Αυγείας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ κατ
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ka:ავგეა
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
[[Κατηγορία:Νομός Ηλείας]]
[[Κατηγορία:Νομός Ηλείας]]


[[br:Augeias]]
[[bg:Авгий]]
[[bg:Авгий]]
[[br:Augeias]]
[[cs:Augeiás]]
[[cs:Augeiás]]
[[de:Augias]]
[[de:Augias]]
[[en:Augeas]]
[[en:Augeas]]
[[et:Augeias]]
[[es:Augías]]
[[es:Augías]]
[[et:Augeias]]
[[fi:Augeias]]
[[fr:Augias]]
[[fr:Augias]]
[[ko:아우게이아스]]
[[it:Augia]]
[[it:Augia]]
[[ka:ავგეა]]
[[ko:아우게이아스]]
[[nl:Augias]]
[[nl:Augias]]
[[pl:Augiasz]]
[[pl:Augiasz]]
Γραμμή 29: Γραμμή 31:
[[ru:Авгий]]
[[ru:Авгий]]
[[sr:Аугијеве штале]]
[[sr:Аугијеве штале]]
[[fi:Augeias]]
[[sv:Augeas]]
[[sv:Augeas]]
[[uk:Авгій]]
[[tr:Augeas]]
[[tr:Augeas]]
[[uk:Авгій]]

Έκδοση από την 19:39, 5 Οκτωβρίου 2007

Στην ελληνική μυθολογία ο Αυγείας ήταν γιος του θεού Ήλιου (ή του Ηλείου κατά τον Παυσανία, ή και του Φόρβαντα κατά τον Απολλόδωρο) και της Υρμίνης ή Ιφιβόης ή Ναυσιδάμης. Σύμφωνα με τις πελοποννησιακές παραδόσεις, που ήταν διαδεδομένες σε όλους τους απογόνους των Δωριέων, ο Αυγείας ήταν βασιλιάς των Ηλείων (Επειών). Παρατηρείται εδώ το φαινόμενο της μυθολογικής συσχετίσεως παρόμοιων λέξεων: Ήλιος / Ηλείοι. Ο μυθικός κύκλος του Αυγεία ανήκει στη λατρεία του Ήλιου, που είχε μεγάλη διάδοση στην Ηλεία. Ως παιδιά του Αυγεία αναφέρονται οι Φυλέας, Αγασθένης, Αγαμήδη και Επικάστη. Κατ' άλλους όμως, η Επικάστη ήταν η σύζυγός του. Ο Αυγείας έλαβε μέρος και στην Αργοναυτική εκστρατεία.

Ο Αυγείας ήταν πολύ πλούσιος και είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του ένα κοπάδι με τρεις χιλιάδες βόδια (πρβλ. τα «βόδια του Ήλιου» στην Οδύσσεια). Η κοπριά από αυτά τα βόδια δεν καθαριζόταν επί τριάντα ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα να φράξει τους στάβλους του. Στον Ηρακλή ανατέθηκε από τον Ευρυσθέα ως ένας από τους 12 άθλους του να καθαρίσει αυτούς τους στάβλους. Ο Ηρακλής παρουσιάσθηκε στον Αυγεία και του πρότεινε να τους καθαρίσει μέσα σε μία μόνο ημέρα με αντάλλαγμα το 1/10 του κοπαδιού, αποκρύπτοντάς του ότι είχε και σχετική εντολή. Ο βασιλιάς, πιστεύοντας ότι αυτό ήταν ακατόρθωτο, δέχθηκε. Ο Ηρακλής με τέχνασμα επετέλεσε τον άθλο (για λεπτομέρειες βλ. Κόπρος του Αυγεία, Άθλοι του Ηρακλή). Αλλά ο Αυγείας αρνήθηκε να του δώσει την αμοιβή με την πρόφαση ότι ο ήρωας δεν τα κατάφερε μόνος, παρά με τη βοήθεια του Ιόλαου. Το θέμα παραπέμφθηκε σε διαιτησία. Στη σχετική διαδικασία όμως ο γιος του βασιλιά, ο Φυλέας, παρουσιάσθηκε ως μάρτυρας και βεβαίωσε ότι πραγματικά ο πατέρας του είχε υποσχεθεί στον Ηρακλή την αμοιβή του 1/10 των βοδιών, ανεξαρτήτως βοήθειας. Τότε ο Αυγείας θυμωμένος εξόρισε τον γιο του μαζί με τον Ηρακλή. Οι Ηρακλής και Φυλέας κατέφυγαν στο Δουλίχιο, από όπου και οργάνωσαν εκστρατεία κατά του Αυγεία, η οποία, ύστερα από κάποιες αποτυχίες στην αρχή, τελικώς στέφθηκε από επιτυχία. Σύμφωνα με μία εκδοχή ο Ηρακλής σκότωσε τον Αυγεία και έκανε βασιλιά τον Φυλέα, ενώ σύμφωνα με άλλη, ο Ηρακλής αιχμαλώτισε τον Αυγεία και τον παρέδωσε στον Φυλέα. Ο γιός αποκατέστησε στον θρόνο τον πατέρα του και μετανάστευσε στο Δουλίχιο. Τον Αυγεία διαδέχθηκε μετά από πολλά χρόνια ο Αγασθένης.


  • Με το όνομα Αυγείας αναφέρεται από τον Παυσανία και ένας ήρωας της Τροίας.
  • Ο αστεροειδής 13184 Αυγείας πήρε το όνομά του από τον μυθικό βασιλιά. Εξάλλου, οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν τον αστερισμό Αιγόκερω και «Αυγεία», ενώ οι Έλληνες τον αποκαλούσαν «Στάβλο του Αυγεία», καθώς ο Ήλιος (ο «φωτεινός», αυτό σημαίνει ετυμολογικώς η λέξη «Αυγείας», πρβλ. το «αυγή») πήγαινε εκεί για να ξεκουρασθεί, να «σταβλισθεί», κατά τη διάρκεια του χειμώνα.