Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αυρηλιανός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 5.54.90.24 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Gerakibot
(Παλαιστίνη)
μ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 5.54.90.24 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Gerakibot)
Ετικέτα: Επαναφορά
}}
O '''Αυρηλιανός''' (''Lucius Domitius Aurelianus''<ref>Στην κλασική λατινική, το όνομα του Αυρηλιανού θα γραφόταν ως LVCIVS DOMITIVS AVRELIANVS AVGVSTVS.</ref>, [[9 Σεπτεμβρίου]] [[214]] - [[25 Σεπτεμβρίου]] [[275]]) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το [[270]] έως το [[275]]. Καταγόταν από άσημη οικογένεια της [[Σαρδική]]ς (σημερινή Σόφια Βουλγαρίας) και αναρρήθηκε στον θρόνο της [[Αρχαία Ρώμη|Ρώμη]]ς, ύστερα από μια πετυχημένη στρατιωτική σταδιοδρομία.
Κατά τη διάρκεια της μόνον πενταετούς ηγεμονίας του πέτυχε σημαντικές νίκες κατά των εχθρών της Ρώμης ([[Βάνδαλοι|Βανδάλων]], [[Γότθοι|Γότθων]], [[Σαρμάτες|Σαρματών]], [[Αλαμανοί|Αλαμανών]] κ.λπ). Με δική του πρωτοβουλία ανεγέρθηκαν τα τείχη της Ρώμης που φέρουν το όνομά του. Το 273 μ.Χ. ανέκτησε τις ανατολικές επαρχίες της Ρώμης ([[Συρία]], [[ΠαλαιστίνηΙουδαία]], [[Αίγυπτο]]) διαλύοντας το νεοσύστατο βασίλειο της [[Παλμύρα]]ς υπό τη βασίλισσα [[Ζηνοβία]], την οποία έσυρε αιχμάλωτη στον θρίαμβό του στη Ρώμη. Το 274 μ.Χ. επέβαλε εκ νέου τη ρωμαϊκή κυριαρχία στη [[Γαλατία]]. Δολοφονήθηκε το 275 μ.Χ. στη [[Θράκη]], κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του κατά των [[Πέρσες|Περσών]].
Στον θρησκευτικό τομέα ήταν ο πρώτος που εγκαινίασε μονοθεϊστική πολιτική, προηγούμενος του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Αυρηλιανός προσπάθησε να καθιερώσει ως κυρίαρχη θεότητα της αυτοκρατορίας τον [[Ανίκητος Ήλιος|Ανίκητο Ήλιο]] (''Sol Invictus''), χωρίς να διώξει τη λατρεία των άλλων θεοτήτων.

Μενού πλοήγησης