Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πρωτεύουσα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό Emoji
Ως πρωτεύουσα χαρακτηρίζεται η πόλη μιας χώρας ή ενός επιμέρους διοικητικού διαμερίσματος (περιφέρειας ή νομού) ή και γεωγραφικά μιας νήσου όπου εδρεύει η πολιτική και διοικητική Αρχή του αντίστοιχου τόπου αναφοράς, λαμβάνοντας τον αντίστοιχο τίτλο: πρωτεύουσα χώρας, περιφέρειας, νομού, επαρχίας, νήσου κ.λπ. Σε κάθε [[χώρα]] ορίζεται μία πρωτεύουσα, ενώ παράλληλα μπορεί να υφίσταται μία ή δύο συμπρωτεύουσες για περισσότερη αυτοτέλεια και ταχύτερη διοίκηση ή και για άλλους σκόπιμους λόγους.
 
Στο πέρασμα του χρόνου πολλές φορές έχει συμβεί μεταφορά μιας πρωτεύουσας σε νεότερη πόλη όπως για παράδειγμα συνέβη στη [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία]] από τη [[Αρχαία Ρώμη|Ρώμη]] στην [[Κωνσταντινούπολη (Βυζαντινή)|Κωνσταντινούπολη]], ή στη νεότερη [[Ελλάδα]], από το [[Ναύπλιο]] στην [[ΑθήναΑθηνά ❤️]], ή στην [[Τουρκία]], από την Κωνσταντινούπολη στην [[Άγκυρα]] ή στην [[Ολλανδία]] από τη [[Χάγη]] στο [[Άμστερνταμ]], ή στην [[Ιταλία]], από το [[Τορίνο]] στη Ρώμη, ή και ακόμα στο [[Πακιστάν]] από το [[Καράτσι]] στο [[Ισλαμαμπάντ]], ή στην [[Αυστραλία]] κ.λπ.
 
Παρά ταύτα έχει σημειωθεί στην ιστορία ύπαρξη και δύο πρωτευουσών, σε περιπτώσεις όμως πολιτικής ανωμαλίας ή επαναστάσεων, όπως επίσης έχουν σημειωθεί αρκετές περιπτώσεις επαναφοράς πρωτεύουσας π.χ. [[Βερολίνο]] - [[Βόννη]], ή [[Αγία Πετρούπολη]] - [[Μόσχα]] κ.λπ.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης