Fidonet: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 8: Γραμμή 8:


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
<references />
{{Reflist}}

[[Κατηγορία:Δίκτυα υπολογιστών]]

Έκδοση από την 09:06, 20 Νοεμβρίου 2018

Το FidoNet[1] είναι παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία μεταξύ των συστημάτων πίνακα ανακοινώσεων (ΣΠΑ, BBS). Χρησιμοποιεί ένα σύστημα αποθήκευσης και προώθησης για την ανταλλαγή ιδιωτικών (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και δημοσίων (φόρουμ) μηνυμάτων μεταξύ των ΣΠΑ στο δίκτυο, καθώς και άλλων αρχείων και πρωτοκόλλων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το σύστημα FidoNet βασιζόταν σε διάφορα μικρά αλληλεπιδρόντα προγράμματα. Μόνο ένα από αυτά αλληλεπιδρούσε άμεσα με το σύστημα BBS και ήταν το μόνο τμήμα που έπρεπε να μεταφερθεί για να υποστηρίξει άλλο λογισμικό BBS. Αυτό διευκόλυνε σημαντικά τη μετάδοση και το FidoNet ήταν ένα από τα λίγα δίκτυα που υποστηριζόταν ευρέως από όλο σχεδόν το λογισμικό του BBS, καθώς και από διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες εκτός του BBS. Αυτή η δομοστοιχειωτή κατασκευή επέτρεψε επίσης στο FidoNet να αναβαθμιστεί εύκολα σε νέα συστήματα συμπίεσης δεδομένων, τα οποία ήταν σημαντικά σε μια εποχή που χρησιμοποιούσε επικοινωνίες βασισμένες στο μόντεμ μέσω τηλεφωνικών συνδέσεων με υψηλές χρεώσεις υπεραστικών κλήσεων.

Η ταχεία βελτίωση στις ταχύτητες των μόντεμ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε συνδυασμό με την ταχεία μείωση των τιμών των συστημάτων πληροφορικής και αποθήκευσης, καθιστούσαν το BBS όλο και πιο δημοφιλές. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 λειτουργούσαν σχεδόν 40.000 συστήματα FidoNet και ήταν δυνατή η επικοινωνία με εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Μόνο το UUCPNET πλησίασε το FidoNet σε αριθμούς χρηστών ή πλάτους. Η βάση χρηστών του FidoNet ξεπερνούσε κατά πολύ τα υπόλοιπα δίκτυα όπως το BITNET.

Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η ευρεία διαθεσιμότητα συνδέσεων διαδικτύου χαμηλού κόστουςμείωσε την ανάγκη για σύστημα αποθήκευσης και προώθησης του FidoNet, καθώς οποιοδήποτε σύστημα στον κόσμο θα μπορούσε να επιτευχθεί με ίσο κόστος. Η άμεση κλήση σε τοπικά συστήματα BBS μειώθηκε γρήγορα. Παρόλο που το FidoNet συρρικνώθηκε σημαντικά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, παραμένει σε χρήση ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο καθίσταται παγκοσμίως διαθέσιμη.

Παραπομπές

  1. «FidoNet». FidoNet.