Amrita Bazar Patrika: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 7: Γραμμή 7:


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==
''Amrita Παζάρι Πατρικά'' ήταν το αρχαιότερο Ινδιάνικο ιδιοκτησίας αγγλικά καθημερινά. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ανάπτυξη της Ινδικής δημοσιογραφίας και έκανε μια εντυπωσιακή συνεισφορά στη δημιουργία και την καλλιέργεια της Ινδικής αγώνα για ελευθερία. Το 1920, ο [[Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα|ρώσος Κομμουνιστής επαναστάτης]] [[Βλαντίμιρ Λένιν|Βλαντιμίρ Λένιν]] περιέγραψε ''ABP'' ως το καλύτερο εθνικιστική εφημερίδα στην Ινδία.{{Εκκρεμεί παραπομπή}}
Η εφημερίδα ήταν η αρχαιότερη ινδική αγγλική καθημερινή εφημερίδα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ανάπτυξη της Ινδικής δημοσιογραφίας και έκανε μια εντυπωσιακή συνεισφορά στη δημιουργία και την καλλιέργεια του ινδικού αγώνα για ελευθερία. Το 1920, ο [[Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα|ρώσος Κομμουνιστής επαναστάτης]] [[Βλαντίμιρ Λένιν|Βλαντιμίρ Λένιν]] περιέγραψε την εφημερίδα ως τη καλύτερη εθνικιστική εφημερίδα στην Ινδία.{{Εκκρεμεί παραπομπή}}


''ABP'' γεννήθηκε ως Μπενγκάλι εβδομαδιαίο τον φεβρουάριο του 1868 στο χωριό [http://www.amritabazar.com Amrita Παζάρι] σε Γέσορε περιοχή (τώρα βρίσκεται στο σημερινό Μπαγκλαντές). Ξεκίνησε από το Ghosh αδέρφια να παλέψει για την χωρικοί, που εκμεταλλεύονταν indigo καλλιεργητές. Sisir Kumar Ghosh ήταν ο πρώτος εκδότης. Τα ''Πατρικά'' λειτουργεί από μια κακοποιημένη ξύλινο πατήστε αγοραστεί για Rs 32.
Η εφημερίδα γεννήθηκε ως μια βεγγαλική εβδομαδιαία εφημερίδα τον Φεβρουάριο του 1868 στο χωριό Αμρίτα Μπαζάρ στην επαρχία Τζεσόρ (τώρα βρίσκεται στο σημερινό Μπαγκλαντές). Ξεκίνησε από τα αδέρφια Γκος και σχετιζόταν με την πάλη των αγροτών που εκμεταλλεύονταν από τους ινδούς καλλιεργητές. Ο Σισίρ Κουμάρ Γκος ήταν ο πρώτος εκδότης. Η εφημερίδα λειτουργούσε από ένα ξύλινο εκδοτήριο που είχε αγοραστεί για 32 ρουπίες.


Το 1871, τα ''Πατρικά'' μετακόμισε στην Καλκούτα (τώρα Καλκούτα), λόγω της επιδημίας της πανούκλας στην Amrita Παζάρι. Εδώ λειτούργησε και ως δίγλωσση εβδομαδιαία δημοσίευση ειδήσεων και απόψεων στα αγγλικά και Μπενγκάλι. Τις αντικυβερνητικές απόψεις και την τεράστια επιρροή στους ανθρώπους, ήταν ένα αγκάθι στη σάρκα της κυβέρνησης. Lord Lytton, ο Αντιβασιλέας της Ινδίας που εκδίδονται Καθομιλουμένη Πατήστε Πράξη 1878 κυρίως κατά ABP.
Το 1871, τα ''Πατρικά'' μετακόμισε στην Καλκούτα (τώρα Καλκούτα), λόγω της επιδημίας της πανούκλας στην Amrita Παζάρι. Εδώ λειτούργησε και ως δίγλωσση εβδομαδιαία δημοσίευση ειδήσεων και απόψεων στα αγγλικά και Μπενγκάλι. Τις αντικυβερνητικές απόψεις και την τεράστια επιρροή στους ανθρώπους, ήταν ένα αγκάθι στη σάρκα της κυβέρνησης. Lord Lytton, ο Αντιβασιλέας της Ινδίας που εκδίδονται Καθομιλουμένη Πατήστε Πράξη 1878 κυρίως κατά ABP.

Έκδοση από την 20:26, 27 Μαΐου 2018

Η Amrita Bazar Patrika (βεγγαλικά: অমৃতবাজার পত্রিকা) είναι μια από τις παλαιότερες ημερήσιες εφημερίδες στη Νότια Ασία και η παλαιότερη στο Μπαγκλαντές. Δημοσιεύθηκε αρχικά στο βεγγαλικό αλφάβητο,[1] και αργότερα εκδιδόταν σε αγγλική μορφή από την Καλκούτα και σε άλλα μέρη, όπως το Κούτακ, το Ράντσι και το Αλλαχαμπάντ.[2] Η εφημερίδα διέκοψε τη δημοσίευσή της λόγω χρεών το 1991, μετά από 123 χρόνια από τη πρώτη δημοσίευσή της,[3] αν και ξεκίνησε εκ νέου στη Ντάκα το 2006, όπου είναι τώρα δημοσιεύεται στα Βεγγαλικά και πάλι.

Η εφημερίδα εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 20 Φεβρουαρίου 1868. Ξεκίνησε από τον Σισίρ Γκος και τον Μότι Λαλ Γκος, γιοι του Χάρι Ναριάν Γκος, ενός πλούσιου έμπορου από τη Μαγκούρα στην επαρχία Τζεσόρ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Βεγγάλης των Βρετανικών Ινδιών (σημερινό Μπαγκλαντές). Η οικογένεια είχε κατασκευάσει ένα Παζάρι και πήρε το όνομά Αμριταμογί, από τη σύζυγο του Ναριάν Γκος. Οι Σισίρ και Μοτί Λαλ Γκος ξεκίνησαν την εφημερίδα ως εβδομαδιαία. Ο πρώτος συντάκτης ήταν ο Μοτιλάλ Γκος, που δεν είχε επίσημη πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Είχε κατασκευάσει το αναγνωστικό της κοινό ως αντίπαλο της Μπενγκαλί του Σουρεντρανάθ Μπανερτζί.[4]

Ιστορία

Η εφημερίδα ήταν η αρχαιότερη ινδική αγγλική καθημερινή εφημερίδα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ανάπτυξη της Ινδικής δημοσιογραφίας και έκανε μια εντυπωσιακή συνεισφορά στη δημιουργία και την καλλιέργεια του ινδικού αγώνα για ελευθερία. Το 1920, ο ρώσος Κομμουνιστής επαναστάτης Βλαντιμίρ Λένιν περιέγραψε την εφημερίδα ως τη καλύτερη εθνικιστική εφημερίδα στην Ινδία.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η εφημερίδα γεννήθηκε ως μια βεγγαλική εβδομαδιαία εφημερίδα τον Φεβρουάριο του 1868 στο χωριό Αμρίτα Μπαζάρ στην επαρχία Τζεσόρ (τώρα βρίσκεται στο σημερινό Μπαγκλαντές). Ξεκίνησε από τα αδέρφια Γκος και σχετιζόταν με την πάλη των αγροτών που εκμεταλλεύονταν από τους ινδούς καλλιεργητές. Ο Σισίρ Κουμάρ Γκος ήταν ο πρώτος εκδότης. Η εφημερίδα λειτουργούσε από ένα ξύλινο εκδοτήριο που είχε αγοραστεί για 32 ρουπίες.

Το 1871, τα Πατρικά μετακόμισε στην Καλκούτα (τώρα Καλκούτα), λόγω της επιδημίας της πανούκλας στην Amrita Παζάρι. Εδώ λειτούργησε και ως δίγλωσση εβδομαδιαία δημοσίευση ειδήσεων και απόψεων στα αγγλικά και Μπενγκάλι. Τις αντικυβερνητικές απόψεις και την τεράστια επιρροή στους ανθρώπους, ήταν ένα αγκάθι στη σάρκα της κυβέρνησης. Lord Lytton, ο Αντιβασιλέας της Ινδίας που εκδίδονται Καθομιλουμένη Πατήστε Πράξη 1878 κυρίως κατά ABP.

Τα Πατρικά έγινε καθημερινά το 1891. Ήταν η πρώτη Ινδική ιδιοκτησίας αγγλικά καθημερινά για να πάω στην ερευνητική δημοσιογραφία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Κυρίου Lansdowne, Πατρικά δημοσιογράφος ανακάτευα μέσα από το καλάθι αχρήστων του Αντιβασιλέα γραφείο του και έφτιαξε ένα σκισμένο γράμμα με όλες τις λεπτομέρειες του Αντιβασιλέα σχέδια για να προσαρτήσω το Κασμίρ. ABP δημοσίευσε την επιστολή στην πρώτη σελίδα, που διαβάστηκε από τον Μαχαραγιά του Κασμίρ, ο οποίος αμέσως πήγε στο Λονδίνο και πίεσε για την ανεξαρτησία του.

Sisir Kumar Ghosh, επίσης, ξεκίνησε την έντονη εκστρατείες εναντίον περιορισμοί των ατομικών ελευθεριών και της οικονομικής εκμετάλλευσης. Ήθελε Ινδιάνους να δοθούν σημαντικές θέσεις στη διοίκηση. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του Motilal ήταν βαθύτατα προσηλωμένοι Bal Gangadhar Tilak. Όταν Tilak ήταν διώκονται για την εξέγερση του 1897, που αντληθέντων κεφαλαίων στην Καλκούτα για την υπεράσπισή του. Επίσης, δημοσίευσε ένα ήπιο άρθρο εναντίον του δικαστή που καταδίκασε Tilak σε 6 χρόνια φυλάκιση, για " το θράσος να μάθω το πραγματικό πατριωτισμό, για να αποδείξει και την απαράμιλλη πατριώτης.'

Τα Πατρικά είχε πολλές βούρτσες με Λόρδος Curzon, ο Αντιβασιλέας της Ινδίας κατά το χρόνο της κατανομής της Βεγγάλης (1905). Αναφέρεται σε αυτόν ως "Νέοι και λίγο ψωνισμένος, και χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση, αλλά επενδύονται με απεριόριστες εξουσίες του". Επειδή τέτοιου είδους άρθρα, με το νόμο περί Τύπου του 1910 ψηφίστηκε και ασφάλειας της Rs 5.000 ζήτησε από το ABP. Motilal Ghosh ήταν επίσης επιφορτισμένη με την ανταρσία, αλλά η ευγλωττία του, κέρδισε την υπόθεση.

Μετά από αυτό, τα Πατρικά ξεκίνησε prefacing άρθρα επέκρινε τη Βρετανική κυβέρνηση με γελοία πληθωρικό επαγγέλματα πίστη στο Βρετανικό στέμμα. Όταν Subhas Chandra Bose και άλλους φοιτητές εκδιώχθηκαν από την Καλκούτα της Προεδρίας, το Κολέγιο, το Πατρικά ανέλαβε την υπόθεσή τους και κατάφερε να τους έχει γίνει εκ νέου δεκτός.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ακόμα και μετά Motilal Ghosh το θάνατο το 1922, τα Πατρικά διατηρείται μέχρι και το εθνικιστικό πνεύμα. Υψηλότερες αξίες της Rs 10.000 ήταν απαίτησε από αυτό κατά το Αλάτι Satyagraha. Ο συντάκτης του Tushar Καντή Ghosh (γιος του Sisir Kumar Ghosh) φυλακίστηκε. Τα Πατρικά συνεισφέρει το μερίδιο για την επιτυχία του κινήματος για την ελευθερία, υπό την ηγεσία του Γκάντι και υπέφερε για τις απόψεις και τις δράσεις του στα χέρια του άγγλους κατακτητές.[εκκρεμεί παραπομπή]

Τα Πατρικά που ασπάζεται η αιτία της κοινοτικής αρμονίας κατά την Κατάτμηση της Ινδίας. Κατά τη διάρκεια της Καλκούτα δολοφονίες του 1946, τα Πατρικά αριστερά της συντακτικής στήλες κενό για τρεις μέρες. Όταν η ελευθερία ξημέρωσε, στις 15 αυγούστου 1947, τα Πατρικά που δημοσιεύθηκε στο τεύχος:

Είναι αυγή, συννεφιά και αν είναι. Επί του παρόντος, η ηλιοφάνεια θα σπάσει.[εκκρεμεί παραπομπή]

Αρχεία

Αυτό Hopkinson & Cope, πιέστε το πλήκτρο χρησιμοποιείται για το Amrita Bazar Πατρικά. Τώρα είναι στο National Science Centre, Νέο Δελχί.

Ως μέρος του "Απειλούμενα Αρχείο έργο" προσπαθεί να διασώσει κείμενο που δημοσιεύθηκε πριν από το 1950, το Κέντρο Μελετών στις Κοινωνικές Επιστήμες, Καλκούτα ανέλαβε το έργο της ψηφιοποίησης τις παλιές εφημερίδες (ABP και Jugantar) για την ασφαλή αποθήκευση και ανάκτηση το 2010.[5] Τα αρχεία των εφημερίδων είναι επίσης διαθέσιμες από το Nehru Memorial Museum & Library, το Δελχί, και το 2011, πάνω από το ένα λάκκα εικόνες από την εφημερίδα ήταν ψηφιοποιήθηκε από τη βιβλιοθήκη και είναι διαθέσιμα σε απευθείας σύνδεση.[6] και, επίσης, στο Κέντρο της Νότιας Ασίας Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Αναφορές

  1. Gupta, Subhrangshu (2 January 2003). «Amrita Bazar Patrika may be relaunched». The Tribune. http://www.tribuneindia.com/2003/20030102/nation.htm#11. Ανακτήθηκε στις 2006-12-28. 
  2. Registrar of Newspapers for India Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty.
  3. «Debts kill 123-year-old English daily Amrita Bazar Patrika». http://indiatoday.intoday.in/story/debts-kill-123-year-old-english-daily-amrita-bazar-patrika/1/319487.html. Ανακτήθηκε στις 2017-07-20. 
  4. Political Agitators in India, A Confidential Report, pp. 15, Available in Digitized form on Archives.org, contributed by Library of University of Toronto, Digitized for Microsoft Corporation by Internet Archive in 2007, provided by University of Toronto, accessed on June 8, 2009 and link at https://archive.org/details/politicalagitato00slsnuoft
  5. Retrieval of two major and endangered newspapers : CSSSC Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty.
  6. «Nehru Memorial library digitised». The Times of India. May 28, 2011. http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2011-05-28/delhi/29594300_1_nmml-digitization-project-archives. 

Εξωτερικές πηγές