Λευκή Β΄ της Ναβάρρας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Πληροφορίες προσώπου}}
{{Πληροφορίες προσώπου}}
Η '''Λευκή Β΄ της Ναβάρρας''' (''Blanca de Trastámara y de Evreux'', [[9 Ιουνίου]] [[1424]] - [[2 Δεκεμβρίου]] [[1464]]) από τον [[Οίκος της Τραστάμαρα|Οίκο της Τραστάμαρα]] ήταν βασίλισσα της [[Βασίλειο της Ναβάρρας|Ναβάρρας]] και πριγκίπισσα των [[Βασίλειο των Αστουριών|Αστουριών]] με επιγαμία ήταν κόρη του [[Ιωάννης Β΄ της Αραγωνίας|Ιωάννη Β΄ της Αραγωνίας]] και της [[Λευκή Α΄ της Ναβάρρας|Λευκής Α΄ της Ναβάρρας]]. Το 1427 η ίδια, ο αδελφός της [[Κάρολος, πρίγκιπας της Βιάνα|Κάρολος]] και η αδελφή της [[Ελεονώρα της Ναβάρρας]] ανακηρύχτηκαν νόμιμοι διάδοχοι του βασιλείου της Ναβάρρας. Η Λευκή ανακηρύχτηκε διάδοχος του θρόνου της [[Στέμμα της Καστίλης|Καστίλης]] στην συνθήκη ειρήνης που υπεγράφη ανάμεσα στην [[Ναβάρρα]] και στην Καστίλη (1436) με τον γάμο της με τον [[Ερρίκος Δ΄ της Καστίλης|Ερρίκο Δ΄ της Καστίλης]] (1440) ο οποίος τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το 1453 13 χρόνια μετά τον γάμο ο Ερρίκος ζήτησε διαζύγιο από την Λευκή, το διαζύγιο υπεγράφη από τον πάπα με την δικαιολογία ότι κάποιο είδος μαγείας εμπόδιζε τον Ερρίκο να ολοκληρώσει τον γάμο του, επιβεβαίωσε επιπλέον την παρθενιά της Λευκής. Η Λευκή επέστρεψε στην Ναβάρρα όπου παρέμεινε αιχμάλωτη της οικογένειας της, από το 1462 μπήκε στην συνοδεία της αδελφής της και παρέμεινε άτεκνη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της.
Η '''Λευκή Β΄ της Ναβάρρας''', ισπαν. ''Blanca de Trastámara y de Evreux'' ([[9 Ιουνίου]] [[1424]] - [[2 Δεκεμβρίου]] [[1464]]) από τον [[Οίκος της Τραστάμαρα|Οίκο της Τραστάμαρα]] ήταν βασίλισσα της [[Βασίλειο της Ναβάρρας|Ναβάρρας]] και, με τον γάμο της, πριγκίπισσα των [[Βασίλειο των Αστουριών|Αστουριών]]. Ήταν κόρη του [[Ιωάννης Β΄ της Αραγωνίας|Ιωάννη Β΄ της Αραγωνίας]] και της [[Λευκή Α΄ της Ναβάρρας|Λευκής Α΄ της Ναβάρρας]]. Το 1427 η ίδια, ο αδελφός της [[Κάρολος, πρίγκιπας της Βιάνα|Κάρολος]] και η αδελφή της [[Ελεονώρα της Ναβάρρας|Ελεονώρα]] ανακηρύχτηκαν νόμιμοι διάδοχοι του βασιλείου της Ναβάρρας. Η Λευκή ανακηρύχτηκε διάδοχος του θρόνου της [[Στέμμα της Καστίλης|Καστίλης]] στην συνθήκη ειρήνης, που υπεγράφη ανάμεσα στην [[Ναβάρρα]] και στην Καστίλη (1436) με τον γάμο της με τον [[Ερρίκος Δ΄ της Καστίλης|Ερρίκο Δ΄ της Καστίλης]] (1440) ο οποίος τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το 1453, 13 χρόνια μετά τον γάμο, ο Ερρίκος Δ΄ ζήτησε διαζύγιο από την Λευκή Β΄. Το διαζύγιο υπεγράφη από τον πάπα με την δικαιολογία ότι κάποιο είδος μαγείας, εμπόδιζε τον Ερρίκο να ολοκληρώσει τον γάμο του· επιβεβαίωσε επιπλέον την παρθενία της Λευκής Β΄. Η Λευκή Β΄ επέστρεψε στην Ναβάρρα, όπου παρέμεινε αιχμάλωτη της οικογένειάς της· από το 1462 μπήκε στην συνοδεία της αδελφής της και παρέμεινε άτεκνη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της.


Μετά τον θάνατο του αδελφού της (1461) πολλοί ευγενείς δυσαρεστημένοι από το αντί - Αραγωνικό κίνημα κήρυξαν την Λευκή βασίλισσα της Ναβάρρας παρά την άρνηση του πατέρα της που ήθελε διάδοχο τον ετεροθαλή αδελφό της Φερδινάνδο. Ο πατέρας της Ιωάννης Β΄ προσπάθησε να την παντρέψει με τον Κάρολο, δούκα του Μπέρρυ νεώτερο αδελφό του [[Λουδοβίκος ΙΑ΄ της Γαλλίας|Λουδοβίκου ΙΑ΄ της Γαλλίας]] αλλά εκείνη αρνήθηκε κάτι που εξόργισε τον πατέρα της. Το 1464 επέστρεψε στην [[Παμπλόνα]] προκειμένου να παραστεί στην αυλή της Ναβάρρας με την βοήθεια του επισκόπου Νικολά ντε Ετσαμπαρρί ο οποίος δολοφονήθηκε αμέσως μετά. <ref>Orpustan, Jean-Baptiste (2007), p. 3</ref> Πέθανε λίγους μήνες αργότερα δηλητηριασμένη, ο πατέρας της και η αδελφή της Ελεονώρα θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τον θάνατο της. Η διαδοχή της Ναβάρρας πέρασε στην αδελφή της [[Ελεονώρα της Ναβάρρας]] κόμισσα του Φουά η οποία είχε παντρευτεί τον σύμμαχο του πατέρα της Γκαστών Δ΄ του Φουά.
Μετά τον θάνατο του αδελφού της το 1461 πολλοί ευγενείς, δυσαρεστημένοι από το αντί - Αραγωνικό κίνημα, κήρυξαν την Λευκή ως βασίλισσα της Ναβάρρας παρά την άρνηση του πατέρα της, που ήθελε διάδοχο τον ετεροθαλή αδελφό της Φερδινάνδο. Ο πατέρας της Ιωάννης Β΄ προσπάθησε να την παντρέψει με τον Κάρολο, δούκα του Μπερρύ, νεότερο αδελφό του [[Λουδοβίκος ΙΑ΄ της Γαλλίας|Λουδοβίκου ΙΑ΄ της Γαλλίας]], αλλά εκείνη αρνήθηκε, κάτι που εξόργισε τον πατέρα της. Το 1464 επέστρεψε στην [[Παμπλόνα]], προκειμένου να παραστεί στην αυλή της Ναβάρρας με την βοήθεια του επισκόπου Νικολά ντε Εσαμπαρρί, ο οποίος δολοφονήθηκε αμέσως μετά. <ref>Orpustan, Jean-Baptiste (2007), p. 3</ref> Απεβίωσε λίγους μήνες αργότερα δηλητηριασμένη· ο πατέρας της και η αδελφή της Ελεονώρα θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τον θάνατο της. Στη Ναβάρρα τη διαδέχθηκε η επόμενη αδελφή της [[Ελεονώρα της Ναβάρρας|Ελεονώρα]], η οποία είχε παντρευτεί τον σύμμαχο του πατέρα της [[Γκαστόν Δ΄ του Φουά]].


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==

Έκδοση από την 20:43, 1 Οκτωβρίου 2018

Λευκή Β΄ της Ναβάρρας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9  Ιουνίου 1424
Ολίτε
Θάνατος2  Δεκεμβρίου 1464[1]
Orthez
Αιτία θανάτουδηλητήριο
Τόπος ταφήςLescar Cathedral
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ναβάρρας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕρρίκος Δ΄ της Καστίλης
ΓονείςΙωάννης Β΄ της Αραγωνίας[2] και Λευκή Α΄ της Ναβάρρας[2]
ΑδέλφιαΕλεονώρα της Ναβάρρας
Ιωάννα της Αραγωνίας
Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας
Κάρολος, πρίγκιπας της Βιάνα
Αλφόνσος δε Αραγόν υ Εσκόβαρ
Martin of Aragon, Heir of Sicily
ΟικογένειαΟίκος της Τραστάμαρα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας της Ναβάρρας (1461–1464)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λευκή Β΄ της Ναβάρρας, ισπαν. Blanca de Trastámara y de Evreux (9 Ιουνίου 1424 - 2 Δεκεμβρίου 1464) από τον Οίκο της Τραστάμαρα ήταν βασίλισσα της Ναβάρρας και, με τον γάμο της, πριγκίπισσα των Αστουριών. Ήταν κόρη του Ιωάννη Β΄ της Αραγωνίας και της Λευκής Α΄ της Ναβάρρας. Το 1427 η ίδια, ο αδελφός της Κάρολος και η αδελφή της Ελεονώρα ανακηρύχτηκαν νόμιμοι διάδοχοι του βασιλείου της Ναβάρρας. Η Λευκή ανακηρύχτηκε διάδοχος του θρόνου της Καστίλης στην συνθήκη ειρήνης, που υπεγράφη ανάμεσα στην Ναβάρρα και στην Καστίλη (1436) με τον γάμο της με τον Ερρίκο Δ΄ της Καστίλης (1440) ο οποίος τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το 1453, 13 χρόνια μετά τον γάμο, ο Ερρίκος Δ΄ ζήτησε διαζύγιο από την Λευκή Β΄. Το διαζύγιο υπεγράφη από τον πάπα με την δικαιολογία ότι κάποιο είδος μαγείας, εμπόδιζε τον Ερρίκο να ολοκληρώσει τον γάμο του· επιβεβαίωσε επιπλέον την παρθενία της Λευκής Β΄. Η Λευκή Β΄ επέστρεψε στην Ναβάρρα, όπου παρέμεινε αιχμάλωτη της οικογένειάς της· από το 1462 μπήκε στην συνοδεία της αδελφής της και παρέμεινε άτεκνη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Μετά τον θάνατο του αδελφού της το 1461 πολλοί ευγενείς, δυσαρεστημένοι από το αντί - Αραγωνικό κίνημα, κήρυξαν την Λευκή ως βασίλισσα της Ναβάρρας παρά την άρνηση του πατέρα της, που ήθελε διάδοχο τον ετεροθαλή αδελφό της Φερδινάνδο. Ο πατέρας της Ιωάννης Β΄ προσπάθησε να την παντρέψει με τον Κάρολο, δούκα του Μπερρύ, νεότερο αδελφό του Λουδοβίκου ΙΑ΄ της Γαλλίας, αλλά εκείνη αρνήθηκε, κάτι που εξόργισε τον πατέρα της. Το 1464 επέστρεψε στην Παμπλόνα, προκειμένου να παραστεί στην αυλή της Ναβάρρας με την βοήθεια του επισκόπου Νικολά ντε Εσαμπαρρί, ο οποίος δολοφονήθηκε αμέσως μετά. [3] Απεβίωσε λίγους μήνες αργότερα δηλητηριασμένη· ο πατέρας της και η αδελφή της Ελεονώρα θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τον θάνατο της. Στη Ναβάρρα τη διαδέχθηκε η επόμενη αδελφή της Ελεονώρα, η οποία είχε παντρευτεί τον σύμμαχο του πατέρα της Γκαστόν Δ΄ του Φουά.

Παραπομπές

Πηγές

  • Orpustan, Jean-Baptiste (n.d.). La Basse-Navarre dans la guerre de Navarre (1512-1530), récit historique, d’après Navarra, 1512-1530… de Pedro Esarte Muniain (Pamiela, Pamplona-Iruña 2001).
Προκάτοχος:
Κάρολος, πρίγκιπας της Βιάνα
Βασιλιάς της Ναβάρρας

14611464
Διάδοχος:
Ιωάννης Β΄ της Αραγωνίας
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Blanche II of Navarre της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).