Υπεριώδης ακτινοβολία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
* UV-A: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται στο κενό μεταξύ 315 και 400 νανόμετρα. Είναι το πιο ακίνδυνο είδος.
* UV-B: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται στο κενό μεταξύ 280 και 315 nm. Αυτή προκαλεί το μαύρισμα, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
* UV-Γ: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται στο κενό μεταξύ 40 nm και 280 nm . Είναι το πιο επικίνδυνο είδος της υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς με αυτήν έχουν επιτευχθεί εργαστηριακά [[μετάλλαξη|μεταλλάξεις]]. Η UV-Γ μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή γενετικές μεταλλάξεις
 
Κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος<ref name="Σχολικό Βιβλίο Φυσικής"/>. Φτάνει στη γη μέσω της επανεκπομπής της από τη [[στρατόσφαιρα]]. Είναι επικίνδυνη ακτινοβολία και το [[όζον|στρώμα του όζοντος]] προστατεύει την επιφάνεια της γης από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος που η [[τρύπα του όζοντος]] είναι σοβαρό [[οικολογικό πρόβλημα]].
 
== Βιολογικές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας ==
Το [[δέρμα]] και τα [[μάτι]]α είναι τα όργανα που υφίσταται την μεγαλύτερη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αν και τα μαλλιά και τα νύχια είναι περισσότερο εκτεθειμένα, είναι λιγότερο σημαντικά από ιατρικής άποψης. Η έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να καταλήξει σε άμεσα και σε χρόνια προβλήματα υγείας του δέρματος, των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και σε βλάβες στο [[DNA]].

Μενού πλοήγησης