Σύνταγμα της Ισπανίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
==Δομή==
Το 1978 ισπανικό Σύνταγμα του 1978 αποτελείται από έναμία εισαγωγή προοίμιο, 169 άρθρα, διαιρούμενο σε έντεκα τίτλους(ένα Προκαταρκτική Τίτλος και δέκα αριθμημένες)παραγράφους, τέσσερις πρόσθετες διατάξεις, εννέα μεταβατικήμεταβατικές, ένα υποτιμητικόακόμη άρθρο καικι ένα τελικό.
 
Μετά τη γαλλική παράδοση, τοΤο περιεχόμενό τηςτου μπορεί να διαρθρωθεί σε ένα δογματικό μέρος, με τις συνταγματικές αρχές και τα θεμελιώδη δικαιώματα, και ένα οργανικό μέρος, με την κατανομή των εξουσιών και την πολιτική και εδαφική οργάνωση.
 
==ΠροοίμιοΕισαγωγή==
Ο Enrique Tierno Galván ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη τουτης προοιμίου του ισπανικού Συντάγματος του 1978 απόμε τον Donato Fuejo λίμνη, Ραούλ Morodo Leoncio, Pablo Lucas Verdú και Enrique Linde Paniagua του οποίου η γραφή χαρακτηρίζεται από ουτοπικό χαρακτήρα του. 22 Το κείμενο κάνει ειδική αναφορά στις δημοκρατικές αξίες, οστο σεβασμόςσεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον καθαγιασμό τουτο κράτουςκράτος δικαίου και περιγράφει τους θεμελιώδεις στόχους του Συντάγματος.
 
Το ισπανικό έθνος, που επιθυμεί να εγκαθιδρύσει δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια και να προωθήσει το καλό όλων εκείνων που το ενσωματώνουν, χρησιμοποιώντας την κυριαρχία του, διακηρύσσει τη βούλησή του για:
Προοίμιο .
 
Εξασφάλιση της δημοκρατικής συνύπαρξης στο Σύνταγμα και τους νόμους σύμφωνα με μια δίκαιη οικονομική και κοινωνική τάξη. Προστατεύει όλους τους Ισπανούς και τους λαούς της Ισπανίας στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτισμών και των παραδόσεών τους, των γλωσσών και των θεσμών τους. Δημιουργείται μια δημοκρατική και προηγμένη κοινωνίας. Ως αποτέλεσμα, το σύνταγμα εγκρίνεται κι ο ισπανός λαός επικυρώνει τα εξής:
Το ισπανικό έθνος, που επιθυμεί να εγκαθιδρύσει δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια και να προωθήσει το καλό όλων εκείνων που το ενσωματώνουν, χρησιμοποιώντας την κυριαρχία του, διακηρύσσει τη βούλησή του:
 
Εξασφάλιση της δημοκρατικής συνύπαρξης στο Σύνταγμα και τους νόμους σύμφωνα με μια δίκαιη οικονομική και κοινωνική τάξη.
Να εδραιωθεί ένα κράτος δικαίου που διασφαλίζει το κράτος δικαίου ως έκφραση της λαϊκής βούλησης.
Προστατεύστε όλους τους Ισπανούς και τους λαούς της Ισπανίας στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτισμών και των παραδόσεών τους, των γλωσσών και των θεσμών τους.
Προωθήστε την πρόοδο του πολιτισμού και της οικονομίας για να εξασφαλίσετε μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής για όλους.
Δημιουργία μιας δημοκρατικής και προηγμένης κοινωνίας.
Συνεργαστείτε για την ενίσχυση των ειρηνικών σχέσεων και την αποτελεσματική συνεργασία όλων των λαών της Γης.
Ως αποτέλεσμα, ο Cortes εγκρίνει και ο ισπανός λαός επικυρώνει τα εξής
 
==ΣΥΝΤΑΓΜΑ==
===ΔογματικόΠρώτο μέρος===
Στο ισπανικό Σύνταγμα, τοαυτό δογματικότο μέροςκομμάτι αποτελείται από τις συνταγματικές αρχές που καθορίζουν την πολιτική και εδαφική διαμόρφωση του ισπανικού κράτους και την ταυτότητά του(προκαταρκτικό τίτλο)., καθώς και την απαρίθμηση και τη ρύθμιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και των εγγυήσεών τους. Από την άλλη πλευρά, συμπεριλαμβάνονται οι κατευθυντήριες αρχές της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής (Τίτλος Ι). Με αυτό τον τρόπο, το δογματικό μέρος αποτελείται από:
 
Προκαταρκτικός τίτλος(άρθρα 1 έως 9)
468

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης