Περσία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
12 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 3 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
== Η ιστορία ==
 
Η πρώτη αναφορά στους Πέρσες προέρχεται από [[Ασσύριοι|Ασσυριακή]] επιγραφή του 800 π.Χ. η οποία τους αναφέρει ως "Παρσού", γείτονες ενός άλλου Αρείου έθνους τους [[Μήδοι|Μήδους]]. Για τους δύο επόμενους αιώνες οι [[Πέρσες]] και οι [[Μήδοι]] ήταν υποτελείς των Ασσυρίων, Βαβυλωνίων και Σκυθών (επίσης [[Άριοι]]).
 
=== Η δυναστεία των Αχαιμενιδών (648-330 π.Χ) ===
 
Η δυναστεία των [[Αχαιμενίδες|Αχαιμενιδών]] ήταν η πρώτη σειρά Περσών ηγεμόνων. Ιδρύθηκε από τον [[Αχαιμένα]], έναν Πέρση ηγέτη του 700 π.Χ. Ο γιος του ο [[Θιέσπης]] οδήγησε τους νομάδες Πέρσες να εγκατασταθούν στο νότιο Ιράν γύρω στο 650 π.Χ. και συγκρότησε το πρώτο οργανωμένο [[Περσικό κράτος]]. Σταδιακά το Περσικό κράτος κατέκτησε την περιοχή των αυτοχθόνων [[Ελάμ|Ελαμιτών]] συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής περιοχής [[Ανσάν]]. Οι απόγονοι του Θιέσπη χωρίστηκαν σε δύο κλάδους, ο μεν βασίλευε στο Ανσάν ο δε στην υπόλοιπη Περσία.
 
Ο [[Κύρος ο Μέγας]] ένωσε τα δυο βασίλεια περί το 559 π.Χ. Εκείνη την περίοδο οι Πέρσες ήταν υποτελείς στους [[Μήδοι|Μήδους]] υπό τον παππού του Κύρου, τον Αστυάγη. Ο [[Κύρος]] επαναστάτησε με τη βοήθεια των Περσών, ανατρέποντας τον Αστυάγη και δημιούργησε τη μεγάλη Περσική αυτοκρατορία προσθέτοντας τη Μηδία στο Περσικό κράτος στα 550 π.Χ. Ο Κύρος οδήγησε τους Μήδους και τους Πέρσες σε νέες κατακτήσεις. Αρχικά κατακτήθηκε η [[Λυδία]], το 539 π.Χ. εισήλθε θριαμβευτικά στη [[Βαβυλώνα]]. Ο [[Χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κύρου]] είναι απόδειξη του μεγέθους του ως προσωπικότητα.
48

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης