Θολωτός τάφος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
προσθήκη λεπτομερειών και επιμέρους στοιχείων που κάνουν το κείμενο πιο πυκνό και εμπλουτισμένο
Αναίρεση έκδοσης 7278023 από τον 2A02:587:1E0A:2400:203C:FDBE:661C:C41C (Συζήτηση)
Ετικέτα: Αναίρεση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{ειδικός}}
{{ειδικός}}
{{πηγές|06|06|2011}}
{{πηγές|06|06|2011}}
Οι '''θολωτοί τάφοι''' είναι δείγμα της [[Μυκηναϊκή αρχιτεκτονική|Μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής]] όχι όμως τόσο σπουδαίο . Πρόκειται για στρογγυλά οικοδομήματα τα οποία αναπτύσσονται σε τρούλο. Εκεί θάβονταν μόνο νεκροί βασιλικών οικογενειών και αριστοκρατικού κύκλου.Είχε άμεση σχέση με τα ζιγκουράτ των Φαραώ -κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν- . Διαθέτουν διάδρομο, ο οποίος καταλήγει σε ένα θάλαμο κυκλικής κάτοψης, στεγασμένο με θόλο. Ο θόλος είναι χτισμένος με μεγάλες πλάκες τοποθετημένες κατά στρώσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε στρώση να εξέχει λίγο περισσότερο προς το εσωτερικό του θόλου από την αμέσως κατώτερή της (εκφορικό σύστημα). Η είσοδος είναι μνημειακή, με χτιστές παραστάδες, μονολιθικά ανώφλια και υπέρθυρα με ανακουφιστικό τρίγωνο.
Οι '''θολωτοί τάφοι''' είναι δείγμα της [[Μυκηναϊκή αρχιτεκτονική|Μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής]]. Πρόκειται για στρογγυλά οικοδομήματα τα οποία αναπτύσσονται σε θόλο. Εκεί θάβονταν μόνο νεκροί βασιλικών οικογενειών και αριστοκρατικού κύκλου. Διαθέτουν διάδρομο, ο οποίος καταλήγει σε ένα θάλαμο κυκλικής κάτοψης, στεγασμένο με θόλο. Ο θόλος είναι χτισμένος με μεγάλες πλάκες τοποθετημένες κατά στρώσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε στρώση να εξέχει λίγο περισσότερο προς το εσωτερικό του θόλου από την αμέσως κατώτερή της (εκφορικό σύστημα). Η είσοδος είναι μνημειακή, με χτιστές παραστάδες, μονολιθικά ανώφλια και υπέρθυρα με ανακουφιστικό τρίγωνο.

Έκδοση από την 16:02, 31 Οκτωβρίου 2018

Οι θολωτοί τάφοι είναι δείγμα της Μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για στρογγυλά οικοδομήματα τα οποία αναπτύσσονται σε θόλο. Εκεί θάβονταν μόνο νεκροί βασιλικών οικογενειών και αριστοκρατικού κύκλου. Διαθέτουν διάδρομο, ο οποίος καταλήγει σε ένα θάλαμο κυκλικής κάτοψης, στεγασμένο με θόλο. Ο θόλος είναι χτισμένος με μεγάλες πλάκες τοποθετημένες κατά στρώσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε στρώση να εξέχει λίγο περισσότερο προς το εσωτερικό του θόλου από την αμέσως κατώτερή της (εκφορικό σύστημα). Η είσοδος είναι μνημειακή, με χτιστές παραστάδες, μονολιθικά ανώφλια και υπέρθυρα με ανακουφιστικό τρίγωνο.