Ελεονώρα της Αγγλίας, κόμισσα του Μπαρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
|υπογραφή =
}}
H '''Ελεονώρα της Αγγλίας, κόμισσα του Μπαρ''' (''Eleanor of England'', [[18 Ιουνίου]] [[1269]] - [[29 Αυγούστου]] [[1298]]) ήταν [[Αγγλία|Αγγλίδα]] πριγκίπισσα, η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά [[Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας|Εδουάρδου Α΄ της Αγγλίας]] και της πρώτης συζύγου του, βασίλισσας [[Ελεονώρα της Καστίλης|Ελεονώρας της Καστίλης]]<ref>[http://genealogics.org/getperson.php?personID=I00005911&tree=LEO Eleanor of England] Genealogics</ref>. Ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του [[Εδουάρδος Β΄ της Αγγλίας|Εδουάρδου Β' της Αγγλίας]]. Από τα έγγραφα προκύπτει ότι οι γονείς της απουσίαζαν σε Σταυροφορία στην βρεφική της ηλικία και η ίδια μεγάλωσε υπό την επίβλεψη της γιαγιάς της [[Ελεονώρα της Προβηγκίας|Ελεονώρας της Προβηγκίας]] με την οποία περνούσε ευχάριστα τον χρόνο. H Ελεονώρα ήταν πολύ στενά συνδεδεμένη με τον άρρωστο αδελφό της Ερρίκο, την ημέρα της Πεντηκοστής δόθηκαν στην Ελεονόρα και τον Ερρίκο δυο πέρδικες ως γεύμα για την θεραπεία τους. <ref>http://edwardthesecond.blogspot.gr/2006/05/edward-iis-brothers-and-sisters-1.html</ref> Αρραβωνιάστηκε τον [[Αλφόνσος Γ΄ της Αραγωνίας|Αλφόνσο Γ' της Αραγωνίας]], ο πατέρας του Αλφόνσου [[Πέτρος Γ΄ της Αραγωνίας]] ήταν υπό παπική απαγόρευση λόγω σφετερισμού του βασιλείου της Σικελίας από τον [[Κάρολος ο Ανδεγαυός|Κάρολο τον Ανδεγαυό.]]<ref>Balaguer, Víctor. Historia de Cataluña y de la Corona de Aragón. Barcelona, 1860, p. 698.</ref> Το 1282 ο πατέρας της βλέποντας ότι εξακολουθεί η παπική απαγόρευση απέσυρε το αίτημα για τον γάμο της κόρης του με τον Αλφόνσο, η δικαιολογία ήταν ότι η Ελεονώρα ήταν μόνο 13 ετών και έπρεπε να περιμένει σύμφωνα με την γνώμη της συζύγου και της μητέρας του άλλα 3 χρόνια για να την παντρέψει, ο γάμος δεν έγινε ποτέ επειδή ο Αλφόνσος πέθανε πριν πραγματοποιηθεί.
 
Τα στοιχεία που υπάρχουν για τα πρώτα της χρόνια, δείχνουν ότι ενώ οι γονείς της απουσίαζαν σε σταυροφορία μεταξύ του [[1270]] και του [[1274]] ήρθε πολύ κοντά με τη γιαγιά της από την πλευρά του πατέρα της, την [[Ελεονώρα της Προβηγκίας]], με την οποία συνέχισε να περνάει πολύ χρόνο. Ήταν επίσης κοντά στον φιλάσθενο αδελφό της, Ερρίκο. Την ημέρα της Πεντηκοστής δόθηκαν στην Ελεονόρα και τον Ερρίκο δυο πέρδικες ως γεύμα για την θεραπεία τους. <ref>http://edwardthesecond.blogspot.gr/2006/05/edward-iis-brothers-and-sisters-1.html</ref> Αρραβωνιάστηκε τον [[Αλφόνσος Γ΄ της Αραγωνίας|Αλφόνσο Γ' της Αραγωνίας]], ο πατέρας του Αλφόνσου [[Πέτρος Γ΄ της Αραγωνίας]] ήταν υπό παπική απαγόρευση λόγω σφετερισμού του βασιλείου της Σικελίας από τον [[Κάρολος ο Ανδεγαυός|Κάρολο τον Ανδεγαυό.]]<ref>Balaguer, Víctor. Historia de Cataluña y de la Corona de Aragón. Barcelona, 1860, p. 698.</ref> Το 1282 ο πατέρας της βλέποντας ότι εξακολουθεί η παπική απαγόρευση απέσυρε το αίτημα για τον γάμο της κόρης του με τον Αλφόνσο, η δικαιολογία ήταν ότι η Ελεονώρα ήταν μόνο 13 ετών και έπρεπε να περιμένει σύμφωνα με την γνώμη της συζύγου και της μητέρας του άλλα 3 χρόνια για να την παντρέψει, ο γάμος δεν έγινε ποτέ επειδή ο Αλφόνσος πέθανε πριν πραγματοποιηθεί.
Η Ελεονώρα παντρεύτηκε στην συνέχεια στις 20 Σεπτεβρίου 1293 έναν Γάλλο ευγενή, τον Ερρίκο Γ' κόμη του Μπαρ, με τον οποίο απέκτησε 2 παιδιά :<ref>Michael Prestwich, Edward I, (Yale University Press, 1997), 389.</ref>
 
62.032

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης