Προεδρική δημοκρατία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
'''Προεδρική Δημοκρατία''' είναι το είδος της αντιπροσωπευτικής [[Δημοκρατία|δημοκρατίας]] στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από αρχηγός του κράτους είναι και αρχηγός της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη του Προέδρου σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην οποία η κυβέρνηση πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
 
Ο Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τον λαό π.χ. [[Γαλλία]], [[Κύπρος]], [[Ρωσία]], [[Κεντρική Αμερική]] και [[Νότια Αμερική]] και οι περισσότερες αφρικανικές χώρες, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής είτε από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που εκλέγονται από τον λαό (π.χ. [[Η.Π.Α.]]) και ασκεί την εκτελεστική λειτουργίαεξουσία. Στη [[Νότια Αφρική]] και την [[Μποτσουάνα]] ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και κατέχει βουλευτική έδρα. Είναι ταυτόχρονα Αρχηγός του Κράτους και της Κυβέρνησης.
 
Στη [[Νότια Αφρική]] και την [[Μποτσουάνα]] ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και κατέχει βουλευτική έδρα. Είναι ταυτόχρονα Αρχηγός του Κράτους και της Κυβέρνησης.
 
Το Προεδρικό σύστημα είναι το σύστημα που έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου και σύμφωνα με δημοσκόπηση είναι δημοφιλές και στην [[Ελλάδα]] σε ποσοστό 56,8%.<ref>[http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15044&m=A04&aa=1 Εφημερίδα «'''Το Βήμα'''» - φ. 15044, Κυριακή 22 Απριλίου 2007, Έρευνα της Κάπα Research αποκαλύπτει τη δυσαρέσκεια των πολιτών προς τα κόμματα και την προτίμησή τους στην Προεδρική Δημοκρατία]
*Προεδρική δημοκρατία με πρωθυπουργό ο οποίος έχει ρόλο σχεδόν συμβολικό και έχει ελάχιστες ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες. (π.χ [[Λευκορωσία]])
*[[Ημιπροεδρικό σύστημα]] στο οποίο πρόεδρος και πρωθυπουργός μοιράζονται στην εκτελεστική εξουσία είτε με τον πρώτο να κατέχει πιο μεγάλο ρόλο (π.χ. [[Γαλλία]], [[Σερβία]]) ή με τον δεύτερο να κατέχει πιο μεγάλο ρόλο (π.χ. [[Πορτογαλία]],[[Ουκρανία]]). Δεν πρέπει να συνδέεται με την [[Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία]] αφού σε αυτή ο πρόεδρος δεν έχει καμία πολιτική αρμοδιότητα.
 
==Ελλάδα==
Τέτοιο πολίτευμα είχε η Ελλάδα για πρώτη φορά το 1831 όταν δημιουργήθηκε το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος με τον [[Ιωάννης Καποδίστριας|Ιωάννη Καποδίστρια]] και η δεύτερη ήταν μόνο για 2 μήνες όταν ο δικτάτορας [[Γεώργιος Παπαδόπουλος]] στο πλαίσιο του σχεδίου φιλελευθεροποίησης του δικτατορικού καθεστώτος κατήργησε την βασιλεία. Παράλληλα υπήρχε και το αξίωμα του [[Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας|Αντιπροέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας]] και το αξίωμα του [[Πρωθυπουργός της Ελλάδας|Πρωθυπουργού]]. Ο [[Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας|Πρόεδρος της Ελλάδας]] είχε τις σημαντικότερες εξουσίες τις οποίες μοιράζονταν με τον [[Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας|Αντιπρόεδρο της Ελλάδας]]. Ο [[Πρωθυπουργός της Ελλάδας]] κατείχε πολύ μικρές εξουσίες και δεν μπορούσε να διαδραματίσει κανένα σημαντικό ρόλο.
 
==Προεδρικές Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες==
== Παραπομπές ==
<references />
 
 
 
{{authority control}}

Μενού πλοήγησης