Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Όθων Λίμαν φον Σάντερς»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
προσθήκη παραπομπής
(προσθήκη παραπομπής)
Μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των σχεδίων άμυνας των μικρασιατικών ακτών ο Λίμαν ανέλαβε το 1918, τελευταίο έτος του πολέμου, τη διοίκηση του τουρκικού μετώπου της Παλαιστίνης περιοριζόμενος μόνο σε αμυντική διάταξη, αναμένοντας την βρετανική επίθεση. Τελικά αυτή η επίθεση, που εκδηλώθηκε εσκεμμένα με μεγάλη καθυστέρηση, και τελούσε υπό τον στρατηγό Αλλέντυ, υπήρξε τόσο αιφνίδια και ορμητική με συνέπεια να επέλθει τεράστιο ρήγμα του μετώπου με επακόλουθο μεγάλη καταστροφή του τουρκικού στρατού και σύλληψη πολυαρίθμων αιχμαλώτων μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός Λίμαν ο οποίος μεταφέρθηκε στις φυλακές της [[Μάλτα]]ς.
 
Μετά το τέλος του πολέμου, τον Φεβρουάριο του [[1919]] και ενώ κρατούνταν με προορισμό να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου<ref>Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της [[15 Φεβρουαρίου]] 1919, σελ. 1: "Ο Σάνδερς εις τον Μούδρον"</ref>, έξι μήνες μετά, λόγω μη έγερσης αξιώσεων εκ μέρους και της ελληνικής κυβέρνησης, αφέθηκε ελεύθερος, παραιτούμενος τον ίδιο χρόνο από τον γερμανικό στρατό.
 
Το 1927 δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του που συνέγραψε την περίοδο της αιχμαλωσίας του στη Μάλτα. Δύο χρόνια αργότερα, πέθανε στο [[Μόναχο]], στις [[22 Αυγούστου]] [[1929]], σε ηλικία 74 ετών.
22.525

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης