Γκιόργκε Ίβανοφ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Προστέθηκε περιεχόμενο
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 10: Γραμμή 10:
| ιστοσελίδα =
| ιστοσελίδα =
}}
}}
Ο '''Γκιόργκε Ίβανοφ''' (''Ѓорге Иванов'', [[Βαλάντοβο]], 2 Μαΐου 1960-) είναι πολιτικός, [[Κατάλογος προέδρων της πΓΔΜ|πρόεδρος]] της [[Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας|πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας]] από το Μάιο του 2009. Επανεξελέγη πρόεδρος το 2014.
Ο '''Γκιόργκε Ίβανοφ''' (''Ѓорге Иванов'', [[Βαλάντοβο]], 2 Μαΐου 1960-) είναι πολιτικός, [[Κατάλογος προέδρων της πΓΔΜ|πρόεδρος]] της [[Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας|Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας]] από το Μάιο του 2009. Επανεξελέγη πρόεδρος το 2014.


== Καριέρα ==
== Καριέρα ==

Έκδοση από την 15:26, 13 Φεβρουαρίου 2019

Γκιόργκε Ίβανοβ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ѓорге Иванов (Σλαβομακεδονικά)
Γέννηση
ΘρησκείαΑρχιεπισκοπή Αχρίδος (Βόρειας Μακεδονίας)
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
Πληροφορίες ασχολίας
ΕργοδότηςSkype
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας (2009–2019)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκιόργκε Ίβανοφ (Ѓорге Иванов, Βαλάντοβο, 2 Μαΐου 1960-) είναι πολιτικός, πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από το Μάιο του 2009. Επανεξελέγη πρόεδρος το 2014.

Καριέρα

Τελείωσε τις υποχρεωτικές και γυμνασιακές του σπουδές στο Βαλάντοβο. Μέχρι το 1990 υπήρξε ακτιβιστής στην Λίγκα της Σοσιαλιστικής Νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά[1]. Η μόνιμη κατοικία του είναι στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Σκόπια.

Στις 25 Ιανουαρίου 2009, το ισχυρότερο κόμμα στο Κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το συντηρητικό VMRO-DPMNE, όρισε τον Ίβανοφ υποψήφιο του κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές του 2009[2]. Παρότι προτάθηκε ως υποψήφιος από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, ο ίδιος δεν είναι μέλος του κόμματος[1]. Οι δημοσκοπήσεις από τον Φεβρουάριο του 2009 έβλεπαν τον Ίβανοφ ως τον επικρατέστερο προεδρικό υποψήφιο με την υποστήριξη του 27% των ερωτώμενων, με τον δεύτερο στη σειρά υποψήφιο να έχει την υποστήριξη μόνον του 13%[3]. Στην διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας ο Ίβανοφ ανακοίνωσε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα επιμείνει σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας[4].

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2009, 343.374 (35,06%) πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισαν υπέρ του Ίβανοφ, με δεύτερο τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Λιουμπομίρ Φιρτσκόσκι που έλαβε το 20,45% των ψήφων[5]. Κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 437.455 ψήφους (63,1%), ενώ ο αντίπαλός του Φιρτσκόσκι έλαβε 252.195 ψήφους[6].

Ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα[7] στις 12 Μαΐου του 2009.

Στις προεδρικές εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο του 2014, ο Ίβανοφ επανεξελέγη πρόεδρος με 55,28% στον δεύτερο γύρο, επικρατώντας του Στέβο Πενταρόφσκι (41,14%)[8].

Βιβλία

  • Цивилно општество (Η κοινωνία των πολιτών)
  • Демократијата во поделените општества: македонскиот модел (Η δημοκρατία σε διαιρεμένες κοινωνίες: το Μακεδονικό Μοντέλο)
  • Современи политички теории (Σύγχρονες πολιτικές θεωρίες)
  • Политички теории - Антика (Πολιτικές θεωρίες - Αρχαιότητα)[1]

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gjorge Ivanov της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).