Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 14: Γραμμή 14:


[[Κατηγορία:Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο| ]]
[[Κατηγορία:Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο| ]]
[[Κατηγορία:Παραλλαγές καλαθοσφαίρισης|Αμαξιδιο]]
[[Κατηγορία:Ομαδικά αθλήματα]]
[[Κατηγορία:Ομαδικά αθλήματα]]
[[Κατηγορία:Καλαθοσφαίριση]]

Έκδοση από την 08:31, 3 Οκτωβρίου 2018

Αγώνας μπάσκετ με καρότσι

Η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο[1][2] αποτελεί καλαθοσφαίριση που παίζεται από άτομα σε αναπηρικές καρέκλες και θεωρείται ένα από τα κύρια αθλήματα ατόμων με αναπηρία. Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο[1] (IWBF) είναι ο επίσημος φορέας για το συγκεκριμένο άθλημα. Είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), ως μόνη αρμόδια αρχή στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) έχει αναγνωρίσει την IWBF σύμφωνα με το άρθρο 53 του γενικού καταστατικού της.[3]

Η IWBF εμπεριέχει 82 εθνικές ομοσπονδίες μέλη για την καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο (NOWBs) οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο σε όλο τον κόσμο, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι παίζουν καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, από αθλητικούς συλλόγους χαμηλού επιπέδου έως και κορυφαίους αθλήτικούς συλλόγους και εθνικές ομάδες.[4] Η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο παίζεται από άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων.

Στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. Η καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο περιλαμβάνεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο διοργανώνεται δύο χρόνια μετά από κάθε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Σημαντικόςς ανταγωνισμός στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο υπάρχει στον Καναδά, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία.

Ορολογία

Το άθλημα αναφέρεται επίσης ως καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό αμαξίδιο[5] και καλαθοσφαίριση σε τροχήλατη καρέκλα.[6] Επίσης τα ΜΜΕ το αποκαλούν και ως μπάσκετ με καρότσι.[7][8]

Παραπομπές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wheelchair basketball της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).