Τζον Στιθ Πέμπερτον: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Πληροφορίες προσώπου}}
{{Πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Τζον Στιθ Πέμπερτον''' (''John Stith Pemberton'') γεννήθηκε στο [[Νόξβιλ]] (''Knoxville'') της [[Κομητεία Κρόφορντ|Κομητείας Κρόφορντ]] (''Crawford Country'') στις ([[8 Ιουλίου]] [[1831]] και απεβίωσε στις [[16 Αυγούστου]] του [[1888]]). Ο Πέμπερτον ήταν [[Αμερικανός]] φαρμακοποιός και είναι γνωστός ως ο εφευρέτης της [[Κόκα Κόλα]], η οποία, όσο ζούσε, χρησιμοποιούνταν μόνο ως φάρμακο. Όταν ήταν μόλις 19 ετών πήρε πτυχίο Ιατρικής, ενώ παράλληλα επέδειξε μεγάλες ικανότητες και στη φαρμακευτική. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο δρ. Πέμπερτον υπήρξε από τους πιο γνωστούς γιατρούς που είχε ποτέ η πόλη της [[Ατλάντα]].
Ο '''Τζον Στιθ Πέμπερτον''' (John Stith Pemberton, 8 Ιουλίου 1831 - 16 Αυγούστου 1888) ήταν [[Αμερικανός]] φαρμακοποιός. Είναι γνωστός ως ο εφευρέτης της [[Coca-Cola]] η οποία, όσο ζούσε, χρησιμοποιούνταν μόνο ως φάρμακο.


Γεννήθηκε στο [[Νόξβιλ]] της [[Κομητεία Κρόφορντ|Κομητείας Κρόφορντ]]. Όταν ήταν 19 ετών πήρε πτυχίο Ιατρικής, ενώ παράλληλα επέδειξε μεγάλες ικανότητες και στη φαρμακευτική. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο δρ. Πέμπερτον υπήρξε από τους πιο γνωστούς γιατρούς της [[Ατλάντα]].
Ξεκίνησε να ψάχνει στα λιμάνια της Σαβάννα (Savannah), στην πολιτεία της Τζόρτζια, αναζητώντας το ιδανικό μείγμα φρέσκων συστατικών και μπαχαρικών από όλο τον κόσμο - μέχρι που τελικά το πέτυχε. Το Μάιο του 1886, μέσα στο εργαστήριό του, «γεννήθηκε» η πρώτη σταγόνα ενός από τα πλέον δημοφιλή προϊόντα στον κόσμο: της Coca-Cola.

Ο Πέμπερτον, προσπάθησε να φτιάξει ένα σκεύασμα για την καταπολέμηση του [[πονοκέφαλος|πονοκεφάλου]] και την τόνωση του οργανισμού.<ref>{{Cite web|url=https://www.mixanitouxronou.gr/coca-cola-anakalifthike-tichea-apo-ena-farmakopio-san-farmako-gia-ton-ponokefalo/|title=Η "Coca Cola" ήταν αρχικά φάρμακο για τον πονοκέφαλο και περιείχε κοκαΐνη. Τελικά έγινε το διασημότερο αναψυκτικό και το σήμα κατατεθέν των Αμερικανών|last=Editors|ημερομηνία=2014-01-01|website=ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ|language=el|accessdate=2019-03-10}}</ref> Ξεκίνησε να ψάχνει στα λιμάνια της Σαβάννα, στην πολιτεία της Τζόρτζια, αναζητώντας το ιδανικό μείγμα φρέσκων συστατικών και μπαχαρικών από όλο τον κόσμο - μέχρι που τελικά το πέτυχε. Το Μάιο του 1886, μέσα στο εργαστήριό του, έφτιαξε την [[Coca-Cola]], ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στον κόσμο.


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 20:09, 10 Μαρτίου 2019

Τζον Στιθ Πέμπερτον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
John Stith Pemberton (Αγγλικά) και John Pemberton (Αγγλικά)
Γέννηση8  Ιουλίου 1831[1][2]
Νοξβιλ
Θάνατος16  Αυγούστου 1888[1][2]
Ατλάντα
Αιτία θανάτουΚαρκίνος του στομάχου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςLinwood Cemetery
ΚατοικίαPemberton House
Rome
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςWesleyan College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεφευρέτης
φαρμακοβιομηχανία
επιχειρηματίας[3]
Οικογένεια
ΣύζυγοςAnn Eliza Clifford Lewis (1853–1888)
ΓονείςJames Clifford Pemberton[4]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςConfederate States Army
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζον Στιθ Πέμπερτον (John Stith Pemberton, 8 Ιουλίου 1831 - 16 Αυγούστου 1888) ήταν Αμερικανός φαρμακοποιός. Είναι γνωστός ως ο εφευρέτης της Coca-Cola η οποία, όσο ζούσε, χρησιμοποιούνταν μόνο ως φάρμακο.

Γεννήθηκε στο Νόξβιλ της Κομητείας Κρόφορντ. Όταν ήταν 19 ετών πήρε πτυχίο Ιατρικής, ενώ παράλληλα επέδειξε μεγάλες ικανότητες και στη φαρμακευτική. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο δρ. Πέμπερτον υπήρξε από τους πιο γνωστούς γιατρούς της Ατλάντα.

Ο Πέμπερτον, προσπάθησε να φτιάξει ένα σκεύασμα για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου και την τόνωση του οργανισμού.[5] Ξεκίνησε να ψάχνει στα λιμάνια της Σαβάννα, στην πολιτεία της Τζόρτζια, αναζητώντας το ιδανικό μείγμα φρέσκων συστατικών και μπαχαρικών από όλο τον κόσμο - μέχρι που τελικά το πέτυχε. Το Μάιο του 1886, μέσα στο εργαστήριό του, έφτιαξε την Coca-Cola, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στον κόσμο.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 5737. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 GeneaStar. pembertonjo.
  3. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  4. 4,0 4,1 (πολλαπλές γλώσσες) geni.com.
  5. Editors (1 Ιανουαρίου 2014). «Η "Coca Cola" ήταν αρχικά φάρμακο για τον πονοκέφαλο και περιείχε κοκαΐνη. Τελικά έγινε το διασημότερο αναψυκτικό και το σήμα κατατεθέν των Αμερικανών». ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2019. 

Πηγές