Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(δεν είναι επίσημη ονομασία (εκτός αν το ΔΝΤ επέβαλε διγλωσσία))
[[Εικόνα:Attica 06-13 Piraeus 03 Megaron Navtikou.jpg|thumb|right|280px|Το μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου]]
Το '''Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο''' ('''Ν.Α.Τ.''') είναιήταν ο πρωτογενής ασφαλιστικός φορέας και αποτελείαποτελούσε το βασικό ίδρυμα [[κοινωνική προστασία|κοινωνικής προστασίας]] των Ελλήνων ναυτικών. ΕίναιΉταν ο αρχαιότερος οργανισμός κοινωνικής ασφάλισης τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.
 
Ιδρύθηκε με τον Νόμο ΧΛΘ του [[1861]] μετά από προσωπική παρέμβαση της Βασίλισσας Αμαλίας που οραματίσθηκε ένα πρωτοποριακό για τα τότε δεδομένα εθνικό φορέα ασφάλισης για τους Έλληνες ναυτικούς.
 
Σήμερα αποτελείΑποτελούσε [[ΝΠΔΔ]] και τελείτελούσε υπό την εποπτεία του [[Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας|Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας]] με κύριο σκοπό την ασφάλιση των εργαζομένων στη θάλασσα. Πόροι του Ιδρύματος αποτελούναποτελούσαν κυρίως οι ασφαλιστικές εισφορές των [[πλοιοκτήτης|πλοιοκτητών]] και των ναυτικών (κατά ποσοστό επί των αποδοχών τους) οι οποίες και καταβάλλονταικαταβάλλονταν στο νόμισμα πληρωμής των ναυτικών, καθώς και από άλλες περιορισμένες όμως πηγές (π.χ. έκδοση αδειών αλιείας, ρυμουλκών, άρση ναυαγίων κλπ).
 
Η ασφάλιση που παρέχεται σήμεραπαρεχόνταν από το ΝΑΤ είναι τόσο η παροχή κύριας όσο και επικουρικής σύνταξης. Η επικουρική σύνταξη νομοθετήθηκε με τον Ν. 1482 του [[1984]]. Στο ΝΑΤ ασφαλίζονταιασφαλίζονταν τόσο οι ίδιοι οι ναυτικοί (που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος, ή ανικανότητας ή ατυχήματος και υπό προϋποθέσεις επικουρική σύνταξη) όσο και οι οικογένειές τους (που λαμβάνουνλάμβαναν σύνταξη στη περίπτωση θανάτου του ναυτικού).
 
Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ μετέχουνμετείχαν εκπρόσωποι των πλοιοκτητών και των ναυτικών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και ειδικοί σύμβουλοι περί τα ασφαλιστικά. Επίσης, συμμετέχεισυμμετείχε εκπρόσωπος των εργαζομένων. Η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών του Ταμείου διενεργείταιδιενεργούνταν είτε απευθείας από το φορέα είτε από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, εις δε το εξωτερικό από τα προξενικά Λιμεναρχεία και τις παράλιες ελληνικές Προξενικές Αρχές.
 
Μέχρι το έτος 1982 του Δ.Σ. του ΝΑΤ προήδρευε ανώτερος αξιωματικός του [[Λιμενικό Σώμα|Λιμενικού Σώματος]]. Επίσης, σε ορισμένες διοικητικές μονάδες του φορέα προϊσταντο αξιωματικοί του Λ.Σ.
Από τα έσοδα που αποκομίζειαποκόμιζε το ΝΑΤ παρέχεταιπαρεχόταν στους ναυτικούς μέσω του [[ΕΟΠΥΥ]] ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ναυτικούς, είτε εν ενεργεία, είτε συνταξιούχους.
 
Η Έδρα του ΝΑΤ ευρίσκεταιβρισκόταν στον [[Πειραιάς|Πειραιά]] (στην οδό Εθνικής αντιστάσεως 1, έναντι του Καθεδρικού Ναού της πόλης) και εξυπηρετείεξυπηρετούσε ανάγκες ναυτικών σε όλη την επικράτεια.
 
Το ΝΑΤ καταργήθηκε από τις 1-1-2017, όταν και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία αντικαταστήθηκαν από τον [[Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης|ΕΦΚΑ]].
 
Η Έδρα του ΝΑΤ ευρίσκεται στον [[Πειραιάς|Πειραιά]] (στην οδό Εθνικής αντιστάσεως 1, έναντι του Καθεδρικού Ναού της πόλης) και εξυπηρετεί ανάγκες ναυτικών σε όλη την επικράτεια.
== Δείτε επίσης ==
* [[Μετάλλιο Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου]]
9.679

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης