Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Άλμπουμ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 2 έτη
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
Ένα άλμπουμ, γραμμένο σε [[Δίσκος γραμμοφώνου|δίσκους γραμμοφώνου]], [[LP]], κτλ. περιέχεται συνήθως σε μια θήκη (που λέγεται «φάκελος» ή στα αγγλικά ''jacket''). Οι θήκες στη ράχη τους συνήθως φέρουν τον τίτλο του δίσκου ή/και το όνομα του δημιουργού, αλλά και τον αριθμό της έκδοσης, για την ευκολότερη αρχειοθέτησή τους. Τα δε [[εξώφυλλο άλμπουμ|εξώφυλλα]] των άλμπουμ 33 στροφών, με το σχετικά μεγάλο τους μέγεθος (31x31 cm) αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για τη φιλοξενία έργων τέχνης ειδικά φιλοτεχνημένων για την κυκλοφορία του δίσκου, μερικά από τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία (όπως το εξώφυλλο του ''[[Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band]]'' ή του ''[[Abbey Road]]'' των [[Beatles]], του ''[[Cheap Trhills]]'' της [[Janis Joplin]] ή του ''[[The Dark Side of the Moon]]'' των [[Pink Floyd]]).
 
Μερικές φορές, όταν το προς παρουσίαση υλικό ήταν περισσότερο απ' όσο μπορούσε να χωρέσει σε έναν μόνο δίσκο, κυκλοφορούσαν τα λεγόμενα ''διπλά άλμπουμ'', των οποίων ο φάκελος άνοιγε συνήθως στη μέση, σαν βιβλίο. Υπάρχουν και μερικά τριπλά άλμπουμ (όπως το ''[[Sandinista]]'' των [[The Clash|Clash]]), και μερικές συλλογές που είναι ακόμαακόμη μεγαλύτερες.
Τέτοια άλμπουμ έχουν εκλείψει από περίπου τα μέσα της δεκαετίας του [[1990]], με την έλευση των [[CD]].
 
Η μεγαλύτερη χωρητικότητα ενός CD θεωρητικά θα επέτρεπε την επέκταση του αριθμού των κομματιών που μπορούν να διακινηθούν με τη μορφή ενός άλμπουμ. Παρόλα αυτά, λόγοι [[μάρκετινγκ]], εξόδων παραγωγής και ηχογράφησης αλλά και αρκετές φορές οι δημιουργικοί περιορισμοί των συγκροτημάτων ή συνθετών, διατηρούν το πλήθος των μουσικών κομματιών που περιέχονται σε ένα CD στα ίδια περίπου επίπεδα με ενός LP (10-13).
 
Τέλος, αρκετές [[Δισκογραφική εταιρεία|δισκογραφικές εταιρείες]], ακόμαακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να εκδίδουν ή να διανέμουν συλλογές σε δίσκους βινυλίου. Κύριος λόγος για αυτό είναι η πεποίθηση ορισμένων [[Μουσικόφιλος|μουσικόφιλων]], ειδικά αυτών που ασχολούνται με την [[υψηλή πιστότητα]] (Hi-Fi) ότι ο ψηφιακά επεξεργασμένος ήχος των CD αφαιρεί την μοναδικότητα της [[Ηχογράφηση|ηχογράφησης]], την κάνει απρόσωπη και ολότελα διαφορετική από μια ζωντανή εκτέλεση των κομματιών. Έτσι, αρκετές είναι οι εταιρείες που εκδίδουν δίσκους βινυλίου κλασικής μουσικής. Δίσκους βινυλίου επίσης εκδίδουν και ορισμένες εταιρίες που ειδικεύονται στο είδος του [[γκαράζ]], περισσότερο για λόγους αναφοράς στο παρελθόν.
 
{{Μουσική-επέκταση}}
98.301

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης