Σαντζάκι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Phailoname (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Phailoname (συζήτηση | συνεισφορές)
κείμενο από Sanjak
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|20|08|2016}}
{{πηγές|20|08|2016}}
Το '''σαντζάκιο''' ή '''σαντζάκι''' ήταν [[διοικητική υποδιαίρεση]] στην [[Οθωμανική Αυτοκρατορία]]. Η λέξη είναι εξελληνισμένη μορφή της [[Τουρκική γλώσσα|τουρκικής]] λέξεως ''sancak'', δηλ. στρατιωτικό [[λάβαρο]], στην αρχική της κυριολεκτική σημασία, που αρχικά έδωσε την ονομασία της σε μια στρατιωτική μονάδα (της οποίας ηγείτο ο σαντζάκ-μπέης) και στη συνέχεια στην περιφέρεια από όπου η μονάδα αυτή στρατολογούνταν. Εναλλακτικά χρησιμοποιούνταν και ο όρος '''λιβάς''', από την αντίστοιχη [[Αραβική γλώσσα|αραβική]] λέξη ''liwa'', που έχει την ίδια σημασία.
Το '''σαντζάκι'''<ref>Βάκκου, Χρυσάνθη, [http://www.imma.edu.gr/macher/ulit/history/116.html Ο Μακεδονικός Αγώνας στο σαντζάκι των Σερρών (1904-1909)] imma.edu.gr</ref> ([[οθωμανικά τουρκικά]]: سنجاق), αναφερόμενο και ως '''σαντζάκιο''', ήταν [[διοικητική υποδιαίρεση]] στην [[Οθωμανική Αυτοκρατορία]]. Η λέξη είναι εξελληνισμένη μορφή της [[Τουρκική γλώσσα|τουρκικής]] λέξεως ''sancak'', δηλ. στρατιωτικό [[λάβαρο]] στην αρχική της κυριολεκτική σημασία,<ref>[http://dictionary.reference.com/browse/sanjak Sanjak entry] dictionary.com</ref> που αρχικά έδωσε την ονομασία της σε μια στρατιωτική μονάδα (της οποίας ηγείτο ο σαντζάκ-μπέης) και στη συνέχεια στην περιφέρεια από όπου η μονάδα αυτή στρατολογούνταν.

== Ονομασίες ==
Εναλλακτικά χρησιμοποιούνταν και ο όρος '''λιβάς''' ([[αραβικά]]: لواء), από την αντίστοιχη [[Αραβική γλώσσα|αραβική]] λέξη ''liwa'', που έχει την ίδια σημασία. Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο όρος χρησιμοποιήθηκε στις αραβικές χώρες που ήταν προηγουμένως υπό την οθωμανική κυριαρχία. Σταδιακά αντικαταστάθηκε από άλλους όρους όπως [[καζάς|καντά]] και [[μίντακα]] και έχει πλέον καταργηθεί. Χρησιμοποιείται περιστασιακά στη Συρία όπου αναφέρεται στην [[επαρχία Χατά]], που παραχωρήθηκε από τη γαλλική εντολή της Συρίας στην Τουρκία το 1939, όταν ήταν γνωστή ως λιβάς Ισκεντερούμ.


== Ιστορική εξέλιξη ==
== Ιστορική εξέλιξη ==
Τα σαντζάκια αρχικώς ήταν πρωτοβάθμιες διοικητικές μονάδες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντίστοιχες δηλαδή με τις «περιφέρειες» στη σημερινή Ελλάδα. Θεσμοθετήθηκαν στα μέσα του [[14ος αιώνας|14ου αιώνα]] ως περιφερειακά διαμερίσματα που εντάσσονταν στην αρχή στο στρατιωτικό περισσότερο και κατόπιν και στο [[φεουδαρχία|φεουδαρχικό]] διοικητικό σύστημα, διοικητές των οποίων ήταν οι [[Μπεηλέρμπεης|Μπεηλερμπέηδες]]. Ο οθωμανικός στρατός συγκροτούνταν τότε με ελεύθερα σώματα ιππέων που ονομάζονταν ''spahis'' ή ''sipahi'' (εξελλ. [[σπαχήδες]]), που αμείβονταν για τη στρατιωτική τους υπηρεσία με κτήματα που παραχωρούσε προηγουμένως ο ίδιος ο [[Σουλτάνος]] στους Μπεηλερμπέηδες οι οποίοι και ήταν υπεύθυνοι τόσο για τη δημιουργία τους όσο και για την εκπαίδευση και ετοιμότητά τους. Κάθε τέτοια περιοχή σημαίνονταν με την πολεμική σημαία (επισείοντα) το λεγόμενο ''σαντζάκ'' που έφερε ο Μπεηλέρμπεης ή και εν προκειμένω Σαντζάκμπεης εκ του οποίου και ονομάζονταν η περιοχή σαντζάκιο.
Τα σαντζάκια αρχικώς ήταν πρωτοβάθμιες διοικητικές μονάδες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντίστοιχες δηλαδή με τις «περιφέρειες» στη σημερινή Ελλάδα. Θεσμοθετήθηκαν στα μέσα του [[14ος αιώνας|14ου αιώνα]] ως περιφερειακά διαμερίσματα που εντάσσονταν στην αρχή στο στρατιωτικό περισσότερο και κατόπιν και στο [[φεουδαρχία|φεουδαρχικό]] διοικητικό σύστημα, διοικητές των οποίων ήταν οι [[Μπεηλέρμπεης|Μπεηλερμπέηδες]]. Ο οθωμανικός στρατός συγκροτούνταν τότε με ελεύθερα σώματα ιππέων που ονομάζονταν ''spahis'' ή ''sipahi'' (εξελλ. [[σπαχήδες]]), που αμείβονταν για τη στρατιωτική τους υπηρεσία με κτήματα που παραχωρούσε προηγουμένως ο ίδιος ο [[Σουλτάνος]] στους Μπεηλερμπέηδες οι οποίοι και ήταν υπεύθυνοι τόσο για τη δημιουργία τους όσο και για την εκπαίδευση και ετοιμότητά τους. Κάθε τέτοια περιοχή σημαίνονταν με την πολεμική σημαία (επισείοντα) το λεγόμενο ''σαντζάκ'' που έφερε ο Μπεηλέρμπεης ή και εν προκειμένω Σαντζάκμπεης εκ του οποίου και ονομάζονταν η περιοχή σαντζάκι.


Με τον σχηματισμό νέων πρωτοβάθμιων διοικητικών μονάδων, των μπεϊλέρ-μπεϊλίκ, (τα [[μπεηλερμπεηλίκι]]α, αργότερα γνωστά ως [[εγιαλέτι]]α), ήδη από τα τέλη του 14ου αιώνα, τα σαντζάκια ήταν τα περισσότερα δευτεροβάθμιες διοικητικές υποδιαιρέσεις, που κατέληξαν και τα τελευταία από περιφέρειες σε αντίστοιχους ελληνικούς [[Νομός|νομούς]]. Τα σαντζάκια διαιρούνταν περαιτέρω σε [[καζάς|καζάδες]] και [[ναχιγιές|ναχιγιέδες]].
Με τον σχηματισμό νέων πρωτοβάθμιων διοικητικών μονάδων, των μπεϊλέρ-μπεϊλίκ, (τα [[μπεηλερμπεηλίκι]]α, αργότερα γνωστά ως [[εγιαλέτι]]α), ήδη από τα τέλη του 14ου αιώνα, τα σαντζάκια ήταν τα περισσότερα δευτεροβάθμιες διοικητικές υποδιαιρέσεις, που κατέληξαν και τα τελευταία από περιφέρειες σε αντίστοιχους ελληνικούς [[Νομός|νομούς]]. Τα σαντζάκια διαιρούνταν περαιτέρω σε [[καζάς|καζάδες]] και [[ναχιγιές|ναχιγιέδες]]. Ο αριθμός των σαντζακίων στην Αυτοκρατορία γνώρισε μεγάλες διακυμάνσεις. Συνήθως ήταν γύρω στα 150, αλλά με τις μεταρρυθμίσεις ([[Τανζιμάτ]]) του 19ου αιώνα ο αριθμός τους αυξήθηκε σε πάνω από 400.

Ο αριθμός των σαντζακίων στην Αυτοκρατορία γνώρισε μεγάλες διακυμάνσεις. Συνήθως ήταν γύρω στα 150, αλλά με τις μεταρρυθμίσεις ([[Τανζιμάτ]]) του 19ου αιώνα ο αριθμός τους αυξήθηκε σε πάνω από 400.


Δεν ήταν όλα τα σαντζάκια τμήμα ανώτερου διοικητικού διαμερίσματος: κάποια βρίσκονταν σε μόλις προσαρτημένες περιοχές που δεν είχαν ακόμα υπαχθεί σε κάποιο εγιαλέτι, ενώ άλλα, όπως της [[Βεγγάζη]]ς και της [[Τσατάλτζα]]ς, παρέμειναν ανεξάρτητα, με τους ηγέτες τους να υπάγονται απευθείας στην [[Υψηλή Πύλη]]. Επισήμως τα σαντζάκια καταργήθηκαν το [[1924]] με τις μεταρρυθμίσεις του [[Κεμάλ Ατατούρκ]].
Δεν ήταν όλα τα σαντζάκια τμήμα ανώτερου διοικητικού διαμερίσματος: κάποια βρίσκονταν σε μόλις προσαρτημένες περιοχές που δεν είχαν ακόμα υπαχθεί σε κάποιο εγιαλέτι, ενώ άλλα, όπως της [[Βεγγάζη]]ς και της [[Τσατάλτζα]]ς, παρέμειναν ανεξάρτητα, με τους ηγέτες τους να υπάγονται απευθείας στην [[Υψηλή Πύλη]]. Επισήμως τα σαντζάκια καταργήθηκαν το [[1924]] με τις μεταρρυθμίσεις του [[Κεμάλ Ατατούρκ]].
Γραμμή 16: Γραμμή 17:
* Η σημερινή περιοχή [[Σαντζάκ (Σερβία)|Σαντζάκ]] στα [[Βαλκάνια]] πήρε το όνομά της από τον όρο αυτό, όντας το οθωμανικό [[Σαντζάκι του Νόβι Παζάρ]].
* Η σημερινή περιοχή [[Σαντζάκ (Σερβία)|Σαντζάκ]] στα [[Βαλκάνια]] πήρε το όνομά της από τον όρο αυτό, όντας το οθωμανικό [[Σαντζάκι του Νόβι Παζάρ]].
* Ομοίως και το σημερινό χωριό της [[Αλβανία]]ς [[Σαντζάκ (Αλβανία)|Σαντζάκ]].
* Ομοίως και το σημερινό χωριό της [[Αλβανία]]ς [[Σαντζάκ (Αλβανία)|Σαντζάκ]].

== Παραπομπές ==
<references />

== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==



{{Οθωμανική Αυτοκρατορία}}
{{Οθωμανική Αυτοκρατορία}}

Έκδοση από την 11:38, 28 Μαρτίου 2018

Το σαντζάκι[1] (οθωμανικά τουρκικά: سنجاق), αναφερόμενο και ως σαντζάκιο, ήταν διοικητική υποδιαίρεση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η λέξη είναι εξελληνισμένη μορφή της τουρκικής λέξεως sancak, δηλ. στρατιωτικό λάβαρο στην αρχική της κυριολεκτική σημασία,[2] που αρχικά έδωσε την ονομασία της σε μια στρατιωτική μονάδα (της οποίας ηγείτο ο σαντζάκ-μπέης) και στη συνέχεια στην περιφέρεια από όπου η μονάδα αυτή στρατολογούνταν.

Ονομασίες

Εναλλακτικά χρησιμοποιούνταν και ο όρος λιβάς (αραβικά: لواء), από την αντίστοιχη αραβική λέξη liwa, που έχει την ίδια σημασία. Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο όρος χρησιμοποιήθηκε στις αραβικές χώρες που ήταν προηγουμένως υπό την οθωμανική κυριαρχία. Σταδιακά αντικαταστάθηκε από άλλους όρους όπως καντά και μίντακα και έχει πλέον καταργηθεί. Χρησιμοποιείται περιστασιακά στη Συρία όπου αναφέρεται στην επαρχία Χατά, που παραχωρήθηκε από τη γαλλική εντολή της Συρίας στην Τουρκία το 1939, όταν ήταν γνωστή ως λιβάς Ισκεντερούμ.

Ιστορική εξέλιξη

Τα σαντζάκια αρχικώς ήταν πρωτοβάθμιες διοικητικές μονάδες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντίστοιχες δηλαδή με τις «περιφέρειες» στη σημερινή Ελλάδα. Θεσμοθετήθηκαν στα μέσα του 14ου αιώνα ως περιφερειακά διαμερίσματα που εντάσσονταν στην αρχή στο στρατιωτικό περισσότερο και κατόπιν και στο φεουδαρχικό διοικητικό σύστημα, διοικητές των οποίων ήταν οι Μπεηλερμπέηδες. Ο οθωμανικός στρατός συγκροτούνταν τότε με ελεύθερα σώματα ιππέων που ονομάζονταν spahis ή sipahi (εξελλ. σπαχήδες), που αμείβονταν για τη στρατιωτική τους υπηρεσία με κτήματα που παραχωρούσε προηγουμένως ο ίδιος ο Σουλτάνος στους Μπεηλερμπέηδες οι οποίοι και ήταν υπεύθυνοι τόσο για τη δημιουργία τους όσο και για την εκπαίδευση και ετοιμότητά τους. Κάθε τέτοια περιοχή σημαίνονταν με την πολεμική σημαία (επισείοντα) το λεγόμενο σαντζάκ που έφερε ο Μπεηλέρμπεης ή και εν προκειμένω Σαντζάκμπεης εκ του οποίου και ονομάζονταν η περιοχή σαντζάκι.

Με τον σχηματισμό νέων πρωτοβάθμιων διοικητικών μονάδων, των μπεϊλέρ-μπεϊλίκ, (τα μπεηλερμπεηλίκια, αργότερα γνωστά ως εγιαλέτια), ήδη από τα τέλη του 14ου αιώνα, τα σαντζάκια ήταν τα περισσότερα δευτεροβάθμιες διοικητικές υποδιαιρέσεις, που κατέληξαν και τα τελευταία από περιφέρειες σε αντίστοιχους ελληνικούς νομούς. Τα σαντζάκια διαιρούνταν περαιτέρω σε καζάδες και ναχιγιέδες. Ο αριθμός των σαντζακίων στην Αυτοκρατορία γνώρισε μεγάλες διακυμάνσεις. Συνήθως ήταν γύρω στα 150, αλλά με τις μεταρρυθμίσεις (Τανζιμάτ) του 19ου αιώνα ο αριθμός τους αυξήθηκε σε πάνω από 400.

Δεν ήταν όλα τα σαντζάκια τμήμα ανώτερου διοικητικού διαμερίσματος: κάποια βρίσκονταν σε μόλις προσαρτημένες περιοχές που δεν είχαν ακόμα υπαχθεί σε κάποιο εγιαλέτι, ενώ άλλα, όπως της Βεγγάζης και της Τσατάλτζας, παρέμειναν ανεξάρτητα, με τους ηγέτες τους να υπάγονται απευθείας στην Υψηλή Πύλη. Επισήμως τα σαντζάκια καταργήθηκαν το 1924 με τις μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ Ατατούρκ.

Γνωστό στην Ιστορία του εικοστού αιώνα είναι το Σαντζάκι της Αλεξανδρέττας, σημαντικού λιμένα ακριβώς στη βορειοανατολική εσχατιά της Μεσογείου, το έδαφος του οποίου η σύγχρονη Τουρκία κατόρθωσε να διατηρήσει και μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρά το ότι ο πληθυσμός του ήταν στην πλειονότητά του αραβικός.

Πήραν το όνομα

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sanjak της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).