Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σβιατοσλάβ Α΄ του Κιέβου»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
λ
μ (Ο ArisMethymna μετακίνησε τη σελίδα Σβιατοσλάβ A΄ του Κιέβου στην Σβιατοσλάβ Α΄ του Κιέβου: κάποιος χαρακτήρας ήταν λατινικός)
(λ)
Ο πατέρας του δολοφονήθηκε το [[945]] από τους Δρεβλιανούς κατά τη συλλογή φόρου της υποτέλειας, έτσι ο μικρός Σβιάτοσλαβ ανέβηκε στον θρόνο όταν ήταν βρέφος. Όταν η μητέρα του βαπτίσθηκε χριστιανή, δίδασκε τον Χριστιανισμό όσο ο Σβιάτοσλαβ έλειπε σε εκστρατείες, αλλά όταν επέστρεψε, δεν την άφησε να συνεχίσει.
 
Το 967 ή 968, ο [[Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Βυζαντινός]] αυτοκράτορας [[Νικηφόρος Β´ Φωκάς|Νικηφόρος Φωκάς]] του πρότεινε, έναντι μεγάλης αμοιβής, να τον βοηθήσει στον πόλεμό του εναντίων των [[Βούλγαροι|Βουλγάρων]]. Ο Σβιάτοσλαβ αποδέχτηκε την πρόταση και εισέβαλλε στη Βουλγαρία, νικώντας τον βασιλιά Βόρι Β'. Στη συνέχεια όμως κράτησε τη χώρα αυτή για τον εαυτό του, ερχόμενος σε σύγκρουση με τους Βυζαντινούς. Μετέφερε μάλιστα την πρωτεύσουσά του στο Περεγιασλάβετς (969), στις εκβολές του [[Δούναβης|Δούναβη]], για να έχει καλύτερο έλεγχο στις νέες του κτήσεις. Επίσης λεηλάτησε τη Θράκη, όπου κατέλαβε τη [[Φιλιππούπολη]] (σημ. Πλόβντιβ), σφάζοντας τους κατοίκους της και στη συνέχεια πολιόρκησε την [[Αδριανούπολη]]. Τελικά ο αυτοκράτορας [[Ιωάννης Α΄ Τσιμισκής|Ιωάννης Τζιμισκής]], ο οποίος είχε εκθρονίσει τον Φωκά, δολοφονώντας τον, εκστράτευσε εναντίον του με μεγάλο στρατό. Οι Βυζαντινοί, μετά από νικηφόρες συγκρούσεις, πολιόρκησαν τον Σβιάτοσλαβ και τον στρατό του στο [[Δορύστολο|Δορόστολον]] (σημ. Σιλίστρα), πάνω στον Δούναβη, και τον ανάγκασαν να συνθηκολογήσει. Έτσι αυτός αποσύρθηκε από τη Βουλγαρία η οποία ενσωματώθηκε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
 
Καθώς επέστρεφε στο Κίεβο, ο Σβιάτοσλαβ δέχθηκε επίθεση από τον χάνο των Πετσενέγων, ο οποίος είχε υποκινηθεί από τον Ιωάννη Τζιμισκή καθώς ο τελευταίος φοβόταν πιθανή νέα εισβολή του πρίγκηπα του Κιέβου στα Βαλκάνια..
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης