Δίσκος του χόκεϊ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ChristosV (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: Με δίσκο παίζεται το χόκεϊ επί πάγου και το ινλάιν χόκεϊ, εξυπηρετεί τις ίδιες λειτουργίες...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 15:02, 7 Μαρτίου 2019

Με δίσκο παίζεται το χόκεϊ επί πάγου και το ινλάιν χόκεϊ, εξυπηρετεί τις ίδιες λειτουργίες όπως μια μπάλα σε παιχνίδια με μπάλα. Είναι κατασκευασμένος από βουλκανισμένο καουτσούκ. Είναι επίπεδος στο πάνω και το κάτω μέρος, με στρογγυλεμένα πλαϊνά.

χόκεϊ επί πάγου

Δίσκος χόκεϊ επί πάγου

Στο χόκευ επί πάγου ο δίσκος είναι πάντα μαύρος και έχει της διαστάσεις μια επί τρεις ίντσες (2,54 cm x 7,62 cm). Εφευρέθηκε το 1877 από τον William Fleet Robertson κόβοντας από μια μπάλα το κάτω και το πάνω μέρος. Οι δίσκοι στην Ευρώπη κατασκευάζονται στην Τσεχία και στην Σλοβακία, ενώ υπάρχουν και κατασκευαστές την βόρεια Αμερική και Κίνα. Για προπόνηση εκτος πάγου υπάρχουν και μικρότεροι δίσκοι από πλαστικό.

Ινλάιν χόκεϊ

Δίσκος ρόλερ ινλάιν χόκεϊ „Franklin Commander“

Στο ινλάιν χόκεϊ ο δίσκος είναι ελάχιστα μικρότερος από το χόκευ επί πάγου. Σύμφωνα με τους Κανόνες Παιχνιδιού, ο δίσκος πρέπει να έχει κυλινδρικό σχήμα, πρέπει να μην ξεπερνά τα 120 γραμμάρια και να μην είναι λιγότερο από 100 γραμμάρια. Το υποχρεωτικό χρώμα περιγράφεται ως σκούρο (dark), αλλα συνήθως είναι κόκκινο στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η μαύρο στα διεθές πρωταθλήματα της IIHF. 6 κυκλικές υπερυψώσεις επιτρέπουν να κυλάει σε κατάλληλες επιφάνειες, oxo όμως σε κιονί άσφαλτο όπου συνήθως μια μπάλα είναι καταλληλότερη.