Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Τζάκομο Αττεντόλο Σφόρτσα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Τζιάκομο Αττεντόλο Σφόρτσα''' (''Giacomo'' ή ''Jacopo'' ''Attendolo'', [[28 Μαΐου]] [[1369]] - [[4 Ιανουαρίου]] [[1424]]) ήταν [[Ιταλία|Ιταλός]] [[Κοντοτιέροι|κοντοτιέρος]]. Ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας των Σφόρτσα και πατέρας του [[Φραγκίσκος Α' Σφόρτσα|Φραγκίσκου Α΄]], πρώτου δούκα του [[Οίκος των Σφόρτσα|Οίκου των Σφόρτσα]] στο [[Μιλάνο]]. Από το μικρό του όνομα Τζακομούτσιο τον αποκαλούσαν ''Μούτσιο''. ΚΡάτησε ως επώνυμο το ''Σφόρτσα''.
 
==Βιογραφία==
Ήταν επικεφαλής του [[φλωρεντία|Φλωρεντιανού]] στρατού στην μάχη του Καζαλέτσιο. Γεννήθηκε στο Γιάκομο, στην επαρχία της Κοτινιόλα, από ευγενή, πλούσια οικογένεια. Κατά την παράδοση όργωνε το χωράφι τουτού πατέρα του, όταν μιαμία ομάδα μισθοφόρων πέρασε από κοντά του υπό τον Μπολντρίνο ντα Πανικάλε, ζητώντας εθελοντές. Αμέσως, ιππεύοντας ένα από τα άλογα του πατέρα του, ενώθηκε μαζί τους. Αργότερα με τρεις αδελφούς του και δύο ξαδέλφουςεξαδέλφους του ενώθηκε στην ομάδα του Αλμπερίκο του Μπαρμπιάνο και ονομάσθηκε ''Σφόρτσα'', δηλαδή Ισχυρός, λόγω των τεράστιων ικανοτήτων του για την αναστροφή της τύχης στις μάχες.
 
Βρισκόταν το [[1398]] στην υπηρεσία της [[Περούτζια]], που πολεμούσε με τα [[Μιλάνο|Μιλανέζικα]] στρατεύματα του [[Τζαν Γκαλεάτσο Βισκόντι]], τον οποίο σύντομα ο Μούτσιο ανέτρεψε από την εξουσία. Αργότερα πολέμησε με την Φλωρεντία κατά των [[Οίκος των Βισκόντι|Βισκόντι]] ([[1402]]), αλλά στη μάχη του Καζαλέτσιο ηττήθηκε από τον Αλμπερίκο του Μπαρμπιάνο. Προσελήφθη από τον [[Νικολό Γ΄ των Έστε]] της [[Φερράρα]], όταν απειλήθηκε από τον Οττομπόνο Τέρζι της [[Πάρμα|Πάρμας]]. Οι στρατιωτικές ικανότητες του Σφόρτσα τέθηκαν στις διαθέσεις των αντιπάλων της [[Νάπολη|Νάπολης]] και του [[Πάπας|Πάπα]].
 
== Στην υπηρεσία της Ιωάννας Β'Β΄ της Νάπολης ==
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Νάπολη μετά τον θάνατο του βασιλιά ([[1414]]), υπό τις υπηρεσίες της βασίλισσας [[Ιωάννα Β'Β΄ της Νάπολης|Ιωάννας Β'Β΄]]. Η εύνοια της βασίλισσας σε αυτόν προκάλεσε την ζήλια του ΠαντολφέλοΠαντολφέλλο Αλόπο, που τον αιχμαλώτισε, αλλά τον απελευθέρωσε από φόβο, στο άκουσμα ότι ερχόταν ο στρατός του Σφόρτσα.
 
Η βασίλισσα Ιωάννα Β΄ τού πρόσφερε το [[Μπενεβέντο]] και την [[Μανφρεντόνια]], ενώ παντρεύτηκεο Τζάκομο νυμφεύτηκε την Αικατερίνη Αλόπο, αδελφή του ΠαντολφέλοΠαντολφέλλο. Ήρθε σε διαμάχη με τον Ιάκωβο των Βουρβόνων, ελευθερώθηκε το [[1416]] μετά την πτώση του Ιακώβου και αποκαταστάθηκε από την Ιωάννα Β΄ στον τίτλο του Κοντόσταυλουκοντόσταυλου ([[1416]]).
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Νάπολη μετά τον θάνατο του βασιλιά ([[1414]]), υπό τις υπηρεσίες της βασίλισσας [[Ιωάννα Β' της Νάπολης|Ιωάννας Β']]. Η εύνοια της βασίλισσας σε αυτόν προκάλεσε την ζήλια του Παντολφέλο Αλόπο, που τον αιχμαλώτισε, αλλά τον απελευθέρωσε από φόβο στο άκουσμα ότι ερχόταν ο στρατός του Σφόρτσα.
 
