Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
Απο το [[1877]] άρχισε να εκδίδεται και το περιοδικό του συλλόγου με τον τίτλο ''Παρνασσός''. Το [[1899]] αντικαταστάθηκε απο το περιοδικό ''Επετηρίδα'', του ποίου η εκδοσή του σταμάτησε το [[1939]].
Απο το [[1877]] άρχισε να εκδίδεται και το περιοδικό του συλλόγου με τον τίτλο ''Παρνασσός''. Το [[1899]] αντικαταστάθηκε απο το περιοδικό ''Επετηρίδα'', του ποίου η εκδοσή του σταμάτησε το [[1939]].


Ο σύλλογος σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο μέγαρο επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8. Το μέγαρο θεμελιώθηκε απο τον διάδοχο [[Κωνσταντίνο Α΄ της Ελλάδας|Κωνσταντίνο Α΄]] σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιφικράτη Κοκκίδη. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη καθώς και πινακοθήκη με 250 έργα Ελλήνων ζωγράφων.
Ο σύλλογος σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο μέγαρο επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8. Το μέγαρο θεμελιώθηκε απο τον διάδοχο [[Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας|Κωνσταντίνο Α΄]] σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιφικράτη Κοκκίδη. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη καθώς και πινακοθήκη με 250 έργα Ελλήνων ζωγράφων.

Έκδοση από την 10:13, 17 Οκτωβρίου 2007

Ο Φιλολογικός σύλλογος Παρνασσού είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός Σύλλογος της Αθήνας.

Ιδρύθηκε στις 24 Ιουνίου 1865 στην Αθήνα απο τα τέσσερα παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου. Σύντομα ο σύλλογος απέκτησε φήμη και κύρος, ειδικά με την είσοδο νέων μελών όπως του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, τότε πρύτανη, στον οποίο προτάθηκε η θέση του επίτιμου προέδρου, την οποία και δέχθηκε. Στις 17 Μαρτίου 1875 επήλθε και η επίσημη αναγνώριση του απο το κράτος. Πρώτο πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Μιχαήλ Λάμπρος.

Απο το 1877 άρχισε να εκδίδεται και το περιοδικό του συλλόγου με τον τίτλο Παρνασσός. Το 1899 αντικαταστάθηκε απο το περιοδικό Επετηρίδα, του ποίου η εκδοσή του σταμάτησε το 1939.

Ο σύλλογος σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο μέγαρο επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8. Το μέγαρο θεμελιώθηκε απο τον διάδοχο Κωνσταντίνο Α΄ σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιφικράτη Κοκκίδη. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη καθώς και πινακοθήκη με 250 έργα Ελλήνων ζωγράφων.