Ροβέρτος Β΄ του Εσμπαί: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο '''Ροβέρτος Β΄''', γαλλ. Robert II (απεβ. 12 Ιουίου 807) από τον Οίκος των Ροβερτιδών|Οίκο των Ροβερτιδώ...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 13:33, 27 Μαρτίου 2018

Ο Ροβέρτος Β΄, γαλλ. Robert II (απεβ. 12 Ιουίου 807) από τον Οίκο των Ροβερτιδών ήταν Γάλλος ευγενής, κόμης του Βορμς, του Ράινγκαου και του Εσμπάυ περί το έτος 800. Είναι το αρχαιότερα γνωστό μέλος του Οίκου των Καπετιδών, του οποίου κλάδοι είναι οι Βαλουά, οι Βουρβώνοι και άλλοι κλάδοι που ηγεμόνευσαν στην Πορτογαλία, Βραζιλία, Ισπανία, περιοχές της Γαλλίας, Λουξεμβούργο, Πάρμα, Δύο Σικελίες.

Πιθανή καταγωγή

Μάλλον ήταν γιος (ή εγγονός μέσου ενός Ροβέρτου) του Θουριγγβέρτου κόμη του Εσμπάυ, γιού του Ροβέρτου Α΄ κόμη του Εσμπάυ. Αυτός ήταν γιος του Λάμπερτ κόμη του Εσμπάυ του Οίκου των Μεροβιγγείων. Η μάλλον κόρη του Λάμπερτ, η Ρότρουντ, είχε γιο τον Πιπίνο το Βραχύ και αυτός τον Καρλομάγνο. Η σύζυγος του Λάμπερτ, η Χρότλινντ, ήταν κόρη του Θευδερίχου Γ΄ της Νευστρίας, επίσης των Μεροβιγγίων.

Ο Λάμπερτ ήταν γιος του Χροδβέρτου Β΄ παλατινού κόμη στη Νευστρία, γιου του Λάμπερτ των Μεροβιγγείων, γιου του Χροδβέρτου Α΄ επισκόπου της Τουρ, γιου του Χαριβέρτου κόμη του Εσμπάυ, γιου του Χαριβέρτου Α΄ βασιλιά του Παρισιού.

Απόγονοι

Είναι ο γενάρχης των Ροβερτιδών, που ταυτοποιείται ιστορικά με σιγουριά. Γιος του ήταν ο Ροβέρτος Γ΄ κόμης του Βορμς. Αυτού εγγονός ήταν ο Ροβέρτος ο Ισχυρός, πατέρας των Εύδη Α΄ και Ροβέρτου Α΄ βασιλέων της Δυτικής Φραγκίας. Του τελευταίου εγγονός ήταν ο Ούγος Καπέτος των Φράγκων, που οι απόγονοί του, γνωστοί ως Καπετίδες, κυβέρνησαν τη Γαλλία ως το 1848 (εκτός των ετών 1792-1814, 1815 της Γαλλικής Επανάστασης και του Ναπολέοντα Α΄). Ένας κλάδος κυβέρνησε την Ισπανία από το 1700 (εκτός των ετών 1808-13, 1871-73) ως τώρα με τον Φίλιππο ΣΤ΄. Άλλοι κλάδοι κυβέρνησαν τη Ναβάρρα, Ιταλικά κράτη, κά.

Πηγές

  • Settipani, Christian, Les Ancêtres de Charlemagne, 2e édition revue et corrigée, éd. P & G, Prosopographia et Genealogica, 2015
  • Settipani, Christian. Addenda aux "Ancêtres de Charlemagne, 1990
  • Riché, Pierre, The Carolingians: a family who forged Europe
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Robert II, Count of Hesbaye της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).