Καζιμίρ Α΄ της Πομερανίας-Ντεμμίν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο '''Καζιμίρ Α΄''', γερμαν. Casimir I (μετά το 1130 - φθινόπωρο τού 1180) από τον Οίκος των Γκρίφφινς|Οίκο τω...
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού [[Βάρτισλαβ Α΄ της Πομερανίας|Βάρτισλαβ Α΄]] δούκα της Πομερανίας.
Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού [[Βάρτισλαβ Α΄ της Πομερανίας|Βάρτισλαβ Α΄]] δούκα της Πομερανίας.


Το 1135 απεβίωσε ο Βάρτισλαβ Β΄ και άφησε δύο γιους, τον πενταετή [[Μπόγκισλαβ Α΄ της Πομερανίας|Μπόγκουσλαβ Α΄]] 5 ετών και τον μικρότερο Καζιμίρ Α΄. Επίτροπος της αρχής ανέλαβε ο θείος τους [[Ράτιμπορ Α΄ της Πομερανίας|Ράτιμπορ Α΄]], που απεβίωσε το 1156 και τον διαδέχθηκαν. Ο Μπόγκισλαβ Α΄ είχε έδρα το Στεττίν και ο Καζιμίρ Α΄ το Ντεμμίν.
Το 1135 απεβίωσε ο Βάρτισλαβ Α΄ και άφησε δύο γιους, τον πενταετή [[Μπόγκισλαβ Α΄ της Πομερανίας|Μπόγκισλαβ Α΄]] 5 ετών και τον μικρότερο Καζιμίρ Α΄. Επίτροπος της αρχής ανέλαβε ο θείος τους [[Ράτιμπορ Α΄ της Πομερανίας|Ράτιμπορ Α΄]], που απεβίωσε το 1156 και τον διαδέχθηκαν. Ο Μπόγκισλαβ Α΄ είχε έδρα το Στεττίν και ο Καζιμίρ Α΄ το Ντεμμίν.


Στην εξέγερση των Οβοτριτών εναντίον τού [[Ερρίκος ο Λέων|Ερρίκου Γ΄]] της Σαξονίας έλαβαν το μέρος των πρώτων, αλλά στη μάχη τού Βέρχεν ηττήθηκαν το 1164. Ο Ερρίκος ΙΓ΄ τούς απέδωσε τα δουκάτα και έγιναν υποτελείς του, μάλιστα ο Καζιμίρ Α΄ έλαβε το 1/3 τού Βόλγκαστ. Ως υποτελείς ακολούθησαν τον Ερρίκο ΙΓ΄ στον πόλεμο, που έκανε μαζί με τη Δανία εναντίον τού πριγκιπάτου τού Ρύγκεν το 1168. Ο Καζιμίρ Α΄κατάφερε να λάβει την Κιρκιπάνια και έτσι να επεκτείνει την Πομερανία δυτικά.
Στην εξέγερση των Οβοτριτών εναντίον τού [[Ερρίκος ο Λέων|Ερρίκου Γ΄]] της Σαξονίας έλαβαν το μέρος των πρώτων, αλλά στη μάχη τού Βέρχεν ηττήθηκαν το 1164. Ο Ερρίκος ΙΓ΄ τούς απέδωσε τα δουκάτα ως φέουδα, μάλιστα ο Καζιμίρ Α΄ έλαβε το 1/3 τού Βόλγκαστ. Ως υποτελείς ακολούθησαν τον Ερρίκο ΙΓ΄ στον πόλεμο, που έκανε μαζί με τη Δανία, εναντίον τού πριγκιπάτου τού Ρύγκεν το 1168. Ο Καζιμίρ Α΄κατάφερε να λάβει την Κιρκιπάνια και έτσι να επεκτείνει την Πομερανία δυτικά.
εναντίον τού
Συμμετείχε και σε άλλες εκστρατείες τού Ερρίκου ΙΓ΄ , όπως σε αυτήν των ετών 1178-80 στη Λουσατία και το Γύτερμπορκ. Στη μάχη εναντίον τού [[Όθων Α΄ του Βρανδεμβούργου|Όθωνα Α΄ των Ασκάνια]] μαργράβου τού Βρανδεμβούργου, ο Καζιμίρ Α΄ απεβίωσε το 1180. Δεν είχε τέκνα και το Ντεμμίν περιήλθε στον αδελφό του. Το 1187 απεβίωσε ο Μπόγκισαβ Α΄, που άφησε το Στεττίν στον γιο του [[Μπόγκισλαβ Β΄ της Πομερανίας|Μπόγκισλαβ Β΄]] και το Ντεμμίν στον νεότερο γιοτ του [[Καζιμίρ Β΄ της Πομερανίας-Ντεμμίν|Καζιμίρ Β΄]].


Συμμετείχε και σε άλλες εκστρατείες τού Ερρίκου ΙΓ΄, όπως σε αυτήν των ετών 1178-80 στη Λουσατία και το Γύτερμπορκ. Στη μάχη εναντίον τού [[Όθων Α΄ του Βρανδεμβούργου|Όθωνα Α΄ των Ασκάνια]] μαργράβου τού Βρανδεμβούργου, ο Καζιμίρ Α΄ απεβίωσε το 1180. Δεν είχε τέκνα και το Ντεμμίν περιήλθε στον αδελφό του. Το 1187 απεβίωσε ο Μπόγκισαβ Α΄, που άφησε το Στεττίν στον γιο του [[Μπόγκισλαβ Β΄ της Πομερανίας|Μπόγκισλαβ Β΄]] και το Ντεμμίν στον νεότερο γιο του [[Καζιμίρ Β΄ της Πομερανίας-Ντεμμίν|Καζιμίρ Β΄]].
Ο Καζιμίρ Α΄ ίδρυσε τις μονές της Μπρόντα το 1170 και τού Μπέλμπουκ το 1177. Συμμετείχε στην ίδρυση της μονής Νταργκούν το 1173 και παραχώρησε προνόμια στον επίσκοπο τού Βολλίν ο 1178. Ο τελευταίος, λόγω των εκστρατειών των Δανών, μετακίνησε την έδρα της επισκοπής στο Καμμίν (νυν Καμιέν Πομόρσκι).

Ο Καζιμίρ Α΄ ίδρυσε τις μονές της Μπρόντα το 1170 και τού Μπέλμπουκ το 1177. Συμμετείχε στην ίδρυση της μονής Νταργκούν το 1173 και παραχώρησε προνόμια στον επίσκοπο τού Βολλίν ο 1178. Ο τελευταίος, λόγω των εκστρατειών των Δανών, μετακίνησε την έδρα της επισκοπής του στο Καμμίν (νυν Καμιέν Πομόρσκι).


==Οικογένεια==
==Οικογένεια==
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
{{Authority control}}
{{Authority control}}


[[Κατηγορά:Οίκος των Γκρίφφινς]]
[[Κατηγορία:Οίκος των Γκρίφφινς]]

Έκδοση από την 11:22, 15 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Καζιμίρ Α΄, γερμαν. Casimir I (μετά το 1130 - φθινόπωρο τού 1180) από τον Οίκο των Γκρίφφινς ήταν δούκας της Πομερανίας-Ντεμμίν (1156-80).

Βιογραφία

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Βάρτισλαβ Α΄ δούκα της Πομερανίας.

Το 1135 απεβίωσε ο Βάρτισλαβ Α΄ και άφησε δύο γιους, τον πενταετή Μπόγκισλαβ Α΄ 5 ετών και τον μικρότερο Καζιμίρ Α΄. Επίτροπος της αρχής ανέλαβε ο θείος τους Ράτιμπορ Α΄, που απεβίωσε το 1156 και τον διαδέχθηκαν. Ο Μπόγκισλαβ Α΄ είχε έδρα το Στεττίν και ο Καζιμίρ Α΄ το Ντεμμίν.

Στην εξέγερση των Οβοτριτών εναντίον τού Ερρίκου Γ΄ της Σαξονίας έλαβαν το μέρος των πρώτων, αλλά στη μάχη τού Βέρχεν ηττήθηκαν το 1164. Ο Ερρίκος ΙΓ΄ τούς απέδωσε τα δουκάτα ως φέουδα, μάλιστα ο Καζιμίρ Α΄ έλαβε το 1/3 τού Βόλγκαστ. Ως υποτελείς ακολούθησαν τον Ερρίκο ΙΓ΄ στον πόλεμο, που έκανε μαζί με τη Δανία, εναντίον τού πριγκιπάτου τού Ρύγκεν το 1168. Ο Καζιμίρ Α΄κατάφερε να λάβει την Κιρκιπάνια και έτσι να επεκτείνει την Πομερανία δυτικά.

Συμμετείχε και σε άλλες εκστρατείες τού Ερρίκου ΙΓ΄, όπως σε αυτήν των ετών 1178-80 στη Λουσατία και το Γύτερμπορκ. Στη μάχη εναντίον τού Όθωνα Α΄ των Ασκάνια μαργράβου τού Βρανδεμβούργου, ο Καζιμίρ Α΄ απεβίωσε το 1180. Δεν είχε τέκνα και το Ντεμμίν περιήλθε στον αδελφό του. Το 1187 απεβίωσε ο Μπόγκισαβ Α΄, που άφησε το Στεττίν στον γιο του Μπόγκισλαβ Β΄ και το Ντεμμίν στον νεότερο γιο του Καζιμίρ Β΄.

Ο Καζιμίρ Α΄ ίδρυσε τις μονές της Μπρόντα το 1170 και τού Μπέλμπουκ το 1177. Συμμετείχε στην ίδρυση της μονής Νταργκούν το 1173 και παραχώρησε προνόμια στον επίσκοπο τού Βολλίν ο 1178. Ο τελευταίος, λόγω των εκστρατειών των Δανών, μετακίνησε την έδρα της επισκοπής του στο Καμμίν (νυν Καμιέν Πομόρσκι).

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε την Πριλοτάβα, αλλά δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Casimir I, Duke of Pomerania της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).