Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μακεδονικό ζήτημα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
clean up, αντικατέστησε: [[ΠΓΔΜ → [[Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (2) με τη χρήση AWB
μ (clean up, αντικατέστησε: [[ΠΓΔΜ → [[Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (2) με τη χρήση AWB)
Πιο συγκεκριμένα, 7 μήνες προτού η Γιουγκοσλαβία ανακηρυχθεί "Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία" (31.1.1946), άρχισε να καλλιεργεί τη θεωρία ότι υπάρχει ξεχωριστή "μακεδονική εθνότητα" που ένα τμήμα της στενάζει, τάχα, υπό τον Ελληνικό ζυγό. Η θεωρία διατυπώθηκε πρώτη φορά, ολοκληρωμένη στις 21.6.1945, με ένα άρθρο της "Μπόρμπα" (επισήμου οργάνου του Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας) με τίτλο "Η Μακεδονία του Αιγαίου". Η πρώτη Ελληνική αντίδραση πραγματοποιήθηκε μέσω δημοσίευσης στην εφημερίδα "Ελευθερία" στις 4.7.1945, με τίτλο "Μακεδονία του Αιγαίου", από τον [[Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου|Θεοφύλακτο Φ. Παπακωνσταντίνου]], δημοσιογράφο και μετέπειτα αρχισυντάκτη της εφημερίδας. Έκτοτε έγραψε συνολικά άλλα 35 άρθρα κατά τις προσεχείς δεκαετίες σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
 
Μετά την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όλα τα πρώην ομόσπονδα κράτη που την αποτελούσαν άρχισαν ένα ένα να κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους. Έτσι στις 6 Σεπτεμβρίου του 1991, κήρυξε την ανεξαρτησία της και το κράτος της [[ΠΓΔΜΠρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας]] ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ). Αυτό δημιούργησε ένταση μεταξύ των κρατών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, γνωστό ως [[ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ]].
 
==Ο προσδιορισμός των σφαιρών επιρροής μετά το συνέδριο του Βερολίνου (1878)==
 
==Σημειώσεις==
<small>{{cnote|α|Σύμφωνα με την επίσημη άποψη της [[Βουλγαρία]]ς, όπως προβλήθηκε το [[1913]] από τον Βούλγαρο Ιορδάν Ιβάνωφ και υιοθετήθηκε ως επίσημη βουλγαρική άποψη από την Διεθνή Επιτροπή Κάρνεγκη το [[1914]] στην έκθεση της για τα αίτια και τη διεξαγωγή των Βαλκανικών πολέμων, στα εδάφη που αποτέλεσαν την ελληνική Μακεδονία ζούσαν στις παραμονές των πολέμων 260.000 Σλαβομακεδόνες.<ref>Carnegie Endowment for Internatinal Peace, Report of the International Commisio to Inquire into the Causes and the Conduct oh the Ballkan Wars, Ουάσινγκτον 1914</ref> Οι σλαβομακεδόνες αυτοί «Βούλγαροι» για την Βουλγαρία και «Μακεδόνες» για την [[ΠΓΔΜΠρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας]], συμπεριλάμβαναν φυσικά τόσο τους πρώην Εξαρχικούς όσο και τους πρώην Πατριαρχικούς. Σύμφωνα με την επίσημη ελληνική άποψη, η οποία προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου κυρίως από τον [[Βλαδίμηρος Κολοκοτρώνης|Βλαδίμηρο Κολοκοτρώνη]] και τον [[Αλέξανδρος Πάλλης|Αλέξανδρο Πάλλη]] στις περιοχές της μείζονος Μακεδονίας που απελευθερώθηκαν από το ελληνικό στρατό και αποτέλεσαν την ελληνική Μακεδονία ζούσαν στις παραμονές των [[Βαλκανικοί Πόλεμοι|Βαλκανικών πολέμων]] μεταξύ 115.000 και 120.000 Σλαβομακεδόνες. Η διαφορά λοιπόν των 140.000 μεταξύ των ελληνικών και των βουλγαρικών υπολογισμών αντιπροσωπεύει τον αριθμό των [[Σλαβόφωνοι της ελληνικής Μακεδονίας|ελληνοφρόνων Σλαβοφώνων]].
}}
 
42.395

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης