Δίκτυον: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
2.344 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 4 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
== Οι φωτεινότεροι αστέρες ==
Επειδή όλοι οι αστέρες του Δικτύου είναι σχετικώς αμυδροί και ο αστερισμός πολύ νότιος, κανένας τους δεν έχει δικό του ιδιαίτερο όνομα.
 
* Ο '''[[Άλφα Δικτύου|α (άλφα) Δικτύου]]''', με [[φαινόμενο μέγεθος]] 3,315, είναι ο φωτεινότερος όλων των αστέρων του Δικτύου. Ο [[φασματικός τύπος]] του είναι G8 II-III, είναι δηλαδή λίγο ψυχρότερος του [[Ήλιος|Ηλίου]] σε επιφανειακή θερμοκρασία.
* Ο '''β Δικτύου''' έχει φασματικό τύπο K2+ III (πορτοκαλί γίγαντας) και φαινόμενο μέγεθος 3,85.
* Ο '''γ''' έχει φαινόμενο μέγεθος 4,51 και φασματικό τύπο M4 III ([[ερυθρός γίγαντας]]).
* Ο '''δ''' έχει φαινόμενο μέγεθος 4,56 και φασματικό τύπο M2 III.
* Ο '''ε''' έχει φαινόμενο μέγεθος 4,442 και φασματικό τύπο K2 IVa. Ο πορτοκαλί αυτός υπογίγαντας συνοδεύεται από ένα γιγάντιο πλανήτη με μάζα μεγαλύτερη από τη μάζα του Δία. Ο πλανήτης περιφέρεται περί τον αστέρα μία φορά κάθε 424 ημέρες σε σχεδόν κυκλική τροχιά ([[εκκεντρότητα]] 0,02) σε μέση απόσταση από αυτόν 177 εκατομ. χιλιόμετρα. Η απόσταση του συστήματος από τη Γη ανέρχεται στα 59 [[Έτος φωτός|έτη φωτός]].
* Το ζεύγος [[Ζήτα Δικτύου|'''ζ<sup>1</sup>''' και '''ζ<sup>2</sup>''']] έχουν φαιν. μεγέθη 5,54 και 5,24, και φασματικούς τύπους G2.5 V και G1 V αντιστοίχως, είναι δηλαδή κίτρινοι νάνοι όπως και ο `Ηλιος.
* Ο '''η''' έχει φαιν. μέγεθος 5,24 και φασμ. τύπο G8 III.
* Ο '''ι''' έχει φαιν. μέγεθος 4,97 και φασμ. τύπο K4 III.
 
== Αξιοσημείωτα στον αστερισμό ==
- Ευρισκόμενος σε μία κατεύθυνση μακριά από το γαλαξιακό επίπεδο, ο αστερισμός αυτός είναι πλούσιος σε μακρινούς [[γαλαξίες]]. Ο φαινομενικώς φωτεινότερος από αυτούς είναι ο ραβδωτός [[σπειροειδής γαλαξίας|σπειροειδής]] '''[[NGC 1313]]''' στο νοτιοδυτικό άκρο του αστερισμού, με [[φαινόμενο μέγεθος]] 8,70.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης