Αικατερίνη της Ελλάδας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Αιμε (συζήτηση | συνεισφορές)
Αιμε (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 26: Γραμμή 26:


[[Κατηγορία:Ελληνική Βασιλική Δυναστεία|Αικατερίνη]]
[[Κατηγορία:Ελληνική Βασιλική Δυναστεία|Αικατερίνη]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1913|Αικατερίνη]]

[[Κατηγορία:Θάνατοι το 2007|Αικατερίνη]]
[[en:Princess Katherine of Greece and Denmark]]
[[en:Princess Katherine of Greece and Denmark]]
[[de:Katharina von Griechenland]]
[[de:Katharina von Griechenland]]

Έκδοση από την 18:23, 20 Οκτωβρίου 2007

Αρχείο:Αικατερίνη.jpg
Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη, Λαίδη Μπράντραμ

Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη, Λαίδη Μπράντραμ ήταν η τριτότοκη κόρη του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και της Βασίλισσας Σοφίας , αδελφή τριών Βασιλέων της Ελλάδας και μιας Βασίλισσας.

Εξορίες

Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1913 στην Αθήνα και ανάδοχοί της ήταν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό δε της πρόσφερε και πολύ προστασία στη παιδική της ηλικία. Η μητέρα της ήταν αδελφή του Κάιζερ της Γερμανίας και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι γονείς της κατηγορήθηκαν ως φιλογερμανοί.

Η εξορία έγινε τρόπος ζωής για την Αικατερίνη. To 1917 ακολούθησε τους γονείς της στην Ελβετία, το 1920 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου μετά από δύο χρόνια ο πατέρας της παραιτείται του θρόνου και πηγαίνουν και πάλι εξορία αυτή τη φορά στη Σικελία, όπου ο Κωνσταντίνος πεθαίνει το 1923.

Κατόπιν μαζί με τη μητέρα της και την αδελφή της Ελένη κατοικούν στη Φλωρεντία, στη Βίλα Σπάρτα όπου μυείται στη ζωγραφική.Την εκπαίδευσή της την έλαβε στην Αγγλία ως εσωτερική στο Broadstairs πριν πάει στο North Foreland Lodge. Το 1934 ήταν παράνυφος , μαζί με τη τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ, στο γάμο της πρώτης εξαδέλφης της Πριγκίπισσας Μαρίνας με τον Δούκα του Κεντ.

Και τα τρία αδέλφια της Αικατερίνης έγιναν Βασιλείς των Ελλήνων. Ο Αλέξανδρος Α΄ από το 1917 έως το 1920, ο Γεώργιος Β΄ από το 1922 έως το 1924, και από το 1935 έως το 1947 και ο Παύλος Α΄ από το 1947 έως το 1964. Η αδελφή της Ειρήνη έγινε Βασίλισσα της Ρουμανίας.

Στη παλινόρθωση του Γεωργίου Β΄ το 1935, επέστρεψε στην πατρίδα της αλλά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου την ανάγκασε να φύγει για μια άλλη φορά. Το 1941, με την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, έφυγε μαζί με τον αδελφό της Παύλο και τη νύφη της Φρειδερίκη στην Κρήτη και από εκεί στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική. Η Αικατερίνη εργάσθηκε ως νοσοκόμα σε νοσοκομείο στο Κέιπ Τάουν. Για τέσσερα χρόνια δεν είχε καθόλου νέα της αδελφής της Ελένης, Βασίλισσας της Ρουμανίας.

Οικογένεια

Με το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Αγγλία, και το 1947 παντρεύτηκε τον Ταγματάρχη Ρίτσαρντ Μπράντραμ, παίκτη του ράγκμπι. Το ζευγάρι γνωρίσθηκε εν πλω στο πλοίο Ασκόνια όταν και οι δύο επέστρεφαν στην Αγγλία από την Αλεξάνδρεια. Ο Ρίτσαρντ Μπράντραμ υπηρετούσε στη Βαγδάτη.

Ο αδελφός της Γεώργιος Β΄ πέθανε τρεις εβδομάδες πριν το γάμο της στην Αθήνα και έτσι το ζευγάρι πάντρεψε ο αδελφός της Βασιλιάς Παύλος Α΄. Μετά το γάμο, ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου της έδωσε τον τίτλο της Λαίδης, μιας και Αικατερίνη έλαβε τη Βρετανική υπηκοότητα. Το ζευγάρι στην αρχή έζησε στην Πλατεία Ήτον της αριστοκρατικής περιοχής Μπελγκράβια του Λονδίνου και μετά εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μάρλοου της Αγγλίας και απέκτησε ένα γιο, τον Ρίτσαρντ Παύλο Γεώργιο Ανδρέα Μπράντραμ (γεν. 1 Απριλίου, 1948).


Η Αικατερίνη πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της ήρεμα στην αγγλική ύπαιθρο ασχολούμενη με τη ζωγραφική και μέχρι το θάνατό της είχε στενές σχέσεις με την υπόλοιπη οικογένειά της και τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν το 2001, σε τελετή στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ, για τα Ογδοηκοστά γενέθλια του πρώτου εξαδέλφου της Πρίγκιπα Φιλίππου.

Ο Ρίτσαρντ Μπράντραμ πέθανε το 1994, και η Αικατερίνη στις 2 Οκτωβρίου 2007. Μεταξύ 2002 και 2007 ήταν η μοναδική επιζήσασα δισέγγονη της Βασίλισσας Βικτωρίας. Ετάφη στις 11 Οκτωβρίου 2007 στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Τατόι, στην Αθήνα.