Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Λουδοβίκος Κάρολος του Ε»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Γεννήθηκε στο Σατώ ντε Σκω, κοντά στις Βερσαλίες. Ήταν ο δευτερότοκος (επιζήσας) γιος του [[Λουδοβίκος Αύγουστος του Μαιν|Λουδοβίκου-Αυγούστου]] δούκα του Μαιν, νόθου γιου του [[Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας|Λουδοβίκου ΙΔ΄]] της Γαλλίας και της ερωμένης του Φραγκίσκης-Αθηναΐδας μαρκησίας ντε Μοντεσπάν. Μητέρα του Λουδοβίκου-Καρόλου ήταν η Λουίζα-Βενεδικτίνη, κόρη του [[Ερρίκος Γ΄ του Κοντέ|Ερρίκου Γ΄ Ιουλίου]] πρίγκιπα του Κοντέ.
 
Μεγάλωσε με τα δύο αδέλφια του, τον [[Λουδοβίκος Αύγουστος του Ντομπ|Λουδοβίκο-Αύγουστο]] πρίγκιπα του Ντομπ και την Λουίζα-Φραγκίσκη. Το 1736 απεβίωσε ο πατέρας του και κληρονόμησε τον τίτλο του δούκα του Ωμάλ και έλαβε τη θέση εκείνου ως μεγάλος Διδάσκαλος του Πυροβολικού.
 
Ο μεγαλύτερος αδελφός του απεβίωσε σε μία μονομαχία το 1755 και ο Λουδοβίκος-Κάρολος κληρονόμησε την περιουσία του, τους πολλούς πύργους του και τη διακυβέρνηση του Λανγκεντόκ.
 
Όπως και ο Λουδοβίκος-Aύγουστος, διέμενε λίγο στην Αυλή και προτιμούσε το κυνήγι στην ιδιοκτησία του Σατώ ντ' Ανέ. Το 1762 αντάλλαξε με τον [[Λουδοβίκος ΙΕ΄ της Γαλλίας|Λουδοβίκο ΙΕ΄]] της Γαλλίας, που ήταν γιος του εξαδέλφου του, το πριγκιπάτο του Ντομπ με το δουκάτο του Ζοσόρ και τις ιδιοκτησίες Γκρετς-Αρμαινβίλ και Πονκαρέ. Όπως και τα δύο αδέλφια του, δενΔεν νυμφεύτηκε. Πρότεινε την πώληση των κτήσεων Ωμάλ, Ε και Ανέ στον Λουδοβίκο ΙΕ΄, αλλά ο βασιλιάς απεβίωσε πριν γίνει η αγορά.
 
Ήταν δημοφιλής, όπως και ο εξάδελφός του [[Λουδοβίκος Ιωάννης Μαρία του Παντιέβρ|Λουδοβίκος-Ιωάννης-Μαρία]] δούκας του Παντιέβρ, λόγω των φιλάνθρωπων δωρεών του. Απεβίωσε 73 ετών στο Σκω· πιο πριν κατέστησε κληρονόμο του τον εξάδελφό του δούκα του Παντιέβρ.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης