Λιμνοθάλασσα Προκόπου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 20: Γραμμή 20:


==Ονομασία==
==Ονομασία==
Συχνά αναφέρεται, λανθασμένα, και ως λιμνοθάλασσα της '''Καλόγριας''' (ή Καλογριάς) λόγω της γειτονικής ομώνυμης παραλίας. Ως ονομασία απαντάει και το "λίμνη της Στροφυλιάς<ref>Βλ. Google Earth</ref>". Το ομώνυμο εκεί ιχθυοτροφείο ονομαζόταν παλιότερα Ιχθυοτροφείο Προκοπονευροβίτσης<ref>Τριανταφύλλου 1995, σελ. 1712.</ref>.
Συχνά αναφέρεται, λανθασμένα, και ως λιμνοθάλασσα της '''Καλόγριας''' (ή Καλογριάς) λόγω της γειτονικής ομώνυμης παραλίας. Ως ονομασία απαντάει και το «λίμνη της Στροφυλιάς<ref>Βλ. Google Earth</ref>». Το ομώνυμο εκεί ιχθυοτροφείο ονομαζόταν παλιότερα «Ιχθυοτροφείο Προκοπονευροβίτσης»<ref>Τριανταφύλλου 1995, λήμμα «Πρόκοπος».</ref>.


==Υδροβιότοπος==
==Υδροβιότοπος==

Έκδοση από την 20:10, 24 Αυγούστου 2018

Λιμνοθάλασσα Προκόπου
Η λίμνoθάλασσα Προκόπου
ΧώρεςΕλλάδα Ελλάδα
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΑχαΐα
Τύπος λίμνηςΛιμνοθάλασσα
Έκταση1,5 km²
Μέγιστο Βάθος1,5m
Η λιμνοθάλασσα Προκόπου.

Η Λιμνοθάλασσα Προκόπου βρίσκεται στη δυτική Αχαΐα.

Ονομασία

Συχνά αναφέρεται, λανθασμένα, και ως λιμνοθάλασσα της Καλόγριας (ή Καλογριάς) λόγω της γειτονικής ομώνυμης παραλίας. Ως ονομασία απαντάει και το «λίμνη της Στροφυλιάς[1]». Το ομώνυμο εκεί ιχθυοτροφείο ονομαζόταν παλιότερα «Ιχθυοτροφείο Προκοπονευροβίτσης»[2].

Υδροβιότοπος

Η λιμνοθάλασσα Προκόπου.

Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται στο Δάσος της Στροφυλιάς και μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Πάπα (Αράξου), τη λίμνη-έλος Λάμια, τη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και τα Μαύρα βουνά προστατεύεται από τη συνθήκη Ράμσαρ. Χωρίζει το δάσος από την θάλασσα και είναι φυσικό ιχθυοτροφείο με λαβράκια, κέφαλους και χέλια. Έχει γλυκό νερό. Γύρω την περιβάλλουν λόφοι από άμμο, οι οποίοι εμποδίζουν τα νερά των χειμάρρων να χυθούν στην θάλασσα και έτσι δημιουργείται η λίμνη. Εκεί φτάνουν πολλά υδρόβια και παροδικά πουλιά που φθάνουν να ξεχειμωνιάζουν. Επίσης υπάρχει και παρατηρητήριο πουλιών. Καλύπτει έκταση εμβαδού περίπου 1.500 στρέμματα με μικρά βάθη της τάξης των 0,5 μ. Μέσα σε όλη αυτή την έκταση υπάρχουν τρεις λεκάνες - λίμνες με βάθη περίπου 1,5 μ, οι Παλάδες (120 στρέμματα), Χειροβολιά (200 στρέμματα), Μικρολίμνη (30 στρέμματα). Η λίμνη επικοινωνεί με την θάλασσα μέσω αύλακα μήκους 2.300m με πλάτος 6-7 μ. και βάθος 0,8 μ. Στην λίμνη χύνονται τα νερά του Λάρισσου και του Φούσια.

Φωτοθήκη

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες της λιμνοθάλασσας.

Παραπομπές

  1. Βλ. Google Earth
  2. Τριανταφύλλου 1995, λήμμα «Πρόκοπος».

Πηγές

  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β΄, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα «Πρόκοπος».
  • Ιωάννα Θ. Τσέλικα, Περιβαλλοντική υδρογεωλογική μελέτη της πεδινής ζώνης της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου με τη χρήση υδροχημικών μεθόδων, Πανεπιστήμιο Πάτρας-Τμήμα Γεωλογίας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι