Πλαστίδιο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: vi:Lạp thể
μ Ρομπότ: Προσθήκη: uk:Пластида
Γραμμή 57: Γραμμή 57:
[[sr:Пластид]]
[[sr:Пластид]]
[[tr:Plastit]]
[[tr:Plastit]]
[[uk:Пластида]]
[[vi:Lạp thể]]
[[vi:Lạp thể]]
[[zh:色素體]]
[[zh:色素體]]

Έκδοση από την 20:57, 24 Οκτωβρίου 2007

Τα πλαστίδια είναι σημαντικά οργανίδια που απαντώνταιο στα φυτά και στις άλγες.

Πλαστίδια στα φυτά

Τα πλαστίδια είναι υπεύθυνα για την φωτοσύνθεση, την αποθήκευση προιόντων όπως το άμυλο και για τη σύνθεση πολλών τάξεων ουσιών όπως λιπαρά οξέα και τερπένια τα οποία είναι απραίτητα στους οργανισμούς για την δημιουργία δομικών μονάδων του κυττάρωνκαι για τη λειτουργία των φυτών. Ανάλογα με τη μορφολογία και τη λειτουργία τους, τα πλαστίδια έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούνται ή να επαναδιαφοροποιούνται ανάμεσα σε πολλές μορφές που χρειάζονται ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο τους. Όλα τα πλαστίδια προέρχονται από τα προπλαστίδια τα οποία βρίσκονται στα μερισματικά μέρη του φυτού. Τα προπλαστίδια και οι νέοι χλωροπλάστες συνήθως διαιρούνται σε μερικές μορφές ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο τους. Τα αδιαφοροποίητα πλαστίδια (προπλαστίδια) μπορούν να εξελιχτούν στα εξής πλαστίδια:

Κάθε πλαστίδιο δημιουργεί πολλά αντίτυπα του παραλληλογράμμου (75-250 κιλοβάσεων) πλαστιδίου. Ο αριθμός των αντιτύπων του γενώματος είναι πολύ ευέλικτος και ποικίλλει μέχρι και σε 100 σε γρήγορα διαιρούμενα κύτταρα τα οποία γενικά περιέχουν λίγα πλαστίδια (περίπου 100) ή ακόμα λιγότερα σε πιο ώριμα κύτταρα. Το γονιδίωμα των πλαστιδίων περιέχει περίπου 100 γονίδια και κωδικοποιεί ριβοσωμικό RNA rRNA και μεταφορικό RNA tRNA και πρωτε¨νες που ενέχονται στην φωτοσύνθεση και στην μεταγραφή και μετάφραση γονιδίων. Παρόλα αυτά τα γονίδια αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των γονιδίων που ελέγχουν την λειτουργία των πλαστιδίων. Τα υπόλοιπα ελέγχονται από τον πυρήνα και επιτρέπουν την διαφοροποίηση τους.

Πλαστίδια στις άλγες

Στις άλγες, ο όρος λευκοπλάστης χρησιμοποιέιται για όλα τα πλαστίδια που δεν διαθέτουν χρωστικές. Η λειτουργία τους ποικίλλει και είναι διαφορετική από αυτή των φυτών. Οι ετιοπλάστες, αμυλοπλάστες και χρωμοπλάστες είναι ειδικοί για κάθε φυτό που απαντώνται και δεν απαντώνται στις άλγες. Τα πλαστίδια που βρίσκονται στις άλγες διαφέρουν επίσης από αυτά των φυτών στο ίτι δεν περιέχουν στη σύνθεσή τους πυρηνοειδή.


Πηγές

  • Continuous expression in tobacco leaves of a Brassica napus PEND homologue blocks differentiation of plastids and development of palisade cells Wycliffe et al., 2005. The Plant Journal Volume 44 Issue 1 Page 1. PMID: 16167891
  • Birky, C. W. 2001. The inheritance of genes in mitochondria and chloroplasts: laws, mechanisms and models. Annual Review of Genetics 35: 125-148.

Βιβλιογραφία

Bhattacharya, D. (Ed.) 1997 Origins of Algae and their Plastids. Springer-Verlag/Wein, New York. ISBN 3-211-83036-7

Το περιεχόμενο του άρθρου βασίζεται στο αντίστοιχο άρθρο της αγγλικής βικιπαίδειας.