Μπολέσλαφ Α΄ ο Γενναίος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Νέα σελίδα: Ο '''Μπολέσλαφ Α΄''' ο ''γενναίος'' ή ο ''μέγας'', πολων. Bolesław I Chrobry ή Wielki (967 - 1025) από τον Οίκος των Πια...)
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ο '''Μπολέσλαφ Α΄''' ο ''γενναίος'' ή ο ''μέγας'', πολων. Bolesław I Chrobry ή Wielki (967 - 1025) από τον [[Οίκος των Πιαστ|Οίκο των Πιαστ]] ήταν δούκας της Πολωνίας (992-1025) καιπρώτοςκαι πρώτος βασιλιάς της (1025). Έγινε, ως Μπολέσλαφ Δ΄, δούκας της Βοημίας (1002-03).
 
==Βιογραφία==
Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού [[Μιέσκο Α΄ της Πολωνίας|Μιέσκο Α΄]] δούκα της Πολωνίας και της πρώτης συζύγου του Ντουμπράβκας των Πρεμυσλιδών, κόρης τού [[Μπολεσλάους Α΄ της Βοημίας|ΜπολεσλάοςΜπολεσλάου Α΄]] δούκα της Βοημίας.
 
Σύμφωνα με μία θεωρία των λογίων, κυβέρνησε τη Μικρή Πολωνία ήδη κατά τα τελευταία έτη της ζωής τού πατέρα του.Ο Μιέσκο Α΄ απεβίωσε το 992 και διαίρεσε την Πολωνία μεταξύ των γιων του. Όμως ο Μπολεσλάφ Α΄ εκτόπισε τους τρεις ετεροθαλείς αδελφούς του και τη δεύτερη σύζυγο τού πατέρα του Όντα και ενοποίησε την Πολωνία ως το 995.
 
Υποστήριξε τις ιεραποστολικές βλέψεις τού [[Άδαλβέρτος της Πράγας|αγίου Αδαλβέρτου]] επισκόπου της Πράγας και τού αγίου [[Μπρούνο του Κέρφουρτ]]. ΤΤο 997 ο Αδαλβέρτος μαρτύρησε και η αγιοποίησή του χρησιμοποιήθηκε για την εδραίωση της αυτονομίας της Πολωνίας από τη Γερμανία. Αυτό μάλλον έγινε το 1000 στο Συνέδριο τού Γκιέζνο, όπου αποφασίστηκε και η ίδρυση της Πολωνικής Εκκλησίας με μητρόπολη στο Γκνιέζνο. Η μητρόπολη θα ήταν ανεξάρτητη από την αρχιεπισκοπή τού Μαγδεμβούργου, η οποία ως τότε προσπαθούσε να επιβάλει τη δικαιοδοσία της επί της Πολωνικής εκκλησίας. Επίσης επισκοπές ιδρύθηκαν στηνσε Κρακοβία, Βρότσλαφ και Κόλομπζεκ και ο Μπολέσλαφ Α΄ αποκήρυξε επίσημα την καταβολή φόρου στη Γερμανία. Το 1002 απεβίωσε ο [[Όθων Γ΄ της Γερμανίας]] και ο Μπολέσλαφ Α΄ χρειάστηκε να κάνει μία σειρά από πολέμους με τον διάδοχο εκείνου [[Ερρίκος Β΄ της Γερμανίας|Ερρίκο Β΄ της Γερμανίας]]. Η διαμάχη έληξε το 1018 σε τη Συνθήκη στο Μπάουτσεν.
 
Το ίδιο έτος έκανε εκστρατεία και κατέλαβε το Κίεβο, όπου εγκατέστησε τον γαμπρό του [[Σβιατοπόλκ Α΄ του Κιέβου|Σβιατοπόλκ Α΄]] τον ΄΄αθεόφοβο''αθεόφοβο''. Σύμφωνα με τον θρύλο, το σπαθί του, όταν χτύπησε τη Χρυσή Πύλη τού Κιέβου, απέκτησε σπασίματα. Αργότερα, στην ανάμνηση της κατάληψης, ένα ξίφος που αποκαλείται ''το οδοντωτό ξίφος'', θα χρησιμοποιείται στις τελετές στέψεις των Πολωνών βασιλέων.
 
Ο Μπολεσλάφ Α΄ ήταν αξιοσημείωτος πολιτικός, στρατηγός και κυβερνήτης. Όχι μόνο μετάτρεψε την Πολωνία σε χώρα συγκρίσιμη με παλαιότερες δυτικές μοναρχίες, αλλά την αναβίβασε στις πρώτες χώρες της Ευρώπης. Επιχείρησε επιτυχείς εκστρατείες στα δυτικά, νότιο και ανατολικά. Έκανε συμπαγή χώρα τις Πολωνικές περιοχές και κατέκτησε γαίες έξω από τα όρια της σημερινής Πολωνίας, όπως τη Σλοβακία, Μοραβία, Ερυθρά Ρουθηνία, Μάισσεν, Λουσατία, και Βοημία. Ήταν ο ισχυρός μεσολαβητής στα ζητήματα της κεντρικής Ευρώπης. Τελικά ως αποκορύφωμα της ηγεμονίας του, το 1025 στέφθηκε βασιλιάς της Πολωνίας· ήταν ο πρώτος που έλαβε τον τίτλο rex.
 
Ήταν ικανός διοικητής: εγκαθίδρυσε τον "Πριγκιπικό Νόμο", έκτισε πολλά φρούρια, ναούς, μονές και γέφυρες. Εισήγαγε την πρώτη νομισματική μονάδα, τη ''γκζύβνα'', που ήταν ίση με 240 δηνάρια και έκοψε τα δικά του νομίσματα. Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο επιτυχημένους ηγεμόνες των Πιαστ.
Ο Μπολέσλαφ Α΄ έδιωξε και αυτήν και το 988 έκανε τρίτο γάμο με την Εμνίλντα, κόρη τού Ντομπρομίρ πρίγκιπα των Σλάβων, ίσως των Βιστούλανς. Είχε τέκνα:
* (μία κόρη) ηγουμένη.
* Ρεγκελίντα 989-1014, παντρεύτηκε τον [[Χέρμαν Α΄ του Μάισεν|Χέρμαν Α΄ των Εκκεχαρτιδών]] μαργράβουμάργραβο τού Μάισεν.
* [[Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ]] 990/5-1034, δούκας και βασιλιάς της Πολωνίας.
* (μία κόρη), γενν. 995, παντρεύτηκε τον [[Σβιατοπόλκ Α΄ του Κιέβου|Σβιατοπόλκ Α΄ των Ρουρικιδών]] τον ''αθεόφοβο'' μεγάλο πρίγκιπα τού Κιέβου.

Μενού πλοήγησης