Ερρίκος Α΄ της Καστίλης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
|υπογραφή =
}}
Ο '''Ερρίκος Α΄ της Καστίλης''' (Ισπανικά : ''Enrique I de Castilla'', [[14 Απριλίου]] [[1204]] - [[6 Ιουνίου]] [[1217]]) μέλος του [[Καστιλιανός Οίκος της Ιβρέα|Καστιλιανού Οίκου της Ιβρέας]] ήταν [[Κατάλογος Καστιλιάνων μοναρχών|Βασιλιάς της Καστίλης]] ([[1214]] - [[1217]]).<ref>Anales Toledanos</ref> Ο Ερρίκος Α΄ της Καστίλης ήταν μικρότερος γιος και διάδοχος του βασιλιά της Καστίλης [[Αλφόνσος Η΄ της Καστίλης|Αλφόνσου του Ευγενούς]] και της συζύγου του [[Ελεονώρα της Αγγλίας|Ελεονώρας Πλανταγενέτη]] που ήταν δεύτερη κόρη και έκτο παιδί του [[Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας|Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας]] και της [[Ελεονώρα της Ακουιτανίας|Ελεονόρας της Ακουιτανίας]].<ref>Previté-Orton, Charles William, The shorter Cambridge Medieval History, (Cambridge University Press, 1952), 828.</ref> Έγινε διάδοχος του θρόνου της Καστίλης όταν πέθανε αιφνίδια και πρόωρα ο μεγαλύτερος αδελφός του [[Φερδινάνδος της Καστίλης]].
 
==Βασιλιάς της Καστίλης==
Ο '''Ερρίκος Α''' (14 Απριλίου 1204 - 6 Ιουνίου 1217) από τον [[Καστιλιανός Οίκος της Ιβρέα|Καστιλιανό Οίκο της Ιβρέα]] ήταν βασιλιάς της Καστίλης (1214-1217).
 
Με τον θάνατο και του πατέρα του (1214) ανακηρύχτηκε βασιλιάς της Καστίλης σε ηλικία 10 ετών, κηδεμόνας του ορίστηκε η μεγαλύτερη αδελφή του [[Βερεγγάρια της Καστίλης]] σύζυγος του [[Αλφόνσος Θ΄ του Λεόν|Αλφόνσου του Αγριόφωνου]] επίσης από τον Οίκο της Ιβρέας.<ref>Chronica Albrici Monachi Trium Fontium</ref> Ο Ερρίκος Α΄ παντρεύτηκε την [[Μαφάλντα της Πορτογαλίας]] κόρη του [[Σάντσο Α΄ της Πορτογαλίας]] (1215), τα παιδιά ήταν πολύ μικρά, ο γάμος δεν ολοκληρώθηκε και διαλύθηκε την επόμενη χρονιά από τον πάπα [[Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄|Ιννοκέντιο Γ΄]] λόγω συγγένειας (1216). Την ίδια χρονιά ο μικρός Ερρίκος αρραβωνιάστηκε την δεύτερη ξαδέλφη του [[Σάντσα, πριγκίπισσα του Λεόν]].<ref>http://fmg.ac/Projects/MedLands/CASTILE.htm#AlfonsoVIIIdied1214B</ref>
==Βιογραφία==
Ήταν γιος του [[Αλφόνσος Η΄ της Καστίλης|Αλφόνσου Η΄]] βασιλιά της Καστίλης και της Ελεονόρας των Ανζού, κόρης του [[Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας|Ερρίκου Β΄]] βασιλιά της Αγγλίας.
 
Ο Ερρίκος πέθανε στην Παλένθια σε ηλικία 13 ετών (1217) από ατύχημα όταν έπεσε ένα κεραμίδι από την στέγη πάνω στο κεφάλι του, τον διαδέχθηκε η μεγαλύτερη αδελφή του Βερεγγαρία που παραιτήθηκε την ίδια χρονιά υπέρ του γιου της [[Φερδινάνδος Γ΄ της Καστίλης|Φερδινάνδου Γ΄ της Καστίλης]].<ref>Craig Taylor, Debating the Hundred Years War, (Cambridge University Press, 2006), 87.</ref> Το σώμα του τάφηκε στο μοναστήρι του Λας Χουέλγκας στο [[Μπούργος]].<ref>Enrique I, King of Castile, Theresa M. Vann, Medieval Iberia: An Encyclopedia, Ed. E. Gerli, (Routledge, 2003), 303.</ref>
Το 1211 απεβίωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του Φερδινάνδος 22 ετών και έτσι ο Ερρίκος έγινε διάδοχος. Έπειτα από τρία έτη απεβίωσε και ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε, αλλά ήταν μόλις 10 ετών· αντιβασίλισσα ανέλαβε η μεγαλύτερη αδελφή του Βεραγγάρια.
 
==Παραπομπές==
Το 1217 στην [[Παλένθια]] ένα κεραμίδι από μια στέγη έπεσε και χτύπησε θανάσιμα τον Ερρίκο Α΄. Τον διαδέχθηκε η Βερεγγάρια, σύζυγος του [[Αλφόνσος Θ΄ του Λεόν|Αλφόνσου Θ΄]] του Λεόν. Ήταν βασίλισσα της Καστίλης για σχεδόν 3 μήνες και έπειτα παρέδωσε την εξουσία στον γιο της [[Φερδινάνδος Γ΄ του Λεόν|Φερδινάνδο Γ΄]] του Λεόν.
 
<references />
==Οικογένεια==
Νυμφεύτηκε το 1215 τη Μαφάλντα από τον Πορτογαλικό Οίκο της Βουργουνδίας, κόρη του [[Σάντσο Α΄ της Πορτογαλίας]]. Δεν πρόλαβε να κάνει παιδιά, αφού απεβίωσε στα 13 έτη του.
 
==Πηγές==
 
* Charles William Previté-Orton, The shorter Cambridge Medieval History, Cambridge University Press, 1952.
*Charles Taylor,William CraigPrevité-Orton, DebatingThe theshorter HundredCambridge YearsMedieval WarHistory, Cambridge University Press, 20061952.
*Previté-Orton, Charles William Previté-Orton, The shorter Cambridge Medieval History, (Cambridge University Press, 1952.)
*Taylor, Craig, Debating the Hundred Years War, Cambridge University Press, 2006.
 
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
 
*[http://fmg.ac/Projects/MedLands/CASTILE.htm#AlfonsoVIIIdied1214B Βασιλείς της Καστίλης και της Λεόν]
 
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Henry I of Castile}}

Μενού πλοήγησης