Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ιξώδες»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
+
μ (+)
Η λέξη ''ιξώδες'' προέρχεται από τη λέξη ''ιξός'' (τη γνωστή κολλώδη ουσία που περιβάλλει κάποιους καρπούς) και σημαίνει το κολλώδες.
 
Γενικά όμως με τον όρο '''ιξώδες''' στη [[Χημεία]] και στη [[Φυσική]] χαρακτηρίζεται μία από τις [[ιδιότητες της ύλης]], ιδίως των υγρών αλλά και των αερίων, και συγκεκριμένα η αντίσταση που παρουσιάζουν κατά τη [[ροή]] τους. Για παράδειγμα, διαφορετικα ρέουν το [[μέλι]], το [[λάδι]] και το [[νερό]].<br>
Η αντίσταση αυτή που παρουσιάζουν τα [[ρευστό|ρευστά]] οφείλεται στις εσωτερικές τριβές των μορίων τους από [[συνοχή|δυνάμεις συνοχής]], σε βαθμό που το ίδιο το ιξώδες ν΄ αποτελεί <u>μέτρο αντίστασης</u> του υγρού στη ροή και που εξετάζεται ιδιαίτερα από την [[Υδροδυναμική]].
 
*Το μέτρο του ιξώδους είναι ο <u>συντελεστής συνεκτικότητας</u> ή <u>συντελεστής εσωτερικής τριβής</u> ή [[συντελεστής ιξώδους]] του υγρού. Όσο πιο παχύρρευστο είναι ένα υγρό, τόσο μεγαλύτερο ιξώδες λέμε ότι έχει, π.χ. το μέλι έχει μεγαλύτερο ιξώδες από το λάδι.
 
Το ιξώδες μετριέται με ειδικό όργανο που λέγεται '''ιξωδόμετρο'''. Η μέτρηση γίνεται σε βαθμούς, που σήμερα σε χρήση είναι οι "βαθμοί Engler", ή "βαθμοί Redwood", ή "βαθμοί Saybott", κ.λπ, που παρέχονται από το εγχειρίδιο του, κατά περίπτωση χρήσης τύπου, ομώνυμου οργάνου.
 
<u>Σημείωση</u>: Αντίθετος όρος του ιξώδους, κατ΄ έννοια και κατά μέτρο είναι η [[ρευστότητα]], έτσι ένα υγρό που παρουσιάζει μεγάλο ιξώδες έχει μικρή ρευστότητα, και αντίστροφα. Τα μόνα υγρά που παρουσιάζουν μεταβλητό ιξώδες είναι τα [[ρευστό|θιξότροπα]] μετά την ανάδευσή τους.
 
 
41.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης