Αντιύλη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
μ Αναίρεση έκδοσης 7464977 από τον Panos Koutouzis (Συζήτηση) αναίρεση: βανδαλισμός
Ετικέτα: Αναίρεση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|13|05|2010}}
{{πηγές|13|05|2010}}
Η '''αντιύλη''' είναι η μορφή της [[Ύλη|ύλης]] που αποτελείται από τα [[αντισωματίδιο|αντισωματίδια]] των σωματιδίων που συγκροτούν τη συνήθη ύλη. Για παράδειγμα, ένα άτομο αντι-[[Υδρογόνο|υδρογόνου]] αποτελείται από ένα αρνητικά φορτισμένο [[αντιπρωτόνιο]], γύρω από το οποίο περιστρέφεται ένα θετικά φορτισμένο [[ποζιτρόνιο]]. Αν ένα σωματίδιο και ένα αντισωματίδιο έρθουν σε επαφή, και τα δύο καταστρέφονται και παράγεται [[ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία]]. Το σχημα της αντιυλης ποικιλει. Προκειται για τρεις ομοκεντρους κυκλους και η εμφανιση εκεινης στην ατμοσφαιρα δυναται με τη μεθοδο της σκεψης. Μπορει ομως να λαβει κι αλλα σχηματα αναλογα με τις επιθυμιες του ιδιοκτητη, οπως τετραγωνο η τριγωνο. Η ιδια η αντιυλη δε εν δυναμει φερει και χρωματα και κατα την εμφανιση αυτης παραγεται εκρηξη μπορει ομως κι οχι. Αν συμβει εκρηξη και συντεθουν οι κυκλοι παραγεται φως. Κατα τη διαρκεια του φαινομενου επιτυγχανεται η μεταφορα της υλης και δημιουργεται ενα φαντασμαγορικο γεγονος στον - στους μαρτυρες του περιστατικου. Το γνησιο αυθεντικο χρωμα της μεσαιας στεφανης της αντιυλης ειναι το λευκο ενω το χρωμα της κεντρικης μπιλιας και της εξωτερικης στεφανης που κατα αντιστοιχια θυλακωνουν κ περιβαλουν την αντιυλη ειναι το μαυρο. Η αντιυλη ειναι "ορατη" και στον μαυροπινακα της σκεψης μονο που το πληθος των στοιχειων που αφομοιωνουν το συγκεκριμενο χρωμα δινει στον ανθρωπο την αισθηση της ιδιας της αντιυλης μη μπορωντας εκεινος να δει καθαρα τους τρεις κυκλους.
Η '''αντιύλη''' είναι η μορφή της [[Ύλη|ύλης]] που αποτελείται από τα [[αντισωματίδιο|αντισωματίδια]] των σωματιδίων που συγκροτούν τη συνήθη ύλη. Για παράδειγμα, ένα άτομο αντι-[[Υδρογόνο|υδρογόνου]] αποτελείται από ένα αρνητικά φορτισμένο [[αντιπρωτόνιο]], γύρω από το οποίο περιστρέφεται ένα θετικά φορτισμένο [[ποζιτρόνιο]]. Αν ένα σωματίδιο και ένα αντισωματίδιο έρθουν σε επαφή, και τα δύο καταστρέφονται και παράγεται [[ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία]].

==Ισοδυναμία με ενέργεια==
==Ισοδυναμία με ενέργεια==
Με την αντιύλη, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το σύνολο της ισοδύναμης [[Ενέργεια|ενέργειας]] της ύλης, αντί για τα μικρά ποσοστά που δίνουν η χημική ενέργεια ή οι πυρηνικές αντιδράσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η αντίδραση 1 [[χιλιόγραμμο|kg]] αντιύλης με 1 kg ύλης θα παρήγαγε 1.8×10<sup>17</sup> [[Τζάουλ|J]] ενέργειας (σύμφωνα με την εξίσωση ''E''=''mc''<sup>2</sup>). Σε αντίθεση, η καύση ενός χιλιόγραμμου [[πετρέλαιο|πετρελαίου]] παράγει 4.2×10<sup>7</sup> J και η [[πυρηνική σύντηξη]] ενός χιλιόγραμμου υδρογόνου θα παρήγαγε 2.6×10<sup>15</sup> J.
Με την αντιύλη, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το σύνολο της ισοδύναμης [[Ενέργεια|ενέργειας]] της ύλης, αντί για τα μικρά ποσοστά που δίνουν η χημική ενέργεια ή οι πυρηνικές αντιδράσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η αντίδραση 1 [[χιλιόγραμμο|kg]] αντιύλης με 1 kg ύλης θα παρήγαγε 1.8×10<sup>17</sup> [[Τζάουλ|J]] ενέργειας (σύμφωνα με την εξίσωση ''E''=''mc''<sup>2</sup>). Σε αντίθεση, η καύση ενός χιλιόγραμμου [[πετρέλαιο|πετρελαίου]] παράγει 4.2×10<sup>7</sup> J και η [[πυρηνική σύντηξη]] ενός χιλιόγραμμου υδρογόνου θα παρήγαγε 2.6×10<sup>15</sup> J.

Έκδοση από την 04:28, 23 Μαρτίου 2019

Η αντιύλη είναι η μορφή της ύλης που αποτελείται από τα αντισωματίδια των σωματιδίων που συγκροτούν τη συνήθη ύλη. Για παράδειγμα, ένα άτομο αντι-υδρογόνου αποτελείται από ένα αρνητικά φορτισμένο αντιπρωτόνιο, γύρω από το οποίο περιστρέφεται ένα θετικά φορτισμένο ποζιτρόνιο. Αν ένα σωματίδιο και ένα αντισωματίδιο έρθουν σε επαφή, και τα δύο καταστρέφονται και παράγεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Ισοδυναμία με ενέργεια

Με την αντιύλη, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το σύνολο της ισοδύναμης ενέργειας της ύλης, αντί για τα μικρά ποσοστά που δίνουν η χημική ενέργεια ή οι πυρηνικές αντιδράσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η αντίδραση 1 kg αντιύλης με 1 kg ύλης θα παρήγαγε 1.8×1017 J ενέργειας (σύμφωνα με την εξίσωση E=mc2). Σε αντίθεση, η καύση ενός χιλιόγραμμου πετρελαίου παράγει 4.2×107 J και η πυρηνική σύντηξη ενός χιλιόγραμμου υδρογόνου θα παρήγαγε 2.6×1015 J.

Άτομα αντιυδρογόνου

Άτομα αντιυδρογόνου δημιουργούνται, πολύ περιορισμένα σε αριθμό, σε εργαστήρια από τα τέλη του 20ού αιώνα, αλλά η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ σύντομη και δεν μπορούν να διατηρηθούν. Επιπλέον, η δημιουργία τους απαιτεί πελώριους μηχανισμούς (επιταχυντή σωματιδίων) και τεράστιες ποσότητες ενέργειας, πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που απελευθερώνει η εξαΰλωσή τους με την ύλη.

Το πρώτο αντισωματίδιο

Αν και εντοπίζονται μερικές φορές σωματίδια αντιύλης στο σύμπαν (το πρώτο αντισωματίδιο ανακαλύφτηκε το 1933 και επρόκειτο για ένα αντιηλεκτρόνιο που δημιούργησε η συνάντηση κοσμικών ακτίνων με την ατμόσφαιρα), οι σημερινές μας γνώσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει άτομο αντιύλης στη φύση. Η εξαφάνιση της αντιύλης (που δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με την ύλη σύμφωνα με τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης) παραμένει ένα μυστήριο, αλλά είναι βέβαιο ότι χωρίς αυτό το γεγονός δεν θα είχαμε υπάρξει ποτέ.

Υποθέσεις για την αντιύλη

Σύμφωνα με μια υπόθεση για την εξήγηση της εξαφάνισης της αντιύλης, η αντιύλη υπάρχει σ' ένα ξεχωριστό σύμπαν παράλληλο προς το δικό μας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι είναι αδύνατον να αποδειχθεί η ορθότητα αυτής της υπόθεσης, εφόσον είναι αδύνατον να έρθουμε σε επαφή με ένα παράλληλο σύμπαν (αν υφίσταται ένα).

Μια άλλη εξήγηση ίσως είναι ότι υπάρχουν αντικαόνια, αντισωματίδια που μπορούν να μεταμορφωθούν αυθόρμητα στο αντίστοιχο σωματίδιο τους. Εφόσον ύλη και αντιύλη λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, το αντίθετο θα πρέπει να ήταν εφικτό με την ίδια ευκολία, δεν ισχύει όμως αυτή η περίπτωση: αντικαόνια θα μπορούσαν να γίνουν καόνια, αλλά ένας μικρός αριθμός από αυτά τα νέα καόνια δεν θα μπορούσε να ξαναγίνει αντικαόνιο, και λόγω μη επιστροφής στην αρχική κατάσταση, ο αριθμός αντικαονίων θα ήταν πολύ μικρότερος από αυτόν των καονίων, συνεπώς η ύλη αναπόφευκτα επικράτησε επί της αντιύλης. Αυτή η υπόθεση αποτελεί καρπό παρατηρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από φυσικούς τη δεκαετία του '60.

Αυτές οι υποθέσεις δεν δίνουν όμως εξήγηση για τα πάντα: το ζεύγος καόνιο/αντικαόνιο δεν αποτελεί ίσως παρά μόνο ένα μικρό τμήμα της ύλης/αντιύλης, κι ακόμη κι αν οι φυσικοί εκτιμούν ότι υπήρχε μόνο ένα δισεκατομμυριοστό ύλης περισσότερο σε σύγκριση με την αντιύλη, ψάχνουν επομένως μια πιο ολοκληρωμένη λύση στο μυστήριο αυτό μελετώντας τις ιδιότητες άλλων αντισωματιδίων, τα οποία θα δημιουργήσουν στο εγγύς μέλλον μέσα σε μεγάλες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η ύλη και η αντιύλη δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης. Αλλά μόλις μερικά κλάσματα του μικροδευτερολέπτου αργότερα, η ύλη και η αντιύλη συγκρούστηκαν κι εξαϋλώθηκαν. Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν μια πολύ λεπτή διαφορά του αριθμού σωματιδίων που θα ήταν υπεύθυνη για την κυριαρχία της ύλης επί της αντιύλης (για παράδειγμα: 1.000.000.001 σωματίδια ύλης για κάθε 1.000.000.000 σωματίδια αντιύλης). Αυτή η θεωρία δεν εξαιρεί την πιθανότητα ένα αντίθετο φαινόμενο να έχει συμβεί σε μια άλλη διάσταση, επομένως την πιθανότητα ότι υπάρχει άλλο σύμπαν στο οποίο η αντιύλη είναι αυτή που έχει το μικρό αριθμητικό προβάδισμα. Θα γινόταν τότε λόγος για αντισύμπαν.

Δείτε επίσης