Το [[1417]] στάλθηκε από την Ιωάννα Β΄ με τον γιο του Φραγκίσκο Α΄, προκειμένου να βοηθήσει τον Πάπα ενάντια στον [[Μπράτσιο του Μοντόνε]]. Επέστρεψε σύντομα στη Νάπολη, αλλάόμως ήρθε σε αντιπαράθεση με τον [[ΤζιοβάνιΤζοβάννι ΚαράτσολοΚαρατσόλο]], τον νέο εραστή της βασίλισσας. Αλλά λόγω τουτού ερχομού στην Νάπολη τουτού [[Λουδοβίκος Γ' του Ανζού|Λουδοβίκου Γ'Γ΄ του Ανζού]], προκειμένου να συγκρουστεί με τον [[Αλφόνσος Ε΄ της Αραγωνίας|Αλφόνσο Ε'Ε΄ της Αραγωνίας]], ο Σφόρτσα βοήθησε την Ιωάννα Β΄ με τον ΚαράτσολοΚαρατσόλο να πλεύσουν στην [[Αβέρσα]].
Η βασίλισσα Ιωάννα Β΄ τού πρόσφερε το [[Μπενεβέντο]] και την [[Μανφρεντόνια]], ενώ παντρεύτηκε την Αικατερίνη Αλόπο, αδελφή του Παντολφέλο. Ήρθε σε διαμάχη με τον Ιάκωβο των Βουρβόνων, ελευθερώθηκε το [[1416]] μετά την πτώση του Ιακώβου και αποκαταστάθηκε από την Ιωάννα Β΄ στον τίτλο του Κοντόσταυλου ([[1416]]).
 
Το [[1423]] επαναστάτησε η πόλη της [[Λ'Ακουίλα]] και ο Τζάκομο στάλθηκε να την ανακαταλάβει· σε μια προσπάθεια να σώσει έναν αξιωματικό του στην διάβαση του ποταμού της [[Πεσκάρα]], πνίγηκε.
Το [[1417]] στάλθηκε από την Ιωάννα Β΄ με τον γιο του Φραγκίσκο Α΄, προκειμένου να βοηθήσει τον Πάπα ενάντια στον [[Μπράτσιο του Μοντόνε]]. Επέστρεψε σύντομα στη Νάπολη, αλλά ήρθε σε αντιπαράθεση με τον [[Τζιοβάνι Καράτσολο]], τον νέο εραστή της βασίλισσας. Αλλά λόγω του ερχομού στην Νάπολη του [[Λουδοβίκος Γ' του Ανζού|Λουδοβίκου Γ' του Ανζού]], προκειμένου να συγκρουστεί με τον [[Αλφόνσος Ε΄ της Αραγωνίας|Αλφόνσο Ε' της Αραγωνίας]], ο Σφόρτσα βοήθησε την Ιωάννα Β΄ με τον Καράτσολο να πλεύσουν στην [[Αβέρσα]].
 
Το [[1423]] επαναστάτησε η πόλη της [[Λ'Ακουίλα]] και στάλθηκε να την ανακαταλάβει· σε μια προσπάθεια να σώσει έναν αξιωματικό του στην διάβαση του ποταμού της [[Πεσκάρα]], πνίγηκε.
 
== Οικογένεια ==
* Μπόζιο 1410-1476, κόμης της Κοτινιόλα, κύριος τού Καστέλλ'Αρκουάτο. Νυμφεύτηκε τη Τσετσίλια Αλντομπρανντέσκι, κόμισσα της Σάντα Φιόρα & Πιτιλιάνο.
 
Το 1411 απεβίωσε η Αντωνία και ο Τζάκομο Αττεντόλο έκανε δεύτερο γάμο με την Αικατερίνη, αδελφή τού Πανντολφέλλο επισκόπου του Αλόπο, μεγάλου Θαλαμηπόλου της [[Ιωάννα Β΄ της Νάπολης|Ιωάννας Β΄]] της Νάπολης και είχε τέκνα:
* Λεονάρντο 1415-1438, απεβ. 23 ετών.
* Πιέτρο 1417-1442, επίσκοπος τού Άσκολι Πιτσέρνο.
102.463

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης