Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ κατηγορία
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Φιλολογικός σύλλογος Παρνασσού''' είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός Σύλλογος της [[Αθήνα|Αθήνας]].
Ο '''Φιλολογικός σύλλογος Παρνασσού''' είναι ο αρχαιότερος [[πολιτιστικός σύλλογος]] της [[Αθήνα|Αθήνας]].


Ιδρύθηκε στις [[24 Ιουνίου]] [[1865]] στην Αθήνα απο τα τέσσερα παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου. Σύντομα ο σύλλογος απέκτησε φήμη και κύρος, ειδικά με την είσοδο νέων μελών όπως του [[Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος|Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου]], τότε πρύτανη, στον οποίο προτάθηκε η θέση του επίτιμου προέδρου, την οποία και δέχθηκε. Στις [[17 Μαρτίου]] [[1875]] επήλθε και η επίσημη αναγνώριση του απο το κράτος. Πρώτο πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Μιχαήλ Λάμπρος.
Ιδρύθηκε στις [[24 Ιουνίου]] [[1865]] στην Αθήνα απο τα τέσσερα παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου. Σύντομα ο σύλλογος απέκτησε φήμη και κύρος, ειδικά με την είσοδο νέων μελών όπως του [[Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος|Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου]], τότε πρύτανη, στον οποίο προτάθηκε η θέση του επίτιμου προέδρου, την οποία και δέχθηκε. Στις [[17 Μαρτίου]] [[1875]] επήλθε και η επίσημη αναγνώριση του απο το κράτος. Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Μιχαήλ Λάμπρος.


Απο το [[1877]] άρχισε να εκδίδεται και το περιοδικό του συλλόγου με τον τίτλο ''Παρνασσός''. Το [[1899]] αντικαταστάθηκε απο το περιοδικό ''Επετηρίδα'', του ποίου η εκδοσή του σταμάτησε το [[1939]].
Απο το [[1877]] άρχισε να εκδίδεται και το περιοδικό του συλλόγου με τον τίτλο ''Παρνασσός''. Το [[1899]] αντικαταστάθηκε απο το περιοδικό ''Επετηρίδα'', του οποίου η έκδοση σταμάτησε το [[1939]].


Ο σύλλογος σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο μέγαρο επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8. Το μέγαρο θεμελιώθηκε απο τον διάδοχο [[Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας|Κωνσταντίνο Α΄]] σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιφικράτη Κοκκίδη. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη καθώς και πινακοθήκη με 250 έργα Ελλήνων ζωγράφων.
Ο σύλλογος σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο μέγαρο επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου (Καρύτση 8). Το μέγαρο θεμελιώθηκε απο τον διάδοχο [[Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας|Κωνσταντίνο Α΄]] σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιφικράτη Κοκκίδη. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη καθώς και πινακοθήκη με 250 έργα Ελλήνων ζωγράφων.


==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==

Έκδοση από την 17:50, 17 Οκτωβρίου 2007

Ο Φιλολογικός σύλλογος Παρνασσού είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας.

Ιδρύθηκε στις 24 Ιουνίου 1865 στην Αθήνα απο τα τέσσερα παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου. Σύντομα ο σύλλογος απέκτησε φήμη και κύρος, ειδικά με την είσοδο νέων μελών όπως του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, τότε πρύτανη, στον οποίο προτάθηκε η θέση του επίτιμου προέδρου, την οποία και δέχθηκε. Στις 17 Μαρτίου 1875 επήλθε και η επίσημη αναγνώριση του απο το κράτος. Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Μιχαήλ Λάμπρος.

Απο το 1877 άρχισε να εκδίδεται και το περιοδικό του συλλόγου με τον τίτλο Παρνασσός. Το 1899 αντικαταστάθηκε απο το περιοδικό Επετηρίδα, του οποίου η έκδοση σταμάτησε το 1939.

Ο σύλλογος σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο μέγαρο επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου (Καρύτση 8). Το μέγαρο θεμελιώθηκε απο τον διάδοχο Κωνσταντίνο Α΄ σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιφικράτη Κοκκίδη. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη καθώς και πινακοθήκη με 250 έργα Ελλήνων ζωγράφων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι