Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ρομπέρτο Ασσατζιόλι»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Διόρθωση κατηγορίας (Φιλόσοφοι του 20ού αιώνα))
{{μορφοποίηση}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Ρομπέρτο Ασσατζιόλι''' (''Roberto Assagioli'', [[Βενετία]], [[27 Φεβρουαρίου]] [[1888]] – [[Καπόλονα]], [[23 Αυγούστου]] [[1974]]) ήταν [[Ιταλός]] [[ψυχίατρος]] και [[ψυχολόγος]] ειδικευμένος στην ανθρωπιστική και διαπροσωπική ψυχολογία. Υπήρξε ο δημιουργός του κινήματος της [[Ψυχοσύνθεση|ψυχοσύνθεσης]] και εξέτασε λεπτομερώς τη δυνατότητα της σταδιακής ολοκλήρωσης της προσωπικότητας μέσα από τη χρήση της [[Θέληση|Θέλησης]].
 
Την εποχή που ο Ασσατζιόλι ολοκλήρωνε τις σπουδές του στον τομέα της ψυχιατρικής και της [[Νευρολογία|νευρολογίας]] στο Istituto di Studii Superiori Pratici e di Perfezionamento της [[Φλωρεντία]], άρχισε να διαμορφώνει τη θεωρία του σχετικά με την ψυχανάλυση, για την οποία πίστευε ότι υπήρχε η ανάγκη μιας περισσότερο ολιστικής προσέγγισης.
 
Ο Ασσατζιόλι θεωρείται ο πατέρας της [[Ψυχοσύνθεση|Ψυχοσύνθεσης]], μιας νέας πνευματικής και ολιστικής προσέγγισης στην ψυχολογία, η οποία διαμορφώθηκε ως απόρροια της ψυχανάλυσης.
 
Επηρεασμένος από τις θεωρίες του [[Σίγκμουντ Φρόυντ|Φρόυντ]] για τον καταπιεσμένο νου και του [[Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ|Γιουνγκ]] για το συλλογικό ασυνείδητο, ο Ασσατζιόλι θεωρούσε ότι η αγάπη, η σοφία, η δημιουργικότητα και η θέληση πρέπει να αποτελούν βασικά συστατικά της ψυχανάλυσης.
 
Κατά τη θεωρία που σταδιακά αναπτύσσει, η ψυχανάλυση αποτελεί βασικό συστατικό για την ψυχοσύνθεση. Η διπλωματική του διατριβή, το [[1919]], με τον τίτλο “Ψυχοσύνθεση” (“La Psicosintesi”) περιγράφει μία νέα διαδικασία πέραν της Ψυχανάλυσης του ΦρόυντΦρόιντ.
 
Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στην ψυχιατρική κλινική του Μπούργκχελζλ στην [[Ελβετία]], και στο ιδρυθέν από τον ίδιο Ινστιτούτο Ψυχοσύνθεσης (Instituto di Psicosintesi) το πρώτο του είδους του στην Ιταλία, ο Ασσατζιόλι επιβεβαιώνει το συμπέρασμά του για το ανολοκλήρωτο της ψυχανάλυσης ως διαδικασίας.
Ο Ασσατζιόλι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “η ψυχοσύνθεση προϋποθέτει την ψυχανάλυση, ή μάλλον, την περιλαμβάνει ως πρώτο και απαραίτητο στάδιο”.
 
Οι απόψεις και η θεωρία του έχουν αρκετά κοινά με τον Καρλ Γκούσταβ Γιούνγκ ιδιαίτερα στο ζήτημα της σημασίας του πνευματικού επιπέδου της ανθρώπινης ύπαρξης.
 
Επιπλέον, όπως και ο Γιούνγκ, ο Ασσατζιόλι θεωρούσε ότι τα ψυχολογικά συμπτώματα είναι δυνατόν να προκληθούν από την πνευματική δυναμική.
 
Αντιθέτως, πίστευε ότι οι θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόυντ, με τον οποίο εικάζεται ότι αλληλογραφούσαν, έθεταν “όρια”.
 
Ο Ασσατζιόλι διαφωνούσε με τον Φρόυντ κυρίως στο ζήτημα του αναγωγισμού και της άρνησης των θετικών διαστάσεων της προσωπικότητας.
 
Ο Ασσατζιόλι συνελήφθη και φυλακίστηκε από το [[Φασιστική Ιταλία|φασιστικό καθεστώς]]<nowiki/> του [[Μπενίτο Μουσολίνι]], εξαιτίας της [[Εβραίοι|εβραϊκής]] καταγωγής του και των ανθρωπιστικών θεωριών του.
 
 
 
Με το τέλος του [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου]] αφιερώθηκε στην εξέλιξη της θεωρίας του για την Ψυχοσύνθεση, η οποία γνώρισε παγκόσμια απήχηση.
 
Η ψυχοσύνθεση, της οποίας υπήρξε πρωτοπόρος, εξακολουθεί να αποτελεί βασική ψυχολογική πρακτική, εξελισσόμενη από θεραπευτές και ψυχολόγους σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
 
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
{{Πύλη|Βιογραφίες|David face.png}}
* [http://solon.org.gr/2012/05/03/synentefksi-tou-tr-triantafyllou-gia-ton-romperto-assatzioli-tin-psychosynthesi/ Συνέντευξη του ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοσύνθεσης κ. Τριαντάφυλλο Τριανταφύλλου για τον δημιουργό του Κινήματος της Ψυχοσύνθεσης Roberto Assagioli, στον δημοσιογράφο Γιάννη Ζήση & τη ΜΚΟ Σόλων]
{{Authority control}}
 
== Παραπομπές ==
{{DEFAULTSORT:Ασσατζιολι Ρομπερτο}}
 
22.347

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης