Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ενοποιημένη Γλώσσα Σχεδίασης Προτύπων»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
[[File:UML Diagrams.jpg|thumb|Ένα κολάζ διαγραμμάτων UML.]]
 
Η 'Ενοποιημένη Γλώσσα Σχεδίασης Προτύπων ([[αγγλικά|αγγλ.]] ''Unified Modeling Language''' ('''UML)'''), μηείναι δόκιμηη απόδοση στην Ελληνικήπρότυπη γλώσσα: ''Ενοποιημένησχεδίασης Γλώσσακαι Μοντελοποίησης'') πλέον είναι η πρότυπη γλώσσααποτύπωσης μοντελοποίησηςπροτύπων στη μηχανική λογισμικού. Χρησιμοποιείται για τη γραφική απεικόνιση, τον προσδιορισμό, την κατασκευή και την τεκμηρίωση των στοιχείων ενός [[λογισμικό|συστήματος λογισμικού]]. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, από την ανάλυση απαιτήσεων ως τον έλεγχο ενός ολοκληρωμένου συστήματος. Αποτελείται από ένα σύνολο προσυμφωνημένων όρων, συμβόλων και διαγραμμάτων που επιτρέπουν:
 
* την εμφάνισηαποτύπωση των ορίων ενός συστήματος και των βασικών λειτουργιών του, χρησιμοποιώντας «περιπτώσειςπαραδείγματα χρήσης» ([[αγγλικά|αγγλ.]] ''use-cases'') και «actorsδράστες» ([[αγγλικά|αγγλ.]] ''actors'').
* την επεξήγηση της πραγματοποίησης των περιπτώσεωνπαραδειγμάτων χρήσης με «διαγράμματα αλληλεπίδρασης».
* την αναπαράσταση μιας στατικής δομής ενός συστήματος χρησιμοποιώντας «διαγράμματα κλάσεων».
* τη μοντελοποίησηδημιουργία τηςπροτύπων συμπεριφοράςγια τη συμπεριφορά των αντικειμένων με «διαγράμματα καταστάσεων».
* τη μοντελοποίησηδημιουργία προτύπων της εργασιακής ροής με «[[Διαγράμματα δραστηριότητας|διαγράμματα δραστηριοτήτων]]».
* την αποκάλυψη της υλοποίησης της αρχιτεκτονικής με «διαγράμματα συστατικών» και «ανάπτυξης».
* την επέκταση της λειτουργικότητας με «στερεότυπα».
== Διαγράμματα Κλάσεων ==
 
Στα διαγράμματα κλάσεων χρησιμοποιούνται γεωμετρικά σχήματα ως συμβολισμοί για τα αντικείμενα, τις κλάσεις και τις [[διασύνδεση|διασυνδέσεις]]. Τα αντικείμενα της ίδιας κλάσης αναπαριστώνται με ένα μόνο [[γεωμετρικό σχήμα]].
Τα διαγράμματα κλάσεων της UML ορίζουν γεωμετρικά σχήματα ως συμβολισμούς για τα αντικείμενα, τις κλάσεις και τις [[διασύνδεση|διασυνδέσεις]], ενώΓραμμές διαφόρων τύπων γραμμές χρησιμοποιούνται για να συνδέουν αυτά τα σχήματα και να υποδηλώνουν έτσι τον τρόπο που κληρονομούν, συνεργάζονταιτις ήιδιότητές εξαρτώνταιτους μεταξύτο τους.ένα Τααπό αντικείμενατο τηςάλλο, ίδιαςσυνεργάζονται κλάσηςή αναπαριστώνταιεξαρτώνται μεμεταξύ ένατους. μόνοΓια [[γεωμετρικό σχήμα]].παράδειγμα, Ότανόταν ένα αντικείμενο χρησιμοποιεί κώδικαλογισμικό κάποιας άλλης κλάσης (π.χ. καλώντας μία μέθοδό της), σύμφωνα με το πρότυπο της UML υπάρχειδημιουργείται μία «εξάρτηση» ([[αγγλικά|αγγλ.]] ''dependency'') μεταξύ τους η οποία αναπαρίσταται με μία διακεκομμένη γραμμή. Αυτή η εξάρτηση μπορεί να είναι «συσχέτιση» ([[αγγλικά|αγγλ.]] ''association''), ένας τύπος εξάρτησης που υπονοεί πραγματική συνύπαρξη στη μνήμη στιγμιοτύπων των συμμετεχόντων κλάσεων κατά τον [[χρόνος εκτέλεσης|χρόνο εκτέλεσης]], «συνάθροιση» ([[αγγλικά|αγγλ.]] ''aggregation''), ένας τύπος συσχέτισης ο οποίος σημαίνει ότι το ένα αντικείμενο μπορεί να περιέχει στιγμιότυπα της άλλης κλάσης ως γνωρίσματα του, ή «σύνθεση» ([[αγγλικά|αγγλ.]] ''composition''), ένας πιο ισχυρός τύπος συνάθροισης που υπονοεί πως ο χρόνος ζωής των αντικειμένων είναι κοινός (δημιουργούνται και καταστρέφονται στη μνήμη ταυτόχρονα). Καθεμία από αυτές τις σχέσεις συμβολίζεται οπτικά με έναν διαφορετικό τύπο γραμμής μεταξύ των συμμετεχόντων κλάσεων, ενώ μπορεί να υπάρχουν και εξαρτήσεις οι οποίες δεν είναι καν συσχετίσεις (π.χ. όταν ένα αντικείμενο καλεί μία στατική μέθοδο κάποιας κλάσης).
 
[[Κατηγορία:Ανάπτυξη λογισμικού]]
265

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης