Ευάγγελος Δαδιώτης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ μ.επιμέλεια
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
Το 1927 μαζί με τα μέλη της οικογένειας του και την γκουβερνάντα τους Βασιλική Καρδερίνη, εγκαταστάθηκε στην [[Αθήνα]]. Το 1938 νυμφεύθηκε στη [[Νέα Σμύρνη]] την Αριάδνη Βλαδίμυρου Χατζηκομνηνου, κόρη αρχοντικής οικογενείας του [[Φρένελι]] Αδραμυτίου, την οικογένεια της οποίας είχαν σφάξει οι Τούρκοι το 1922.
Το 1927 μαζί με τα μέλη της οικογένειας του και την γκουβερνάντα τους Βασιλική Καρδερίνη, εγκαταστάθηκε στην [[Αθήνα]]. Το 1938 νυμφεύθηκε στη [[Νέα Σμύρνη]] την Αριάδνη Βλαδίμυρου Χατζηκομνηνου, κόρη αρχοντικής οικογενείας του [[Φρένελι]] Αδραμυτίου, την οικογένεια της οποίας είχαν σφάξει οι Τούρκοι το 1922.


Διετέλεσε επί πολλά έτη Διευθυντής του Λογιστηρίου μεγάλης εισαγωγικής επιχείρησης της [[Αθήνα|Αθήνας]] και μετά εικοσιπενταετία προσελήφθη ως Διευθυντής Λογιστηρίου και Οικονομικός Διαχειριστής μεγάλης Φαρμακευτικής Βιομηχανίας. Το 1954 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Νέας Σμύρνης και τιμήθηκε για τα 15 έτη προσφοράς της εφημερίδας ''Κήρυξ της Νέας Σμύρνης'' που από το 1961 μέχρι το 1992 (έτος θανάτου του) ακούραστα εξέδιδε.<ref>Θεοδωρίδης (1977), σσ. 152-153.</ref>
Διετέλεσε επί πολλά έτη διευθυντής του λογιστηρίου μεγάλης εισαγωγικής επιχείρησης της [[Αθήνα|Αθήνας]] και μετά εικοσιπενταετία προσελήφθη ως Διευθυντής Λογιστηρίου και οικονομικός διαχειριστής μεγάλης φαρμακευτικής βιομηχανίας. Το 1954 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νέας Σμύρνης και τιμήθηκε για τα 15 έτη προσφοράς της εφημερίδας ''Κήρυξ της Νέας Σμύρνης'' που από το 1961 μέχρι το 1992 (έτος θανάτου του) ακούραστα εξέδιδε.<ref>Θεοδωρίδης (1977), σσ. 152-153.</ref>


Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Κυδωνιατών. Προσωπικός φίλος του [[Φώτης Κόντογλου|Φώτη Κόντογλου]], του [[Ηλίας Βενέζης|Ηλία Βενέζη]], του [[Πάνος Βαλσαμάκης|Πάνου Βαλσαμάκη]] και άλλων διακριθέντων Κυδωνιατών με συνέπεια αγωνίστηκε για τη διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων ελληνικών πατρίδων της Μικράς Ασίας. Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου της Ανατολής και επίτιμο μέλος της [[Εστία Νέας Σμύρνης|Εστίας της Νέας Σμύρνης]]. Έδωσε αρκετές συνεντεύξεις στην κρατική τηλεόραση σε αφιερώματα για τις Κυδωνίες. Ο Ευάγγελος Δαδιώτης προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον ξεριζωθέντα Ελληνισμό της Ανατολής. Από τις εκδόσεις της Ένωσης Κυδωνιατών κυκλοφορούν τα έργα του ''Πώς; Περιστατικά στη Μικρασία'' (1986) και το ''1922. Εσαεί'' (1989).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Κυδωνιατών. Προσωπικός φίλος του [[Φώτης Κόντογλου|Φώτη Κόντογλου]], του [[Ηλίας Βενέζης|Ηλία Βενέζη]], του [[Πάνος Βαλσαμάκης|Πάνου Βαλσαμάκη]] και άλλων διακριθέντων Κυδωνιατών, αγωνίστηκε με συνέπεια για τη διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων ελληνικών πατρίδων της Μικράς Ασίας. Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου της Ανατολής και επίτιμο μέλος της [[Εστία Νέας Σμύρνης|Εστίας της Νέας Σμύρνης]]. Έδωσε αρκετές συνεντεύξεις στην κρατική τηλεόραση σε αφιερώματα για τις Κυδωνίες. Ο Ευάγγελος Δαδιώτης προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον ξεριζωθέντα Ελληνισμό της Ανατολής. Από τις εκδόσεις της Ένωσης Κυδωνιατών κυκλοφορούν τα έργα του ''Πώς; Περιστατικά στη Μικρασία'' (1986) και το ''1922. Εσαεί'' (1989).


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==
Γραμμή 32: Γραμμή 32:
|location=Αθήνα
|location=Αθήνα
}}
}}
* Εφημερίδα «Κήρυκας Νέας Σμύρνης», 1992.
* Εφημερίδα «Κήρυκας Νέας Σμύρνης», 1992




Γραμμή 41: Γραμμή 41:




{{DEFAULTSORT:Δαδιωτης Ευαγγελος}}
{{DEFAULTSORT:Δαδιωτης, Ευαγγελος}}


[[Κατηγορία:Έλληνες εκδότες]]
[[Κατηγορία:Έλληνες εκδότες]]

Έκδοση από την 07:26, 5 Μαρτίου 2018

Ευάγγελος Δαδιώτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1900
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεκδότης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ευάγγελος Δαδιώτης (Αϊβαλί 1900 - 1992) ήταν λόγιος, εκδότης, ιδρυτικό μέλος και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Κυδωνιατών.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1900 στις Κυδωνίες ή Αϊβαλί της Μικράς Ασίας από εύπορους γονείς Κυδωνιάτες, τους Δημήτριο Α. Δαδιώτη και Αναστασία, το γένος Ευάγγελου Καραφύλλα.

Τα πρώτα γράμματα τα έλαβε στο Αρρεναγωγείο της Κάτω Παναγιάς, στην ενορία της Ζωοδόχου Πηγής, και κατόπιν αποφοίτησε από την Αστική Σχολή του περίφημου Γυμνασίου των Κυδωνιών. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου (1914-18), ο μεγαλέμπορος πατέρας του συνελήφθη όμηρος των Τούρκων και οδηγήθηκε στο Μπαλί-κεσέρ, όπου και πέθανε από τις κακουχίες μαζί με έκατοντάδες άλλους στα τρομερά Τάγματα Εργασίας.

Ο Ευάγγελος Δαδιώτης κατέφυγε με την οικογένειά του, τις δύο αδελφές του Δήμητρα και Αικατερίνη, και τη μητέρα του Αναστασία στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στον εκεί εγκατεστημένο και εύπορο αδελφό του πατέρα του Ιωάννη Δαδιώτη. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Γλωσσών και Εμπορίου ενώ διατέλεσε Υπαρχηγός της Έκτης Προσκοπικής Ομάδας του Πέρα. Το 1920, μετά την απελευθέρωση των Κυδωνιών, επέστρεψε μαζί με την οικογένεια τους στο αρχοντικό τους στο Αϊβαλί και ίδρυσε την Πρώτη Προσκοπική Ομάδα των Κυδωνιών.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, με κίνδυνο να συλληφθεί από τους Τούρκους, βρήκε την οικογένεια του, που προσωρινά έχει εγκατασταθεί στο μέγαρο του Θρασύβουλου Αλεπουδέλλη στη Σουράδα της Μυτιλήνης.

Ο Ευάγγελος Δαδιώτης με τις αδελφές του Δήμητρα (αριστερά) και Κατίνα (δεξιά).

Το 1927 μαζί με τα μέλη της οικογένειας του και την γκουβερνάντα τους Βασιλική Καρδερίνη, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1938 νυμφεύθηκε στη Νέα Σμύρνη την Αριάδνη Βλαδίμυρου Χατζηκομνηνου, κόρη αρχοντικής οικογενείας του Φρένελι Αδραμυτίου, την οικογένεια της οποίας είχαν σφάξει οι Τούρκοι το 1922.

Διετέλεσε επί πολλά έτη διευθυντής του λογιστηρίου μεγάλης εισαγωγικής επιχείρησης της Αθήνας και μετά εικοσιπενταετία προσελήφθη ως Διευθυντής Λογιστηρίου και οικονομικός διαχειριστής μεγάλης φαρμακευτικής βιομηχανίας. Το 1954 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νέας Σμύρνης και τιμήθηκε για τα 15 έτη προσφοράς της εφημερίδας Κήρυξ της Νέας Σμύρνης που από το 1961 μέχρι το 1992 (έτος θανάτου του) ακούραστα εξέδιδε.[1]

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Κυδωνιατών. Προσωπικός φίλος του Φώτη Κόντογλου, του Ηλία Βενέζη, του Πάνου Βαλσαμάκη και άλλων διακριθέντων Κυδωνιατών, αγωνίστηκε με συνέπεια για τη διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων ελληνικών πατρίδων της Μικράς Ασίας. Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου της Ανατολής και επίτιμο μέλος της Εστίας της Νέας Σμύρνης. Έδωσε αρκετές συνεντεύξεις στην κρατική τηλεόραση σε αφιερώματα για τις Κυδωνίες. Ο Ευάγγελος Δαδιώτης προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον ξεριζωθέντα Ελληνισμό της Ανατολής. Από τις εκδόσεις της Ένωσης Κυδωνιατών κυκλοφορούν τα έργα του Πώς; Περιστατικά στη Μικρασία (1986) και το 1922. Εσαεί (1989).

Παραπομπές

  1. Θεοδωρίδης (1977), σσ. 152-153.

Πηγές

  • Θεοδωρίδης, Χρυσόστομος (1977). Διακριθέντες του Ξεριζωμένου Ελληνισμού. Γ΄. Αθήνα: Εκδόσεις Ένωσης Σμυρναίων. 
  • Εφημερίδα «Κήρυκας Νέας Σμύρνης», 1992


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ/Αϊβαλιώτικο Κυδωνίες