Σύνταγμα της Ισπανίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
[[Αρχείο:Constitucion_espanola_1978.JPG|δεξιά|250x250px]]
Το '''Ισπανικό Σύνταγμα του 1978''' ([[ισπανικά]]: ''Constitución Española'') είναι ο τρέχων υπέρτατος νόμος του [[Ισπανία|Βασιλείου της Ισπανίας]]. Επικυρώθηκε μέσω δημοψηφίσματος στις 6 Δεκεμβρίου 1978 και υπογράφηκε από τον Βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ στις 27 Δεκεμβρίου και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της 29ης Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. <ref>https://boe.es/legislacion/documentos/ConstitucionINGLES.pdf</ref> Η δημοσίευση του Συντάγματος σήμανε τη μετάβαση στη δημοκρατία , η οποία έλαβε χώρα ως ένα αποτέλεσμα του θανάτου στις 20 Νοεμβρίου 1975, του πρώην επικεφαλής του κράτους, στρατηγού Φράνκο, μια σειρά από πολιτικά γεγονότα και την ιστορική μετατροπή του πρώην δικτατορικού καθεστώτος σε ένα «κράτος κοινωνικό και δημοκρατίας που υποστηρίζει την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τον πολιτικό πλουραλισμό ως ανώτερες αξίες του νομικού συστήματος, όπως διακηρύσσεται στο άρθρο 1 του Συντάγματος. Ενισχύει επίσης την αρχή της εθνικής κυριαρχίας, η οποία εδρεύει στον λαό, και καθιερώνει την κοινοβουλευτική μοναρχία ως μορφή κυβέρνησης. Καταργούνται οι Νόμοι του Βασιλείου, που εγκρίθηκε το 1938 και τροποποιήθηκε πολλές φορές μέχρι το 1977 ακριβώς για να ανοίξει δρόμο για τη δημοκρατία.<ref>http://www.history.com/this-day-in-history/spanish-king-ratifies-democratic-constitution</ref><ref>https://prezi.com/ehgu9ixcsu4-/the-constitution/</ref>
 
Το Σύνταγμα ορίζει ότι ο [[Βασιλιάς της Ισπανίας]] είναι ο αρχηγός του κράτους. Ωστόσο, τα καθήκοντα του βασιλιά είναι απλώς συμβολικά και εκείνος δεν φέρει καμία εκτελεστική εξουσία.<ref>http://www.dailymail.co.uk/news/article-2662329/A-kiss-new-Queen-Spain-King-Felipe-takes-crown-tearful-Juan-Carlos-Letizia-worlds-glamorous-monarchs-wife.html</ref> Η κυβέρνηση, της οποίας ο πρόεδρος είναι χρισμένος από το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, κατευθύνει την εκτελεστική εξουσία, ενώ η δικαστική εξουσία ασκείται από τους δικαστές.<ref>http://www.congreso.es/portal/page/portal/Congreso/Congreso/Hist_Normas/Norm/const_espa_texto_ingles_0.pdf</ref>
 
Το Σύνταγμα βασίζεται στην άρρηκτη ενότητα του ισπανικού Έθνους, την κοινή και αδιαίρετη πατρίδα όλων των Ισπανών, και δημιουργεί μια εδαφική οργάνωση που βασίζεται στην αυτονομία των δήμων , επαρχιών και αυτόνομων περιφερειών, που διέπουν συμπεριλαμβανομένης την αρχή της αλληλεγγύης. Οι τοπικές κοινότητες, όπως οι δήμοι και οι επαρχίες, απολαμβάνουν διοικητική αυτονομία και τα θεσμικά τους όργανα ενεργούν σύμφωνα με υπηρέτηση του νομικού πλαισίου που έχει θέσει το κράτος και οι αυτόνομες κοινότητες.
 
Ο βασιλιάς είναι ο αρχηγός του κράτους , σύμβολο της ενότητας και σταθερότητας και μετριάζει την τακτική λειτουργία των θεσμών, αναλαμβάνει την υψηλότερη εκπροσώπηση του ισπανικού κράτους στις διεθνείς σχέσεις, ιδιαίτερα με τις χώρες της ιστορικής κοινότητας της, και ασκεί λειτουργίες που αποδίδονται ρητά στο Σύνταγμα και τους νόμους. Οι πράξεις τους έχουν τυπικό χαρακτήρα, η απόφαση των οποίων εξαρτάται από την αρμόδια αρχή, κατά περίπτωση, είναι ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, ή ένας υπουργός.
 
Στο συνταγματικό κείμενο καθιερώνεται έμμεσα η κατανομή των εξουσιών , η θεμελιώδης ιδέα της φιλελεύθερης σκέψης. Βάσει της εθνικής κυριαρχίας επιτρέπει την εκλογή, με καθολική ψηφοφορία (άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών), τους εκπροσώπους του κυρίαρχου λαού στο Κοινοβούλιο , σχεδιασμένο σαν ένα με δύο σώματα, που αποτελεί τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία . Και τα δύο μοιράζονται την νομοθετική εξουσία , αν και υπάρχει μια υπεροχή του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, η οποία είναι επίσης αποκλειστικά υπεύθυνη για την ανάληψη του Προέδρου της κυβέρνησης και της ενδεχόμενης παύσης του με πρόταση μομφής ή ζήτημα εμπιστοσύνης . Ωστόσο, τόσο το Κογκρέσο όσο και η Γερουσία ασκούν καθήκον πολιτικού ελέγχου της κυβέρνησης μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.
 
Η κυβέρνηση, της οποίας ο πρόεδρος ψηφίζεται από το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, διευθύνει την εκτελεστική εξουσία , συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας διοίκησης . Τα μέλη της κυβέρνησης διορίζονται από τον πρόεδρο και, μαζί με αυτόν, απαρτίζουν το Συμβούλιο των Υπουργών , ένα όργανο που κατέχει την κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας.
 
Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την πολιτική της δράση ενώπιον του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, το οποίο, αν χρειαστεί, μπορεί να την απορρίψει με πρόταση μομφής. Αυτό αναγκαστικά πρέπει να περιλαμβάνει έναν εναλλακτικό υποψήφιο που θα ψηφιστεί αμέσως ως πρόεδρος της κυβέρνησης.
 
Η δικαστική εξουσία ανήκει στους δικαστές και τα δικαστήρια , και το Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο της. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ελέγχει τους νόμους και τις δράσεις της δημόσιας διοίκησης αν συμμορφώνονται με το Σύνταγμα.
 
==Ιστορικό==
==Μετάβαση==
 
Ο θάνατος του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, στις 20 του Νοεμβρίου του 1975 , σηματοδότησε την έναρξη της διαδικασίας της ισπανικής μετάβασης προς την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Δύο ημέρες μετά το θάνατο του Φράνκο, ο Δον Χουάν Κάρλος I ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας , ο οποίος είχε διοριστεί από τον δικτάτορα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί της διαδοχής στον αρχηγό του κράτους , το 1947. Την 14η Μαΐου του 1977 , ο Χουάν Κάρλος έγινε νόμιμος κληρονόμος των δικαιωμάτων του Alfonso XIII , που διαπερνάται από την παραίτηση του πατέρα του Don Juan. Η αναγνώριση αυτή επιβεβαιώνεται στο Σύνταγμα, αναγνωρίζοντας τον Juan Carlos I ως θεματοφύλακα της "ιστορικής δυναστείας".
 
Τον Ιούλιο του 1976 είδε την παραίτηση του Προέδρου Κάρλος Ναβάρο Arias μετά την απόρριψη της Cortes το σχέδιό του για την πολιτική μεταρρύθμιση. Ο επακόλουθος σχηματισμός μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Adolfo Suárez González , διορίζεται από το βασιλιά βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ήταν ο ένας που κατάφερε να ανοίξει το συστατικό περίοδο.
 
Η κυβέρνηση Suarez έστειλε στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την Πολιτική Μεταρρύθμιση , τον Οκτώβριο του 1976, ο Bill εγκρίθηκε και στη συνέχεια υποβάλλονται σε δημοψήφισμα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Βασικές Νόμων (κυρίως το κληρονομικό δίκαιο Αρχηγός κράτους ). Αυτός ο νόμος για την πολιτική μεταρρύθμιση κατέληξε να υποθέσει μια αξιοσημείωτη τροποποίηση των θεμελιωδών νόμων, χωρίς να εισάγει ένα δημοκρατικό συνταγματικό σύστημα, αλλά καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία του ίδιου.
 
Ο νόμος εισαχθεί επισήμως στο υπάρχον σύστημα (τελική διάθεση ορίζεται ρητά ως «βασικός νόμος»), αλλά διέφεραν ριζικά το πνεύμα της εν λόγω διατάξεως, και την αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου ως απαραβίαστη (άρθρο 1), έδωσε το (άρθρο 2) και προέβλεψε ένα εκλογικό σύστημα εμπνευσμένο από δημοκρατικές αρχές και αναλογική εκπροσώπηση.
 
Στη συνέχεια, το βασιλικό νομοθετικό διάταγμα 20/1977, της 18 Μάρτη , ρυθμίζεται η διαδικασία για την εκλογή του Cortes, επιλέγοντας το σύστημα D'Hondt και κρατική χρηματοδότηση των διαφόρων πολιτικών κομμάτων. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους νομιμοποιήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας . Όλα αυτά επέτρεψαν να γιορτάσουν τις γενικές εκλογές του 1977 , τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Ισπανία από τον Φεβρουάριο του 1936 .
 
Ένα από τα καθήκοντα προτεραιότητας του Cortes ήταν η σύνταξη ενός συντάγματος. Ο νόμος για την πολιτική μεταρρύθμιση προσέφερε την πιθανότητα η πρωτοβουλία της συνταγματικής μεταρρύθμισης να αντιστοιχούσε στην κυβέρνηση ή στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων και να επιλεγεί η δεύτερη επιλογή. Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και Δημόσιων Ελευθεριών της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων διόρισε ένα έγγραφο από επτά βουλευτές που συνέταξαν ένα σχέδιο συντάγματος. Αυτοί οι επτά άτομα, που είναι γνωστή ως " Πατέρες του Συντάγματος " ήταν Γαβριήλ Cisneros ( UCD ), José Pedro Pérez-Llorca (UCD), Miguel Herrero και Rodriguez de Minon (UCD), Miquel Roca i Junyent (Pacte Democrtic per Catalunya ), ο Manuel Fraga Iribarne ( AP ), ο Gregorio Peces-Barba ( PSOE ) και ο Jordi Solé Tura ( PSUC ).
 
Αφίσες των πολιτικών κομμάτων που γίνονται με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος για την επικύρωση του ισπανικού Συντάγματος .
Το προσχέδιο συζητήθηκε στην Επιτροπή και στη συνέχεια συζητήθηκε και εγκρίθηκε από τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων στις 21 Ιουλίου 1978. Στη συνέχεια, το κείμενο του Συνεδρίου εξετάστηκε από τη Συνταγματική Επιτροπή της Γερουσίας και την Ολομέλεια του ίδιου οργάνου. Η ασυμφωνία μεταξύ του κειμένου που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και εκείνου που ενέκρινε η Γερουσία κατέστησε αναγκαία την παρέμβαση μιας κοινής επιτροπής Κογκρέσου και Γερουσίας, η οποία κατέληξε σε οριστικό κείμενο. Αυτό ψηφίστηκε και εγκρίθηκε την 31η Οκτωβρίου του 1978, στο συνέδριο με 325 ψήφους υπέρ (156 UCD , 110 Σοσιαλιστικής Ομάδας (103 PSOE - ΕΠΑ , πρώην 4 PSPκαι 3 ex PDPC ), 20 του PCE , 9 AP , Ομάδα 8 μειοψηφίας Καταλανικά (7 PDPC και 1 UDC ), 1 CAIC και 7 της ομάδας εργασίας (4 ex-UCD, 4, 2 ex-PSP και 1 καταλανική Κέντρο ), 14 αποχές (7 PNV , 2 AP 1 μειοψηφίας του Ομίλου της Καταλονίας (1 ERC ), 2 UCD και 2 κοινή Ομάδα (1 ex-UCD και 1 ERC )) και 6 ψήφοι κατά (5 των ΑΠ και 1 της ΕΕ ). Υπήρχαν επίσης 5 απουσίες (1 από UCD, 1 από PSOE, 1 από PNV και 1 από την Μικτή Ομάδα (1 πρώην UCD)). Στη Γερουσία υπήρξαν 226 ναι, 8 αποχές, 5 υπογραφές και 14 απουσίες.
 
Καταφατική δημοψήφισμα ψηφοφορία στις 6 Δεκέμβρη ως το 1978 .
Το Σύνταγμα, το οποίο υποβλήθηκε σε δημοψήφισμα , επικυρώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1978 από 87,78% των ψηφοφόρων που αντιπροσωπεύουν το 58,97% της εκλογικής απογραφής, 19 είναι το μοναδικό σύνταγμα στην ιστορία Η Ισπανία έχει εγκριθεί και εγκριθεί από τον ισπανικό λαό μέσω δημοψηφίσματος. 20 Το Σύνταγμα κυρώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου από τον βασιλιά και δημοσιεύθηκε στο BOE στις 29 Δεκεμβρίου (ο 28ος αποφυλακίστηκε επειδή συνέπεσε με την Ημέρα των Αγίων Αθώων , παραδοσιακά αφιερωμένη στα αστεία). Από το 1986 , 21Κάθε 6 Δεκεμβρίου είναι μια "εθνική ημέρα" (χωρίς να αντικατασταθεί η παραδοσιακή ημέρα του Κολόμβου , 12 Οκτωβρίου ) στο Βασίλειο της Ισπανίας , που γιορτάζει την Ημέρα του Συντάγματος .
 
Μόλις εγκριθεί το Σύνταγμα, το Σύνταγμα Cortes διαλύθηκε και διεξήχθησαν οι γενικές εκλογές του 1979, με αποτέλεσμα παρόμοιο με εκείνο που επιτεύχθηκε πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, η αστάθεια του κράτους και του κυβερνώντος κόμματος ( UCD ) έληξε με την παραίτηση του Adolfo Suárez τον Ιανουάριο του 1981, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Leopoldo Calvo Sotelo . Στα εγκαίνια του νέου Πρωθυπουργού, μια ομάδα Πολιτικών φρουρών , υπό τις διαταγές του οποίου η ήταν αντισυνταγματάρχης Antonio Tejero , που έδωσε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, γνωστό ως 23-F . Η προεδρία του Calvo Sotelo έληξε μετά τογενικές εκλογές του 1982 , οι οποίες έδωσαν μια ευρεία νίκη στο PSOE .
 
Δομή
Το 1978 ισπανικό Σύνταγμα αποτελείται από ένα προοίμιο , 169 άρθρα , διαιρούμενο σε έντεκα τίτλους (ένα Προκαταρκτική Τίτλος και δέκα αριθμημένες), τέσσερις πρόσθετες διατάξεις, εννέα μεταβατική, ένα υποτιμητικό και ένα τελικό.
 
Μετά τη γαλλική παράδοση, το περιεχόμενό της μπορεί να διαρθρωθεί σε ένα δογματικό μέρος, με τις συνταγματικές αρχές και τα θεμελιώδη δικαιώματα, και ένα οργανικό μέρος, με την κατανομή των εξουσιών και την πολιτική και εδαφική οργάνωση.
 
Προοίμιο
Enrique Tierno Galván ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη του προοιμίου του ισπανικού Συντάγματος του 1978 από τον Donato Fuejo λίμνη , Ραούλ Morodo Leoncio , Pablo Lucas Verdú και Enrique Linde Paniagua του οποίου η γραφή χαρακτηρίζεται από ουτοπικό χαρακτήρα του. 22 Το κείμενο κάνει ειδική αναφορά στις δημοκρατικές αξίες, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον καθαγιασμό του κράτους δικαίου και περιγράφει τους θεμελιώδεις στόχους του Συντάγματος.
 
Προοίμιο .
 
Προκαταρκτικός τίτλος (άρθρα 1 έως 9)
Τίτλος Ι , " Θεμελιώδη δικαιώματα και υποχρεώσεις " (άρθρα 10 έως 55)
Κεφάλαιο Ι, " Στους Ισπανούς και τους αλλοδαπούς " (άρθρα 11 έως 13)
Κεφάλαιο ΙΙ, " Δικαιώματα και ελευθερίες " (άρθρα 14 έως 38)
Κεφάλαιο V, " σχετικά με την αναστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών " (άρθρο 55)
Οργανικό μέρος
Η δομή του κράτους σχεδιάζεται να ρυθμίζει τα βασικά όργανα που ασκούνται από τις κρατικές εξουσίες. Το ισπανικό σχέδιο του συστήματος να διατηρεί την τριμερή κατανομή των αρμοδιοτήτων των Μοντεσκιέ , μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας , νομοθετική και δικαστική εξουσία . Τα αντίστοιχα τμήματα του ισπανικού Συντάγματος είναι τα εξής:
 
Τίτλος II, « De la Corona » (άρθρα 56 έως 65)
Χαρακτηριστικά
 
Μνημείο για το Σύνταγμα του 1978 στη Μαδρίτη , που βρίσκεται στην Plaza San Juan de la Cruz , στους δρόμους του Βιτρούβιου και το Paseo de la Castellana στη Μαδρίτη .
Είναι ένα γραπτό σύνταγμα που αποτελεί μέρος της παράδοσης της ηπειρωτικής δικαίου και σε αντίθεση με το σύστημα αγγλικά , το Σύνταγμα της οποίας δεν συλλέγονται σε ένα συγκεκριμένο κείμενο, αλλά προέρχεται από ένα διαφορετικό σύνολο των τελωνειακών και των κειμένων, κατά μήκος της μακράς συνταγματικής ιστορίας.
 
Είναι άκαμπτο σύνταγμα , στο μέτρο που περιέχει μια ειδική διαδικασία για τη μεταρρύθμιση των αρχών της. Αντίθετα, τα ευέλικτα συντάγματα θα είναι εκείνα που μπορούν να τροποποιηθούν από τον συνηθισμένο νομοθέτη, περίπτωση του αγγλικού συστήματος.
 
Η ακαμψία εκδηλώνεται στον Τίτλο Χ, ο οποίος υποδεικνύει τη διαδικασία της συνταγματικής τροποποίησης, 23 που επίσης καθιερώνει την ανάγκη μιας επιδεινούμενης διαδικασίας για την τροποποίηση ορισμένων συνταγματικών αρχών. 24 Επομένως, το κείμενο είναι ασφαλές από τις τροποποιήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας και, ωστόσο, μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες κοινωνικές πραγματικότητες χωρίς διακοπή της νομικής συνέχειας του νομικού συστήματος.
Η αποτελεσματικότητα των συνταγματικών αρχών εξαπέλυσε διαμάχη μεταξύ του δόγματος, το οποίο αμφισβητεί τον πιθανό κανονιστικό του χαρακτήρα ή την προγραμματική του ουσία. Η πρώτη θα σήμαινε ότι οι συνταγματικές αρχές θα δεσμεύονται σε δημόσιες αρχές, ενώ οι προγραμματικές αποτελεσματικότητα περιλαμβάνει μια απλή κατευθυντήρια γραμμή ή σύσταση, οι δημόσιες αρχές στα concretions των αρχών που καθιστά το Σύνταγμα μαζί διατάξεις της εξακολουθούν να υπόκεινται, αλλά όχι οι ίδιες οι αρχές.
 
Το Σύνταγμα κάνει ρητή αναφορά στις αρχές της μνείας νομιμότητας των κανονιστικών ιεραρχία , τη δημοσιότητα των κανόνων της αναδρομικότητας των δυσμενών ή περιοριστικές των ατομικών δικαιωμάτων, ποινικές διατάξεις ασφάλειας δικαίου , της λογοδοσίας, και, τέλος, την αρχή της απαγόρευσης την αυθαιρεσία των δημόσιων δυνάμεων. 25
 
Από την άλλη πλευρά, η γενικότητα του δόγματος τονίζει ως συνταγματικές αρχές εκείνες που περιέχονται στα δύο πρώτα άρθρα του ισπανικού Συντάγματος, τα οποία αναφέρουν:
Ιστορικά, το κράτος δικαίου υποτίθεται ότι η υποβολή κρατικής εξουσίας στο νομικό κανόνα αποτελεί εγγύηση της ατομικής ελευθερίας των ατόμων.
 
Το Σύνταγμα αντανακλά αυτή την αρχή που κατοχυρώνει μια κατανομή αρμοδιοτήτων , στην οποία ο νομοθέτης έχει άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, νόμους που προέρχονται απολαύσετε ιεραρχική υπεροχή έναντι των υπόλοιπων κανονισμών της παραγωγής του κράτους. Σε Επιπλέον, η ιεραρχική δικαστικό σώμα απολαμβάνει την ανεξαρτησία της από τις άλλες δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεροληψία του.
 
Για να ολοκληρωθεί η συνειδητοποίηση ότι το Σύνταγμα κάνει το κράτος δικαίου, θα πρέπει να σημειωθεί η αρχή της νομιμότητας των διοικητικών, σύμφωνα με την οποία η απόδοση της δημόσιας διοίκησης διέπεται από το δίκαιο, με χωρίς δικαίωμα σε μια παράσταση που δεν έχει ρυθμιστική κάλυψη. Είναι ο λεγόμενος θετικός δεσμός των δημοσίων εξουσιών, που αντικατοπτρίζεται στο άρθρο 9.1 του Συντάγματος. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε την απαγόρευση της αυθαιρεσίας των δημόσιων εξουσιών που προβλέπονται στο άρθρο 9.3.
Μαζί με αυτή την οικονομική ανακατανομή, το Σύνταγμα προτείνει ένα παρεμβατικό κράτος για την προστασία ορισμένων αγαθών, όπως η στέγαση, η υγεία, η εργασία ή η πρόσβαση στον πολιτισμό. Έτσι, για παράδειγμα, το άρθρο 40.2 αναφέρει την παρέμβαση για την εξασφάλιση επαρκών συνθηκών εργασίας, ενώ το άρθρο 41 μιλά για την κοινωνική ασφάλιση και το άρθρο 42 για την καθολική πρόσβαση στη δημόσια υγεία.
 
Παρόλο που το κοινωνικό κράτος του ισπανικού Συντάγματος έχει έμμεσο ιστορικό υπόβαθρο στο ισπανικό Σύνταγμα του 1931 , το άμεσο παρελθόν βρίσκεται στο άρθρο 20 του Θεμελιώδους Νόμου της Βόννης .
 
Γερμανικά δόγμα συνέλαβε την Sozialstaat βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις θέσεις: πρώτον, υπερασπίστηκε από τον Ernst Forsthoff , δήλωσε ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας του βασικού νόμου πλαισιώνεται αποκλειστικά στο πλαίσιο της δραστηριότητας της Διοίκησης, αλλά όχι στο Σύνταγμα, ότι θα ήταν απλό μέσο πολιτικής οργάνωσης. Από την άλλη πλευρά, Wolfgang Abendroth υποστηρίζουν ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας του βασικού νόμου έχει συνταγματική νομικές συνέπειες, διασφαλίζοντας ένα ελάχιστο περιεχόμενο των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται σ 'αυτό. Αυτή η θέση θα καταλήξει να είναι μια πλειοψηφία μέσα στο δόγμα.
 
Δημοκρατικό κράτος
Το δημοκρατικό κράτος έχει μια διπλή πτυχή. Κατ 'αρχάς, το άρθρο 1.2 αναγνωρίζει την κυριαρχία του ισπανικού λαού, στοιχειώδη για τη διατήρηση της δημοκρατικής συνύπαρξης που περιέχεται στο προοίμιο, και η πηγή της άμεσης δημοκρατικής νομιμότητας του νομοθέτη που αρχίζει.
 
Δεύτερον, για να επιτευχθεί μια φιλελεύθερη δημοκρατία , τον πολιτικό πλουραλισμό που απαιτούνται αντανακλάται σε πολιτικά κόμματα , τα συνδικάτα και τους εργοδότες , των οποίων οι εσωτερικές δομές και η λειτουργία πρέπει να είναι δημοκρατική στο σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7.
 
Όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες υποθέσεις, το άρθρο 23 αναγνωρίζει την ενεργό και παθητική καθολική ψηφοφορία και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υπό συνθήκες ισότητας.
Το ίδιο το άρθρο 23 αναγνωρίζει την άμεση συμμετοχή ή μέσω αντιπροσώπων. Τόσο στο ισπανικό όσο και στο συγκριτικό δίκαιο, η συνήθης μορφή είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ωστόσο, το ισπανικό σύστημα περιλαμβάνει επίσης μορφές ημι-άμεσης συμμετοχής, όπως το δημοψήφισμα ή τη λαϊκή πρωτοβουλία, ακόμη και μορφές άμεσης συμμετοχής, όπως συμβαίνει με τους δήμους υπό καθεστώς ανοικτού συμβουλίου .
 
Όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στη δικαιοσύνη , το Σύνταγμα αναγνωρίζει στο άρθρο 125 το δικαίωμα συμμετοχής μέσω της άσκησης δημόσιας δράσης και μέσω της συμμετοχής του στο όργανο της κριτικής επιτροπής , αν και τα δικαιώματα αυτά εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζονται από το νόμο . 29
 
Κοινοβουλευτική μοναρχία
 
Αρχική σελίδα
Το Κεφάλαιο Ι φέρει τον τίτλο "Σχετικά με τους Ισπανούς και τους αλλοδαπούς" (άρθρα 11 έως 13) και ασχολείται με θέματα σχετικά με την εθνικότητα , την εφαρμογή του Συντάγματος στους αλλοδαπούς και την ηλικία της πλειοψηφίας .
 
Όσον αφορά την απόκτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από αλλοδαπούς, η συνταγματική νομολογία 32 έχει ερμηνεύσει το άρθρο 13.1 που αναγνωρίζει τρεις παραδοχές:
δικαιώματα συμμετοχής που περιλαμβάνονται στο άρθρο 23, αρχικά, μόνο οι Ισπανοί είχαν αποδοθεί κατάσταση ασύμβατη με την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι απαιτούσε τη συνταγματική μεταρρύθμιση της 27 Αυγούστου του 1992, όπου προστέθηκε μια εξαίρεση αναφερόμενος στο δικαίωμα ενεργού και παθητικής ψηφοφορίας των αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές. 33
 
Όσον αφορά τη θέση των νομικών προσώπων , και την πιθανή κατοχή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που είναι αξιοσημείωτο ότι η πάγια συνταγματική νομολογία που ανατίθενται κατά τους το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι , 34 το δικαίωμα να τιμήσει , 35 για αποτελεσματική δικαστική προστασία , 36 Για το απαραβίαστο του σπιτιού , 37 και για την ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης . 38
 
Περιεχόμενο
Κανονιστικές εγγυήσεις, αποτελούμενες από το απόθεμα του νόμου για την ανάπτυξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την επιφύλαξη του οργανικού νόμου για το περιεχόμενο του τμήματος Ι.
Θεσμικές εγγυήσεις, οι οποίες διαμένουν στον Διαμεσολαβητή και στο Υπουργείο Οικονομικών .
Δικαστικές εγγυήσεις, που αποτελείται από συνταγματικής δικαιοδοσίας ( Amparo , συνταγματική καταγγελία ) ως γενική αρμοδιότητα ( αποτελεσματική δικαστική προστασία , τη διαδικασία του habeas corpus ).
Το νόμιμο αποθεματικό προϋποθέτει ότι η ρυθμιστική ανάπτυξη ορισμένων θεμάτων δεν μπορεί να γίνει με κανονισμό . Στην περίπτωση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Σύνταγμα θεσπίζει την επιφύλαξη του Νόμου για ολόκληρο το Κεφάλαιο ΙΙ, 40 περιλαμβάνοντας επίσης τις κατευθυντήριες αρχές που περιέχονται στο Κεφάλαιο ΙΙΙ. 41 Από την άλλη πλευρά, το Σύνταγμα θεσπίζει επίσης ένα αποθεματικό του Οργανικού Νόμου για τα θεμελιώδη δικαιώματα που περιέχονται στο τμήμα Ι του κεφαλαίου ΙΙ, 42 , επίσης, δεν μπορεί να ρυθμιστεί με το νομοθετικό διάταγμα 43 ή νομοθετικής εξουσιοδότησης. 44
 
Ο Διαμεσολαβητής είναι θεσμός που κατοχυρώνεται στο άρθρο 54 του Συντάγματος. Εκλέγεται από το Κοινοβούλιο, είναι αρμόδιος για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων παρακολούθηση της διοικητικής δράσης και λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Έχει την αρμοδιότητα να καταθέσει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου διαταγμένο για amparo και να ασκήσει ένσταση αντισυνταγματικότητας .
Τα Θεμελιώδη Δικαιώματα που περιλαμβάνονται στο Τμήμα Ι (συμπεριλαμβανομένων των άρθρων 14 και 30.2) θα προστατεύονται από τα τακτικά Δικαστήρια ακολουθώντας μια διαδικασία βασισμένη στις αρχές της προτίμησης και της αθροιστικής εκτίμησης . Εξαντληθεί ο συνήθης δικαστικός τρόπος, οι πολίτες νομιμοποιούνται να έχουν πρόσβαση στο ένδικο μέσο του amparo ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 39
 
Ομοίως, το συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να προστατεύσει τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων (όχι μόνο Τμήμα I) από την δράση της αντισυνταγματικότητας , 46 η οποία , ωστόσο, έχει σοβαρούς περιορισμούς στις νόμιμες όργανα νομιμοποίηση, είναι αποκλειστικά διάθεση του Προέδρου της Κυβέρνησης, του Διαμεσολαβητή, 50 βουλευτές, 50 γερουσιαστές ή το νομοθετικό ή εκτελεστικό όργανο μιας αυτόνομης κοινότητας. 47
 
Ορισμένες εγγυήσεις των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχουν επίσης το βαθμό θεμελιωδών δικαιωμάτων. Έτσι, με τη διαδικασία του habeas corpus για την άμεση προσωρινή κράτηση ενός κρατουμένου 48 ή το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας 49 και μια διαδικασία με τη δέουσα εγγυήσεις ( τεκμήριο της αθωότητας , το δικαίωμα υπεράσπισης προεπιλογή, δικαστής νόμος, κλπ) 50
 
Το Crown
Κύριο άρθρο: ισπανική μοναρχία
 
Οικόσημο του βασιλιά της Ισπανίας , σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα 527/2014.
Το Σύνταγμα αφιερώνει στο φορέα του Στέμματος τίτλου ΙΙ, άρθρο 56 δίνει μια πρώτη ιδέα του σχήματος δηλώνοντας ότι ο βασιλιάς είναι ο αρχηγός του κράτους, σύμβολο της ενότητας και μονιμότητα, ως διαιτητής και μετριάζει την τακτική λειτουργία των θεσμικών οργάνων και των αναλαμβάνει την υψηλότερη εκπροσώπηση του ισπανικού κράτους στις διεθνείς σχέσεις .
 
Λειτουργίες
Οι αρμοδιότητές τους καθορίζονται στο άρθρο 62, η απαρίθμηση των οποίων συνοδεύεται από ρήτρες που υποδηλώνουν ότι τέτοιες πράξεις θα γίνονται «σύμφωνα με το νόμο», «σύμφωνα με το Σύνταγμα» ή «κατόπιν προτάσεως του Προέδρου της Κυβέρνησης» (και μερικές φορές , του Προέδρου του Κογκρέσου). Μεταξύ των αναφερόμενων λειτουργιών περιλαμβάνονται τα εξής:
 
Κυρώσεις και νόμοι.
Προτείνετε και, ενδεχομένως, ορίστε τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης.
Διορισμός και απόλυση μελών της κυβέρνησης.
Έκδοση Βασιλικών Διαταγμάτων , παροχή πολιτικών και στρατιωτικών θέσεων εργασίας, καθώς και τιμητικές διακρίσεις.
Να ασκήσει το δικαίωμα της χάριτος σύμφωνα με το νόμο, το οποίο δεν μπορεί να δώσει γενικές χάρη.
Κρατήστε την ανώτατη εντολή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το Σύνταγμα ρυθμίζει στο άρθρο 59 το θεσμό του Regency για περιπτώσεις στις οποίες ο Βασιλιάς είναι ανήλικος ή έχει αναπηρία. Το τέταρτο τμήμα ορίζει ότι οι προϋποθέσεις άσκησης του Regency είναι νόμιμης ηλικίας και ισπανικής, αναφέροντας το πέμπτο τμήμα ότι η Regency θα ασκείται με συνταγματική εντολή και πάντοτε στο όνομα του βασιλιά .
 
Πριν από τη μειοψηφία της ηλικίας του βασιλιά, Regent της Βασιλείας θα ονομάζεται στον πατέρα ή τη μητέρα του βασιλιά, και στο ελάττωμά του, στο μεγαλύτερο της επόμενης ηλικίας να συμβεί στο στέμμα. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που ο βασιλιάς απολεσθεί και η αδυναμία αυτή αναγνωριστεί από τους Cortes Generales , η Regency θα είναι ο Πρίγκιπας, υπό τον όρο ότι είναι ηλικίας. Εάν δεν ήταν, και μέχρι να γίνει, θα προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται για την ανάληψη της μειοψηφίας του βασιλιά. 57
 
Όπως ρήτρα λήξης για να αναφέρουμε Regente, αν δεν μπορείτε να βρείτε αυτό από τις παραπάνω διαδικασίες, το Σύνταγμα αναφέρεται στο διορισμό από την βούληση του Κοινοβουλίου, το οποίο θα πέσει Regency σε ένα, τρία ή πέντε άτομα της επιλογής τους. 58
 
Κηδεμονία
Η μειοψηφία του βασιλιά συνεπάγεται επίσης την εμφάνιση ενός κηδεμόνα που ενεργεί στο όνομα και το ενδιαφέρον του και η θέση του οποίου θα είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση οποιασδήποτε θέσης ή πολιτικής εκπροσώπησης. 59 Το άρθρο 60 του Συντάγματος καθιερώνει ως θεματοφύλακα το πρόσωπο που έχει διορίσει τον θανόντα βασιλιά με τη θέλησή του, υπό την προϋπόθεση ότι έχει νόμιμη ηλικία και ισπανική από τη γέννησή του. Σε αντίθετη περίπτωση ότι , η κηδεμονία θα βαρύνει τον πατέρα ή τη μητέρα του το ανήλικο βασιλιά, υπό την προϋπόθεση ότι παραμένουν χήροι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η Cortes Generales θα είναι υπεύθυνη για το διορισμό ενός εκπαιδευτή.
 
Εν πάση περιπτώσει, απαγορεύεται η δυνατότητα ενός μόνο ατόμου που κατέχει το κηδεμόνα και τον Regent, εκτός από την περίπτωση του πατέρα, της μητέρας ή ενός άμεσου ανιόντος του βασιλιά.
Κύριο άρθρο: Γενικά Cortes
 
Palace of the Cortes , έδρα της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων
Ο Τίτλος ΙΙΙ του Συντάγματος ρυθμίζει το Cortes Generales, το συνταγματικό όργανο που ασκεί την εκπροσώπηση του ισπανικού λαού και αποτελείται από τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία . 60 Η υπεροχή του Κογκρέσου πάνω Γερουσίας δώσουν το εξασθενημένο δύο σωμάτων κοινοβουλευτισμού.
 
Το Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε κοινοβούλιο έχει κανονισμό, 61 πρόεδρο και πίνακα. 62 καθιερώνει επίσης μια μόνιμη επιτροπή για την κάμερα, η οποία εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες (Ρεσίτ, δήλωση των κρατών του συναγερμού , εκτός και ιστοσελίδα ) στις περιόδους όπου η κάμερα είναι όποιος δεν πρέπει να συγκληθεί. 63 Για τις κοινές συνεδριάσεις, συναντώνται σε Cortes Generales, υπό την προεδρία του προέδρου του Κογκρέσου, και διέπονται από έναν κοινό κανονισμό που εγκρίνεται με απόλυτη πλειοψηφία σε κάθε τμήμα. 64
 
Μαζί με τα όργανα της Camerales με συνταγματική προέλευση, είναι απαραίτητο να τονισθεί η εμφάνιση δύο βασικών στοιχείων στους κανονισμούς των επιμελητηρίων. Πρώτον, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένα μέσο μέσω του οποίου τα πολιτικά κόμματα συμμορφώνονται με την πειθαρχία του Επιμελητηρίου. Για τη συγκρότηση μιας ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον 10 γερουσιαστές για τη Γερουσία και 15 βουλευτές για το Κογκρέσο. Στην περίπτωση του Κογκρέσου μπορεί να συγκροτηθεί και με 5 βουλευτές αν το κόμμα έχει λάβει το 5% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο ή το 15% σε μια εκλογική περιφέρεια στην οποία παρουσιάζεται. Δεύτερον, η συνάντηση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων, μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής, αποτελεί το Διοικητικό Εκπρόσωποι η οποία θα καθορίζει την ημερήσια διάταξη με σταθμισμένη ψήφο.
 
Η νομοθετική εξουσία θα είναι τα δικαστήρια, καθώς και η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού , τον έλεγχο της κυβερνητικής δράσης, καθώς και άλλες λειτουργίες, όπως ο διορισμός των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου , η φωνητική του Γενικού Δικαστικού Συμβουλίου , το των συμβούλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Διαμεσολαβητή . Θα παράσχουν επίσης διάδοχο στο Στέμμα, τον Regent ή τον κηδεμόνα όταν εξαντληθεί η γραμμή διαδοχής στο θρόνο.
 
Ο τίτλος V του Συντάγματος καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των Cortes Generales και της κυβέρνησης . Εδώ ρυθμίζονται οι μηχανισμοί που μπορούν να υποθέσουν την παύση της κυβέρνησης, όπως η πρόταση μομφής 65 και το ζήτημα της εμπιστοσύνης . 66 Από την άλλη πλευρά, η ίδια μηχανισμών ελέγχου περιλαμβάνονται επίσης, όπως σχολεία ζητήσει και την πρόκληση? 67 τη δυνατότητα συλλογής βοήθειας και πληροφοριών από την κυβέρνηση και τη διοίκηση · 68 ή την εξουσία να ζητήσει την παρουσία ενός συγκεκριμένου μέλους της Κυβέρνησης. 69
Συνέδριο Αντιπροσώπων
Κύριο άρθρο: Συνέδριο των Αντιπροσώπων
Το άρθρο 68 του Συντάγματος ρυθμίζει τη σύνθεση της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, η οποία πρέπει να έχει μεταξύ 300 και 400 βουλευτές. 72 Οι βουλευτές εκλέγονται με καθολική, δωρεάν, ίση, άμεση και μυστική ψηφοφορία. 72 Οι εκλογικές περιφέρειες είναι οι επαρχίες της Ισπανίας , καθώς επίσης και τη Θέουτα και τη Μελίλια . 73 Κάθε επαρχία αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο καθίσματα και ένα για τις αυτόνομες πόλεις. Τα υπόλοιπα καθίσματα κατανέμονται σύμφωνα με τα κριτήρια του πληθυσμού. 73 Η εκλογή επαληθεύεται σε κάθε περιοχή σύμφωνα με κριτήρια αναλογικής εκπροσώπησης. 74
 
Γερουσία
Κύριο άρθρο: Γερουσία της Ισπανίας
 
Senate Palace , έδρα της Γερουσίας
Το άρθρο 69 του Συντάγματος ρυθμίζει τη σύνθεση της Γερουσίας. Είναι η αίθουσα της εδαφικής εκπροσώπησης. Αποτελείται από γερουσιαστές εκλέγονται από ένα μικτό σύστημα: 208 γερουσιαστές εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία, δωρεάν, ίση, άμεση και μυστική και ένα μεταβλητό αριθμό γερουσιαστών διορίζονται από τα νομοθετικά σώματα των αυτόνομων κοινοτήτων .
 
Κύριο άρθρο: Κυβέρνηση της Ισπανίας
 
Palacio de la Moncloa , επίσημη έδρα της προεδρίας της κυβέρνησης , και τακτικός τόπος συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών .
Ο τίτλος IV του Συντάγματος ρυθμίζει τον αριθμό της κυβέρνησης, ορίζοντας βασικές πτυχές των λειτουργιών του (άρθρο 97), τη σύνθεσή του (άρθρο 98), τη δημιουργία και την παύση του (άρθρα 99, 100 και 101) και την πιθανή ποινική ευθύνη των μελών που το συνθέτουν (άρθρο 102). Τίτλος V καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των Cortes Generales και της κυβέρνησης.
 
Με αυτό τον τρόπο, το Σύνταγμα αποδίδει στην κυβέρνηση μια πολιτική λειτουργία, μια εκτελεστική λειτουργία και μια κανονιστική λειτουργία. Καθένα από αυτά αντιπροσωπεύει μια πτυχή της κυβέρνησης, αν και η στενή διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ τους εμποδίζει την απομονωμένη εμφάνισή τους.
 
Η πολιτική λειτουργία περιλαμβάνει ένα ευρύ και ποικίλο σύνολο των δράσεων που κυμαίνονται από τη δημιουργία ενός πολιτικού προγράμματος και διοικητικές κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική και οικονομική σφαίρα, μέχρι την κήρυξη του πολέμου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πράξεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική (διαπραγμάτευση των διεθνών συνθηκών), η κατάθεση μιας προσφυγής της αντισυνταγματικότητας , 75 η διάλυση του Cortes, 76 σύγκληση ενός συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, 77 ή παρέμβαση στην αυτόνομη κοινότητα αυτό δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. 78
 
Η κανονιστική λειτουργία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Πρώτον, μια κοινή νομοθετική λειτουργία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την επιφύλαξη αυτών, δηλαδή η απόδοση της νομοθετικής πρωτοβουλίας ( Bill ), 79 παράγουν νομοθετικά διατάγματα προηγούμενη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία 80 και την έκδοση των κανονισμών έκτακτης ανάγκης ιδρύθηκε Νόμος, γνωστός ως διάταγμα-νόμος , ο οποίος στη συνέχεια επικυρώνεται ή καταργείται από το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων . 81
 
Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη κατηγορία της κανονιστικής λειτουργίας αναφέρεται στην κανονιστική εξουσία που αναφέρεται ρητά στο άρθρο 97, η οποία επιτρέπει την έκδοση κανονισμών με κανονιστικό καθεστώς στην εξέλιξη των νόμων ή με τη μορφή βασιλικού διατάγματος (που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ) ή με υπουργικό διάταγμα (εγκρίνεται από έναν μόνο Υπουργό ).
 
Τέλος, εκτελεστικής λειτουργίας θα μπορούσε να οριστεί ως η λειτουργία για να συνειδητοποιήσει και να εκτελέσει τις αναγκαίες νομοθετικές, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η λειτουργική και οργανωτική διαχείριση της Δημόσιας Διοίκησης , την επίλυση των διοικητικών προσφυγών ή ραντεβού της πολιτικής εμπιστοσύνης. Δογματικά, η εξουσία της κυβέρνησης να εκδίδει εκτελεστικούς κανονισμούς περιλαμβάνεται συνήθως στην εκτελεστική λειτουργία, αν και αυτή η εξουσία μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί στις κανονιστικές σχολές. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των διάχυτων ορίων που υπάρχουν μεταξύ των τριών λειτουργιών που αποδίδονται συνταγματικά στην κυβέρνηση.
 
Σύνθεση
Κύριο άρθρο: Υπουργείο Ισπανίας
 
Palace of Santa Cruz , έδρα του Υπουργείου Εξωτερικών και Συνεργασίας .
Το Σύνταγμα αποφεύγει να εξετάσει λεπτομερώς το πρόσωπο του Υπουργού. Περιορίζοντας τον εαυτό του στη ρύθμιση των ουσιωδών στοιχείων του, καθιερώνει την ένταξή του στο διοικητικό όργανο. 82 Από αυτή την αναφορά, το διορισμό και την απόλυση που κατά βούληση του Πρωθυπουργού, του 85 και αναφορά στο σχήμα της σποραδικά κατά μήκος της διαδρομής είναι συνταγματικό κείμενο, όπως είναι η αναφορά της υπουργικής έγκρισης μερικές πράξεις του βασιλιά. 13
 
Το Σύνταγμα περιλαμβάνει την αρχή της κυβερνητικής συνέχειας, με στόχο την αποφυγή κενών μεταξύ της διακοπής μιας κυβέρνησης και του σχηματισμού της επόμενης. Με αυτόν τον τρόπο, συσχετίζει και τις δύο διαδικασίες, έτσι ώστε η αναγκαία αιτία για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης να αντιστοιχεί στην παύση του προηγούμενου. Κατά την ενδιάμεση περίοδο μεταξύ εκπαίδευσης και απόλυσης, διαπιστώνεται ότι η απολυθείσα κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της έως ότου αναλάβει τη νέα κυβέρνηση . 94
 
Η αρχή της συνέχειας είναι ακόμα πιο έντονο στη ρύθμιση της πρότασης μομφής , που το Σύνταγμα δίνει στον χαρακτήρα μια εποικοδομητική, απαιτώντας την πρόταση ενός εναλλακτικού υποψήφιος στην ίδια διαδικασία θα προκαλέσει την παύση του πρώην προέδρου. 95 Σε αυτή την περίπτωση, η αλλαγή της κυβέρνησης θα είναι αυτόματη, και ο χρόνος μεταξύ των εισερχόμενων και εξερχόμενων κυβέρνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
 
Investiture
Το ζήτημα της εμπιστοσύνης παρουσιάζεται στο Συνέδριο με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυβέρνησης, μετά από συνεννόηση στο Συμβούλιο Υπουργών. Η απονομή της εμπιστοσύνης γίνεται με απλή πλειοψηφία και προϋποθέτει τη συνέχεια της κυβέρνησης. 66 Αν το Κογκρέσο δεν να χορηγήσει την εμπιστοσύνη τους, την παύση της κυβέρνησης και του ανοίγματος πριν δει την ανάληψη διαδικασία διέπεται από το άρθρο 99 θα παράγει 103
 
Η πρόταση μομφής πρέπει να περιλαμβάνει έναν εναλλακτικό υποψήφιο (εποικοδομητική κίνηση), και παρουσιάζεται με πρωτοβουλία ενός δεκάτου του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων. 104 Για δύο ημέρες, υπολογίζοντας από την παρουσίασή της, μπορούν να προταθούν εναλλακτικές προτάσεις. Μετά από πέντε ημέρες, θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια. 105 Εάν εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία 106 , ο Πρόεδρος (και άλλα μέλη της Κυβέρνησης) θα απομακρυνθεί και θα αντικατασταθεί από τον εναλλακτικό υποψήφιο. 95 Σε περίπτωση αποτυχίας της πρότασης μομφής, οι υπογράφοντες δεν επιτρέπεται να παρουσιάσουν άλλη κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της συνεδρίασης. 107Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πρότασης μομφής ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης δεν θα μπορέσει να διαλύσει τα Επιμελητήρια. 108
 
Δημόσια διοίκηση
Η Δημόσια Διοίκηση διαμορφώνεται ως όργανο εξυπηρέτησης και διαχείρισης γενικού ενδιαφέροντος . 109 Αν και το σύνταγμα αναφέρει μία μόνο χορήγηση κατανοητό ότι ως ένα αποτέλεσμα της αυτόνομης μέλους εκεί είναι ένα πλήθος των εδαφικών Διοίκησης (Γενικά, οι περιφερειακές και τοπικές), η οποία με τη σειρά τους εξαρτώνται σε πολλές instrumental διοικήσεων. 110
 
Το Σύνταγμα λεπτομέρειες μόνο την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης , ενώ απαιτεί ότι τους φορείς που δημιουργούνται, σε σκηνοθεσία και συντονίζεται σύμφωνα με το Νόμο . 111 Αντιθέτως, η μνεία που κάνει το άρθρο 97 σχετικά με την κατεύθυνση που ασκεί η κυβέρνηση επί της πολιτικής διοίκησης πρέπει να νοηθεί ως περιορισμένη στη γενική διοίκηση του κράτους. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 137, το κράτος είναι οργανωμένο εδαφικά σε δήμους, επαρχίες και αυτόνομες κοινότητες . και ομοίως, όλες αυτές οι οντότητες έχουν την αυτονομία να διαχειρίζονται τα αντίστοιχα συμφέροντά τους , δηλαδή καθένα από αυτά κατευθύνει τη δική του διοίκηση.
 
Δραστηριότητα
Το άρθρο 103.1, περιέχοντας τις προαναφερθείσες αρχές, αρχίζει με το να δηλώνει ότι η Διοίκηση εξυπηρετεί αντικειμενικά τα γενικά συμφέροντα. Η αρχή της αντικειμενικότητας σχετίζεται με την αμεροληψία των δημοσίων υπαλλήλων, 116 και με την απαγόρευση της διοικητικής αυθαιρεσίας. 25 Η διοίκηση δεν μπορεί να ενεργεί ή να κάνει διάκριση μεταξύ της μεταχείρισης του διοικούμενου, αλλά σύμφωνα με τους δικαιολογημένους σκοπούς που απορρέουν από τον νόμο. Με τον τελευταίο αυτό τρόπο η αρχή της αντικειμενικότητας μπορεί να σχετίζεται με την αρχή της ίσης μεταχείρισης. στο άρθρο 14.
 
Όσον αφορά την αρχή της αποτελεσματικότητας , πρέπει να επισημάνουμε τη συνταγματική βούληση να επιτύχει η διοικητική δραστηριότητα τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα προς εξυπηρέτηση των γενικών συμφερόντων. Στενά συνδεδεμένη με την αρχή του συντονισμού μεταξύ των διοικήσεων, που εκδηλώνεται με μια παραδειγματική τρόπο το έργο της διαχείρισης και την υποχρέωση που βαρύνει τις διάφορες διοικήσεις, αμοιβαία με τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. 117
 
Από την αρχή της ιεραρχίας μπορούν να διακριθούν δύο πλευρές, κανονιστικές και διοικητικές. Η κανονιστική ιεραρχία είναι μια υποδεέστερη κανονιστικών προτύπων με το νόμο καταστατικό πρότυπα φάσμα, και τελικά να τους συνταγματικούς κανόνες. 25 Η διοικητική ιεραρχία συνεπάγεται μια οργάνωση πυραμιδική που εντός της ίδιας διοίκησης είναι φορείς ιεραρχικά ανώτερη, υπεύθυνη για τη διαχείριση, την εποπτεία και τον έλεγχο των ιεραρχικά κατώτερο οργάνων. Η τελευταία μπορεί να λάβει εξουσιοδότηση λειτουργίες από τους ανωτέρους τους, πηγαίνουν σε αυτούς από συγκρούσεις αρμοδιοτήτων με την ίδια ιεραρχική όργανα και τελικά πειθαρχική ανταποκρίνονται σε αυτά. οΗ προσφυγή κατά των πράξεων των κατώτερων σωμάτων επιλύεται από το διοικητικό σώμα, και επίσης, το ανώτερο μπορεί να avocar για τον εαυτό του κάποια ανταγωνισμό από το κάτω μέρος του σώματος.
 
Από την άλλη πλευρά, η αρχή της θεσμικής αποκέντρωσης αναφέρεται στη μεταβίβαση της κυριότητας αρμοδιοτήτων μεταξύ μιας διοίκησης και ενός φορέα με δική της νομική προσωπικότητα που δημιουργείται από την ίδια διοίκηση. Αυτή η αρχή προϋποθέτει την εμφάνιση της λεγόμενης οργανωτικής διοίκησης, με στόχο την αποτελεσματική ικανοποίηση των πλεονεκτημάτων ενός παρεμβατικού κράτους. Η αποκέντρωση δεν είναι απλή εξουσιοδότηση ή ανάθεση της διοίκησης , δεδομένου ότι η Διοίκηση που προκύπτει από την κυριότητα δεν εποπτεύει την άσκηση από την οντότητα που την λαμβάνει.
 
Όσον αφορά την αρχή της αποκέντρωσης , θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι στην πραγματικότητα παρόμοια με την αποκέντρωση, αν και η αποκέντρωση συμβαίνει μεταξύ οργάνων της ίδιας διοίκησης, και όχι μεταξύ των διαφόρων διοικήσεων. Η αποκέντρωση μπορεί να είναι οριζόντια, δηλαδή μεταξύ ιεραρχικά ισοδύναμων σωμάτων. ή θα είναι κάθετη, έτσι ώστε ένα ανώτερο όργανο να αποδίδει τις δικές του αποδόσεις υπέρ ενός κατώτερου οργάνου.
 
Όσον αφορά την αρχή του συντονισμού , παρουσιάζεται στις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων υπουργικών τμημάτων, έργο που έχει ανατεθεί στο υπουργείο της Προεδρίας . μεταξύ της Γενικής Διοίκησης και των περιφερειακών διοικήσεων · και μεταξύ των ίδιων των αυτόνομων διοικήσεων, οι οποίες χρησιμοποιούν τις συμφωνίες ως μέσο συντονισμού. Από άλλη άποψη, πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχή του συντονισμού αντιτίθεται στην αρχή της ιεραρχίας. Όταν υπάρχει ιεραρχική σχέση, αποκλείεται ο συντονισμός και με παρόμοιο τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει συντονισμός διαφορετικός από ό, τι μεταξύ δύο οντοτήτων που σχετίζονται ως ίσοι.
 
Τέλος, όσον αφορά την αρχή της υποβολής στον Νόμο και στο Νόμο, είναι η διοικητική αντανάκλαση της αρχής σύνδεσης που περιέχεται στο Άρθρο 9.3. Στην περίπτωση της Διοίκησης, παράγεται ένας θετικός δεσμός, οπότε ο τελευταίος μπορεί μόνο να κάνει αυτό που επιτρέπει ο Νόμος. Αντίθετα, οι πολίτες υπόκεινται σε μια αρνητική σχέση, έχοντας τη δυνατότητα να κάνουν ό, τι δεν απαγορεύει ο νόμος. Από την άλλη πλευρά, αυτή η αρχή πρέπει να συνδεθεί με την αρχή της αντικειμενικότητας, έτσι ώστε η διοίκηση να χρησιμοποιήσει ως παράμετρο δράσης ό, τι προβλέπει ο κανόνας. Επομένως, η διοικητική διακριτική ευχέρεια περιορίζεται από έναν νομοθετικά κατοχυρωμένο πυρήνα και οι πράξεις του δεν μπορούν να αποκλίνουν από τους επιδιωκόμενους σκοπούς χωρίς να υποστούναπόκλιση της εξουσίας . Η διοικητική δικαιοδοσία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση αυτής της αρχής, δεδομένου ότι το Σύνταγμα ορίζει ότι τα δικαστήρια ελέγχουν την κανονιστική εξουσία και τη νομιμότητα της διοικητικής δράσης και υποβολή του προς τα άκρα που δικαιολογούν την . 118
Η συνταγματική τίτλος αρχίζει με το άρθρο 117, δηλώνοντας ότι η δικαιοσύνη πηγάζει από το λαό και χορηγείται για λογαριασμό του βασιλιά από δικαστές της δικαστικής εξουσίας [...] υπόκεινται μόνο στο κράτος δικαίου . 120 Η διάταξη αυτή ορίζει τη θέση που θα καταλαμβάνουν το δικαστικό εντός του πολιτικού συνταγματικής δομής.
 
Έτσι, καταρχήν, η δικαιοσύνη προέρχεται από τον λαό , έναν ισχυρισμό υποστηριζόμενο από το άρθρο 1.2, ο οποίος εκδηλώνεται σε διπλή όψη. Από τη μία πλευρά, μαρτυρεί τη δημοκρατική νομιμότητα που κρατά το Δικαστικό Τμήμα, που απορρέει από τη νομιμότητα του ίδιου του Συντάγματος. Επιπλέον, αναφορά στην παρέμβαση του κυρίαρχου λαού στην απονομή της δικαιοσύνης, ιδίως με την μορφή γίνεται δημοφιλής κατηγορία και ο θεσμός της κριτικής επιτροπής . 29
 
Δεύτερον, η δικαιοσύνη διοχετεύεται στο όνομα του βασιλιά . Το Στέμμα είναι διαμορφωμένο ως σύμβολο του κράτους και των εξουσιών του και ως εκ τούτου, πρόκειται να συμπεριλάβει την παρουσία του στο δικαστικό σώμα με απλώς συμβολικά αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται αναφορά και στην ιστορική παράδοση, δεδομένου ότι πρώην ο μονάρχης ήταν υπεύθυνος για τη διοίκηση της δικαιοσύνης.
Το Σύνταγμα αποσκοπεί στην παροχή ανεξαρτησίας στο Δικαστικό Τμήμα 120, δημιουργώντας τις βάσεις για το καθεστώς των δικαστών και των δικαστών, οι οποίες πρέπει αναγκαστικά να ρυθμίζονται μέσω ενός οργανικού νόμου. 121
 
Οι δικαστές και οι δικαστές είναι αμετάβλητοι 120 και δεν μπορούν να διαχωριστούν, να ανασταλούν, να μεταφερθούν ή να συνταξιοδοτηθούν εκτός από οποιαδήποτε αιτία και με τις εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος . 122 Ομοίως, οι διορισμοί, οι προαγωγές, η επιθεώρηση και το πειθαρχικό καθεστώς θα παραμείνουν στα χέρια του Γενικού Συμβουλίου της Δικαστικής Δύναμης , 119 του διοικητικού σώματος της Δικαστικής Δύναμης, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες συνταγματικές εξουσίες.
 
Το Σύνταγμα επιδιώκει επίσης να διασφαλίσει τη δικαστική αμεροληψία μέσω ενός καθεστώτος ασυμβιβάστων, του οποίου ο κανονισμός μεταβιβάζει στον νομοθέτη. σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι οι δικαστές και οι δικαστές, ενώ είναι ενεργοί, δεν μπορούν να κατέχουν άλλες δημόσιες θέσεις, ούτε να ανήκουν σε πολιτικά κόμματα ή συνδικάτα. 123
Το Σύνταγμα θεσπίζει την αρχή της αποκλειστικής δικαιοδοσίας με διπλή έννοια, θετική και αρνητική. Θετικά, η δικαστική εξουσία είναι αποκλειστική και δικαιοδοσίας δραστηριότητα μπορεί να ασκείται από τα δικαστήρια ορίζει ο νόμος, 124 απαγορεύει κάθε δικαιοδοσία της κυβέρνησης και Διοίκησης? ακόμη και του Κοινοβουλίου, των οποίων οι εξεταστικές επιτροπές δεν θα συνδέονται με τα δικαστήρια. 125
 
Η αποκλειστικότητα με θετική έννοια πρέπει να συμπληρωθεί με μια αναφορά στις δύο εξαιρέσεις. Πρώτον, το Συνταγματικό Δικαστήριο , το οποίο, παρά την ανάπτυξη δικαιοδοτικών καθηκόντων, δεν εντάσσεται στο Δικαστικό Τμήμα. Αφετέρου, η αρμοδιότητα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων , αρμόδια για τις διαφορές που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο .
 
Η αρνητική έννοια της αρχής συνεπάγεται την αποκλειστική προσήλωση των δικαστών και των δικαστηρίων στη δικαιοδοτική δραστηριότητα και σε εκείνους που τους ανατίθενται ρητώς από το νόμο για την εξασφάλιση οποιουδήποτε δικαιώματος . 124 Πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχή αυτή συνδέεται με το καθεστώς των ασυμβίβαστων και των απαγορεύσεων που θεσπίζονται στο Σύνταγμα. 123
Η απαλλαγή της διαδικασίας που περιέχεται στο άρθρο 119 παραμένει στα χέρια του νομοθέτη και, παρομοίως, καθιερώνεται αναγκαστικά για όσους δεν διαθέτουν επαρκή μέσα για την επίλυση των διαφορών. Νομική συνδρομή γίνεται έτσι το δικαίωμα του prestacional τύπου, που σχετίζονται με την αρχή της του κράτους δικαίου, αλλά η ακριβής οριοθέτηση της θα μείνει στο νομοθέτη, που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και των ειδικών δημοσιονομικών πόρων. 140
 
Η δημοσιότητα της διαδικασίας 137 και της φράσης 139 κατοχυρώνεται ως θεμελιώδες δικαίωμα στο άρθρο 24.2. Όντας ένα θεμελιώδες μέρος της δέουσας διαδικασίας, συνταγματική νομολογία έχει δηλώσει ότι η αποστολή είναι , αφενός, την προστασία μέρη του απέσπασε την προσοχή της δικαιοσύνης σε δημόσιο έλεγχο, και, δεύτερον, τη διατήρηση της κοινότητας εμπιστοσύνη στα δικαστήρια, αποτελούν τα δύο Αυτή η αρχή είναι μία από τις βάσεις της δίκαιης διαδικασίας και ένας από τους πυλώνες του κράτους δικαίου . 141 Επιπλέον, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει επίσης συνδέσει την αρχή της δημοσιότητας με το δικαίωμα να λαμβάνει ελεύθερα πληροφορίες. 142
 
Σε ό, τι αφορά την αρχή της κυρίαρχης ορθότητας, το Σύνταγμα το καθιερώνει ιδιαίτερα σε ποινικές υποθέσεις. 138 Σκοπός του είναι να ευνοεί τη λήψη πληροφοριών από τον δικαστή μέσω άμεσης και άμεσης επαφής με τα μέρη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια νέα αναφορά στον νομοθέτη για να οριοθετήσει το ακριβές περιεχόμενο της αρχής. Από την πλευρά του, ο νόμος έχει τηρήσει το κυρίαρχο προφορικότητας στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, αν και περιορίζεται σε αστικές, εμπορικές και διοικητικές διαφορές, τα οποία είναι γραμμένα κατά κύριο λόγο.
Η συνταγματική αναφορά στην Εισαγγελία προϋποθέτει την απαραίτητη ύπαρξη ενός σώματος που έχει το έργο της προώθησης της δράσης της δικαιοσύνης για την υπεράσπιση της νομιμότητας, των δικαιωμάτων των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος που προστατεύεται από το νόμο, για τους πρωτοβουλία είτε στο αίτημα του των ενδιαφερομένων μερών, καθώς και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και την αναζήτηση της ικανοποίησης του κοινωνικού συμφέροντος . 45
 
Το Σύνταγμα ορίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα καθοδηγείται από τις αρχές της ενότητας δράσης, της ιεραρχικής εξάρτησης, της αμεροληψίας και της υποταγής στη νομιμότητα. 150 Σημειώστε ότι από αυτές τις αρχές, η μόνη που δεν μοιράζονται με τους δικαστές και τους δικαστές είναι αυτή της ιεραρχικής εξάρτησης. Η Εισαγγελία είναι οργανωμένη ιεραρχικά και η δράση της θα εξαρτηθεί τελικά από τον Γενικό Εισαγγελέα , ο οποίος θα εκλεγεί από την Κυβέρνηση. 151 Για το λόγο αυτό, η συνταγματική νομολογία έχει αρνηθεί στην Εισαγγελία τόσο τη διοικητική της φύση όσο και τον αυθεντικό δικαστικό χαρακτήρα της. 152
 
Τέλος, το Σύνταγμα ορίζει ότι το καταστατικό Οργανικά της Εισαγγελίας θα ρυθμίζεται από το νόμο. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανικός νόμος της δικαστικής εξουσίας αφιερώνει την προσοχή στο άρθρο 541 αυτού, αναθέτοντας την ανάπτυξή της στο νόμο του καταστατικού Οργανικά του στην Εισαγγελία. 153
Ο τίτλος VIII χωρίζεται σε τρία κεφάλαια, που αναφέρονται σε γενικές αρχές, τοπικές οντότητες και αυτόνομες κοινότητες, αντίστοιχα. Διαφορετικά κεφάλαια, δεδομένου ότι η φύση της τοπικής αυτονομίας διαφέρει από εκείνη των αυτόνομων κοινοτήτων. Το δόγμα συμφωνεί να αποδώσει στις τοπικές οντότητες αυτονομία διοικητικού χαρακτήρα ικανή να εκτελέσει τους νόμους σύμφωνα με τα κριτήρια ευκαιρίας. Ωστόσο, οι αυτόνομες κοινότητες αποκτούν μια εξαιρετικά πολιτική αυτονομία, η οποία όχι μόνο τις καθιστά αρμόδιες για την εκτέλεση ορισμένων θεμάτων, αλλά και τους δίνει τη δυνατότητα να λάβουν ορισμένες νομοθετικές εξουσίες.
 
Ιστορικά, το Σύνταγμα του 78 σπάει η συγκεντρωτική παράδοση που ξεκίνησε το 1700 από τον Felipe V ως μια απόπειρα λύση για το περιφερειακό πρόβλημα και οι αξιώσεις των εθνικιστικών ομάδων των Βάσκων , της Γαλικίας και της Καταλονίας , χωρίς να ξεχνάμε την Αραγονία, Κανάρια Νησιά, την Ανδαλουσία και τη Βαλένθια εθνικιστική μειονοτήτων.
 
Αυτόνομες κοινότητες
 
Εδαφική διαίρεση, σύμφωνα με τις αυτόνομες κοινότητες.
Το κεφάλαιο ΙΙΙ του τίτλου VIII του Συντάγματος θεσπίζει τη διαδικασία κατάρτισης και τον τρόπο λειτουργίας των αυτόνομων κοινοτήτων . Κάθε αυτόνομη κοινότητα έχει μια αυτόνομη κυβέρνηση , μια αυτόνομη Συνέλευση και ένα καθεστώς αυτονομίας που καθιερώνει την ονομασία, την επικράτεια, το οργανωτικό μοντέλο και τις ικανότητες που αναλαμβάνει η κοινότητα. 156
 
Το Σύνταγμα δεν καθορίζει ποιες είναι οι αυτόνομες κοινότητες, αλλά καθορίζει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση των ίδιων από τις ισπανικές επαρχίες . Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποκτήσετε πρόσβαση αυτονομία: η λωρίδα βραδείας κυκλοφορίας, σύμφωνα με το άρθρο 143, και το fast track, σύμφωνα με το άρθρο 151. Το fast track επιτρέπει ένα υψηλότερο επίπεδο της αυτο - κυβέρνησης από την αρχή, αλλά έχει υψηλότερα επίπεδα από ό, τι η αργό δρόμο Οι κοινότητες που σχηματίζονται με αργό τρόπο δεν έχουν όλες τις αρμοδιότητες κατά τη στιγμή της σύστασής τους και πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια για να μπορέσουν να λάβουν τις υπόλοιπες αρμοδιότητες που δεν είναι αποκλειστικές του κράτους.
 
Μεταξύ του 1979 και του 1983 συγκροτήθηκαν οι δεκαεπτά αυτόνομες κοινότητες. Για την ένταξη στην αυτονομία, οι αυτόνομες κοινότητες είναι: Χώρα των Βάσκων , την Καταλονία , Γαλικία , Ανδαλουσία , Αστούριας , Cantabria , La Rioja , Μούρθια , Βαλένθια , Aragon , Castilla-La Mancha , Canarias , Ναβάρα , Εξτρεμαδούρα , Baleares , Κοινότητα της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν .
 
Το άρθρο 155 δίνει το κράτος ένα καταναγκαστικό μηχανισμό για να αναγκάσει τις περιοχές για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το 1978 ισπανικού Συντάγματος ή άλλους νόμους, ή να βλάψει σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας. 157
Νομοθετική αρμοδιότητα του κράτους και εκτελεστικό όργανο της αυτόνομης κοινότητας: Η κατανομή των εργασιακών θεμάτων αποτελεί παράδειγμα . 159
Βασικές νομοθετικές αρμοδιότητες του κράτους. εκτελεστική και νομοθετική αναπτυξιακή αρμοδιότητα της αυτόνομης κοινότητας: θέματα που αφορούν το περιβάλλον, για παράδειγμα. 160
Αποκλειστικές αρμοδιότητες της Αυτόνομης Κοινότητας: Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες η αυτόνομη κοινότητα έχει σχεδόν πλήρη αρμοδιότητα σε ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως η ρύθμιση των ιδρυμάτων της αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να σημειωθεί, με Ramón Vázquez Parada , το οποίο δεν είναι ακριβές να μιλάμε για αποκλειστική αρμοδιότητα, δεδομένου ότι υπάρχει είναι πάντα η προβλεπόμενη βάση από το κράτος ότι η κοινότητα αναπτύσσεται, έστω και ελάχιστα.
Λόγω της αρχής της δικαιοδοτικής ενότητας, η δικαστική εξουσία είναι μοναδική σε όλη την εθνική επικράτεια, έτσι ώστε οι αυτόνομες κοινότητες να μην έχουν όργανα με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία σχέσης μεταξύ της Υπηρεσίας Δικαιοσύνης και των αυτόνομων κοινοτήτων. Υπό αυτή την έννοια, η συνταγματική νομολογία επέτρεψε αυτονομίες παρέχουν υλικό, προσωπικά και οικονομικά με την Απονομή της Δικαιοσύνης στην επικράτειά τους πόρους της, υπό την προϋπόθεση ότι περιορίζονται στην διοικητική περιοχή χωρίς δικαστική εξουσία. Το Ανώτατο ΔικαστήριοΘα είναι το ανώτατο δικαστήριο στο έδαφος της αυτόνομης περιοχής, και μπορεί να παρεμβαίνει στον διορισμό ενός δικαστή του πολιτικού δικαστηρίου και Ποινικό Δικαστήριο , παρουσιάζοντας μια λίστα των υποψηφίων για το Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο .
 
Τοπικές οντότητες
Έτσι, από το δήμο και την επαρχία, στοιχεία όπως τα δημοτικά συμβούλια και συμβούλια νησί περιλαμβάνουν? 161 καθώς και άλλες τοπικές οντότητες που συγκροτούν δήμους, εκτός από τις επαρχίες. 162
 
Επιπλέον, το Σύνταγμα προβλέπει τους βασικούς κανόνες για την Τοπική Οικονομικών και τη χρηματοδότηση των τοπικών αρχών, οι οποίοι θα έχουν τη δική τους φόρους (PEJ. Φόρος ακίνητης περιουσίας , Business Φόρος , Φόρος επί των αυτοκινήτων οχημάτων ) και ένα ποσοστό επί των κρατικών και αυτόνομων φόρων. 163
 
Δήμος
 
Εδαφική διαίρεση, σύμφωνα με τους Δήμους.
Ο Δήμος είναι μια Δημόσια Διοίκηση που εδρεύει στην επικράτεια του δήμου , απολαμβάνοντας τη δική του νομική προσωπικότητα και αυτονομία για τη διαχείριση των αντίστοιχων συμφερόντων τους. 164
 
Η τοπική αυτονομία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών νομολογιών από το Συνταγματικό Δικαστήριο , το οποίο προσπάθησε να περιγράψει ένα πεδίο αρμοδιότητας από μόνο του και συμβατό με τη δύναμη του Γενικού Κράτους και της αυτόνομης κοινότητας στην οποία βρίσκεται.
 
Το Σύνταγμα καθορίζει τις οργανωτικές βάσεις του Δήμου, σημειώνοντας ότι οι δήμοι θα πρέπει να καθοδηγείται από μια σύνοδο αποτελείται από συμβούλους που εκλέγονται με καθολική, ίση, ελεύθερη, άμεση και μυστική ψηφοφορία? καθώς και από τον Δήμαρχο, ο οποίος θα εκλέγεται από τους Συμβούλους ή απευθείας από τους γείτονες. 164
 
Το τοπικό καθεστώς επιτρέπει την καθιέρωση διαφόρων ειδικών όρων δημοτικής οργάνωσης. Το Σύνταγμα αναφέρει ρητά το καθεστώς του ανοικτού συμβουλίου , μολονότι το νομικό καθεστώς των Δήμων Μεγάλου Πληθυσμού , στο οποίο ο Νόμος των Βάσεων Τοπικού Καθεστώτος αφιερώνει τον Τίτλο Χ , δεν πρέπει να ξεχαστεί λόγω της σημασίας του .
 
Επαρχία
 
Εδαφική διαίρεση, σύμφωνα με τις επαρχίες.
Η συνταγματική τάξη ρυθμίζει την επαρχία ως ποσοστό που καθορίζεται από την ομαδοποίηση των δήμων εντός εδαφικών ορίων, η τροποποίηση των οποίων απαιτεί το οργανικό δίκαιο . Το Σύνταγμα αποτελεί πολλαπλό ρόλο για την επαρχία. Έτσι, αυτό δεν είναι απλά μια τοπική οντότητα, με τη δική του νομική προσωπικότητα και αυτονομία στη διαχείριση των συμφερόντων τους, αλλά και εκπληρώνει τη λειτουργία της εδαφικής διαίρεσης για την εκπλήρωση του κράτους «s δραστηριοτήτων, 165 , καθώς και το έργο της εξυπηρέτησης ως εκλογική περιφέρεια. 73
 
Ως αυτόνομη οντότητα, η κυβέρνησή της και η διοίκησή της αποδίδονται από το Σύνταγμα σε μια αντιπροσωπευτική εταιρεία, συνήθως ένα επαρχιακό συμβούλιο . 166 Ο νόμος των βάσεων τοπικού καθεστώτος αναπτύσσει τέτοιες διατάξεις, δηλώνοντας ότι το Diputación θα αποτελείται από μια Ολομέλεια, το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους. 167 Επίσης, καθορίζει τις βασικές λειτουργίες της επαρχίας εξασφαλίζουν επαρκή παροχή δημοτικών υπηρεσιών και να συντονίζει τις ενέργειες των διαφόρων δήμων, μεταξύ τους και με τις αυτόνομες κοινότητες ή το Γενικό Κρατικό. 168
 
Άλλες οντότητες
Τέλος, το Σύνταγμα δημιουργεί τη δυνατότητα δημιουργίας ομάδων δήμων εκτός από την επαρχία. 169 Η μετέπειτα διαμόρφωση του τοπικού καθεστώτος δημιούργησε την εικόνα της Κοινοπολιτείας , της Μητροπολιτικής Περιοχής και της Κρήτης .
 
Με την ίδια έννοια, το νησιωτικό συμβούλιο αναγνωρίζεται , χαρακτηριστικό των Καναρίων Νήσων , και το νησιωτικό συμβούλιο , το οποίο αφορά τις Βαλεαρίδες Νήσους . 170
 
Συνταγματικό Δικαστήριο
Το Συνταγματικό Δικαστήριο επεκτείνει τη δικαιοδοσία του για το σύνολο της ισπανικής επικράτειας, 171 και δηλώσεις της αντισυνταγματικότητας των νόμων και των κανονισμών με την ισχύ του νόμου θα καταργήσει αποτελεσματικά erga omnes . 172 Ομοίως, το Σύνταγμα αναθέτει την οργανική νομοθέτη τη ρύθμιση της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το καθεστώς των μελών του, τη διαδικασία ενώπιόν του και τις προϋποθέσεις για την άσκηση των δράσεων . 173
 
Έτσι, ο οργανικός νόμος του Δικαστηρίου Συνταγματικού 174 ορίζει το σώμα ως υπέρτατος ερμηνευτής του Συντάγματος , δηλώνοντας την ανεξαρτησία τους από άλλες συνταγματικές φορείς και την ίδρυση υποβολή τους, αποκλειστικά και μόνο, το Σύνταγμα και το ως άνω νόμου. 175
 
Σύνθεση
Το Σύνταγμα περιλαμβάνει numerus διάμετρο οπών αρμοδιοτήτων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ώστε να παίρνει μόνο ένα πυρήνα δεξιοτήτων που μπορεί αργότερα να επεκταθεί από οργανικό νόμο, 185 όπως συμβαίνει πράγματι.
 
Έτσι, το Σύνταγμα κατοχυρώνει τη συνταγματική πρόκληση , 46 η Amparo , 186 η σύγκρουση των ανταγωνιστικών περιφερειακών, 187 διαφορών ψηφίσματα ή περιφερειακών ρυθμίσεων 75 και το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας . 188
 
Από την πλευρά του, ο Οργανικός Νόμος του Συνταγματικού Δικαστηρίου περιλαμβάνει συγκρούσεις δικαιοδοσίας μεταξύ των συνταγματικών οργάνων. συγκρούσεις για την υπεράσπιση της τοπικής αυτονομίας · τη δήλωση της προηγούμενης συνταγματικότητας των διεθνών συνθηκών · και την επαλήθευση των διορισμών των δικαστών του ίδιου του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 189 Ομοίως, επιτρέπεται στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου να υπαγορεύει κανονισμούς που ρυθμίζουν τη δική του οργάνωση, τη λειτουργία και το καθεστώς του προσωπικού ή των υπηρεσιών. 190
 
Επιθεωρημένη διαδικασία
Το Σύνταγμα θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας η μεταρρύθμιση της Προκαταρκτικής τίτλου, Τίτλος ΙΙ - σε σχέση με το Στέμμα, ή τμήμα Ι του κεφαλαίου ΙΙ του τίτλου Ι , το οποίο καθορίζει τις τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των τεχνών. 15 έως 29-. Ως εκ τούτου, η τροποποίησή της θα απαιτήσει τη χρήση μιας επιδεινούμενης μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, η έγκριση της οποίας θα απαιτήσει πλειοψηφία των δύο τρίτων και στα δύο Επιμελητήρια και θα σημαίνει άμεση διάλυση της. 194
 
Μετά τις επόμενες γενικές εκλογές, η νέα Cortes θα πρέπει να εγκρίνει εκ νέου την τροποποίηση με νέα πλειοψηφία των δύο τρίτων. 195 Η μεταρρύθμιση θα πάρει τελικά εγκριθεί, αν επικυρωθεί από δημοψήφισμα . 196
Μεταρρύθμιση του 1992
Κύριο άρθρο: ισπανική συνταγματική μεταρρύθμιση του 1992
Το 1992 η πρώτη μεταρρύθμιση του ισπανικού Συντάγματος του 1978 πραγματοποιήθηκε από 197 Η 7 του Ιουλίου του 1992, οι κοινοβουλευτικές ομάδες στο Κογκρέσο, το PSOE , Partido Popular , Convergencia i Unio , της Ενωμένη Αριστερά - Iniciativa ανά Catalunya , τα CDS , PNV και Μικτή Ομάδα , που υποβάλλεται από κοινού πρόταση για τη μεταρρύθμιση που αποτελούνταν από την προσθήκη, στο άρθρο 13.2, οι λέξεις «και παθητική»αναφέρθηκε στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές, το 1992, για την προσαρμογή του Συντάγματος σε μια απαίτηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ . Όταν τα προαναφερθέντα άρθρα δεν επηρεάστηκαν, τα δικαστήρια δεν διαλύθηκαν και δεδομένου ότι το 10% των βουλευτών ή γερουσιαστών δεν ζήτησε δημοψήφισμα, δεν διεξήχθη.
 
Το εν λόγω άρθρο 13.2 ήταν, μετά τη μεταρρύθμιση, ως εξής:
Μεταρρύθμιση του 2011
Κύριο άρθρο: ισπανική συνταγματική μεταρρύθμιση του 2011
Η μεταρρύθμιση του 2011 περιστρέφεται γύρω από την τροποποίηση του άρθρου 135 του Συντάγματος, ορίζοντας στο κείμενο την έννοια της «δημοσιονομικής σταθερότητας», επιβεβαιώνοντας ένα ανώτατο όριο διαρθρωτικού ελλείμματος για τις αυτόνομες κοινότητες και το κράτος. Το έλλειμμα αυτό θα οριοθετηθεί από έναν οργανικό νόμο , ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβιάζει το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση . Η μεταρρύθμιση υποχρεώνει τις τοπικές οντότητες να αποκτήσουν έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό που αρχίζει το 2020. Επίσης, διαπιστώνει ότι το σύνολο του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να υπερβεί το 60% του ΑΕΠ . 198
 
Η πρόταση μεταρρύθμισης υποβλήθηκε με επείγουσα διαδικασία και με μοναδική ανάγνωση στις 23 Αυγούστου του 2011 ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης José Luis Rodríguez Zapatero . 199 Η μεταρρύθμιση είχε την υποστήριξη των δύο μεγαλύτερων, τα μέρη PP και PSOE , αλλά και με UPN . Δεδομένου ότι τα τρία αυτά κόμματα έχουν μαζί περισσότερο από το 90% των βουλευτών και των γερουσιαστών, και επειδή πρόκειται για μεταρρύθμιση με συνηθισμένη διαδικασία, δεν ήταν απαραίτητο ένα δημοψήφισμα. Ούτε ζητήθηκε από το 10% των εκπροσώπων του ενός από τα δύο σώματα μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου, 2011. 200
 
Αλλά τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή ήταν δυσαρεστημένοι πριν από τη μεταρρύθμιση στην οποία, σύμφωνα με αυτούς, δεν τους κάλεσε τη διαπραγμάτευση που τους οδήγησε να κατηγορήσει τα δύο κόμματα της «σπάσιμο της συνταγματικής διαδικασίας.» 201 Το νέο άρθρο 135 θα έχει ως εξής:
468

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης