Τρίτη Ιρακινή Κουρδική σύγκρουση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
{{Στρατιωτική σύγκρουση
{{Στρατιωτική σύγκρουση
| σύγκρουση = Τρίτη Ιρακινοκουρδική σύγκρουση
| σύγκρουση = Τρίτη Ιρακινοκουρδική σύγκρουση
| εικόνα = File:Iraq war map.png
| εικόνα =Iraqi–Kurdish conflict map.png{{!}}290px
| λεζάντα = Στρατιωτική κατάσταση στο [[Ιράκ]] από τον Οκτώβριο του [[2017]]:<br>
στο [[Ιράκ]] από τον Οκτώβριο του [[2017]]:<br>
{{flagicon|Kurdistan}} Το Ιρακινό Κουρδιστάν στα βορειοανατολικά
{{flagicon|Kurdistan}} Το Ιρακινό Κουρδιστάν στα βορειοανατολικά
{{flagicon|Iraq}} Το Ιράκ στην υπόλοιπη περιφέρεια.
{{flagicon|Iraq}} Το Ιράκ στην υπόλοιπη περιφέρεια.

Έκδοση από την 19:54, 24 Φεβρουαρίου 2018

Τρίτη Ιρακινοκουρδική σύγκρουση
290px στο Ιράκ από τον Οκτώβριο του 2017: Το Ιρακινό Κουρδιστάν στα βορειοανατολικά Το Ιράκ στην υπόλοιπη περιφέρεια.
Χρονολογία15 Οκτωβρίου 2017–27 Οκτωβρίου 2017
ΤόποςΒόρειοανατολικό Ιράκ
ΈκβασηΙρακινή νίκη, με τελική απόφαση της παύσης του πυρός[1][2]
Αντιμαχόμενοι

Ιρακινό Κουρδιστάν
Υποστηριζόμενο από:
PKK
PDKI

PAK
Ιράκ
Υποστηριζόμενο από:
Ιράν
Τουρκία
Συρία
Ηγετικά πρόσωπα
Απώλειες
31 νεκροί, 45+ τραυματίες (Ιρακινό Κουρδιστάν)
105 σκοτώθηκαν, 200 τραυματίστηκαν, 45 αιχμαλωτίστηκαν (PUK)
200+ νεκροί (Κουρδικός ισχυρισμός)

Η Τρίτη Ιρακινοκουρδική σύγκρουση του 2017 ήταν μια ένοπλη σύρραξη στο βόρειο τμήμα του Ιράκ που ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου 2017 λίγο μετά το δημοψήφισμα του Ιράκ το Κουρδιστάν το 2017 που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου. Η διπλωματική κρίση μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και της ιρακινής κουρδικής κυβέρνησης (επίσης γνωστή ως κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση) κλιμακώθηκε σε μια σύγκρουση μετά την έναρξη της μάχης του Κιρκούκ (2017) από την ιρακινή κυβέρνηση.

Ιστορικό

Μετά το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν το 2017, το οποίο διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου του 2017 από τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο Μασούντ Μπαρζάνι, απειλούσε να στείλει στρατεύματα στην περιοχή εάν κηρύξουν ανεξαρτησία. Παρά το γεγονός ότι το ιρακινό Κουρδιστάν δεν είχε δηλώσει την ανεξαρτησία του, τον Οκτώβριο, το Ιράκ άρχισε να μετακινεί τις δυνάμεις του σε περιοχές που κατακτήθηκαν από την KRG μετά την είσοδο του ISIS. Δεν αποτελούν επίσημο τμήμα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής.

Χρονολόγιο

  • Στις 16 Οκτωβρίου 2017, μετά την παραβίαση της προθεσμίας που έδωσε το Ιράκ για να αποσύρει το ζήτημα αυτό στις 15 Οκτωβρίου 2017, η Κουρδική Πεσμεργκά εξαπέλησε επίθεση κατά των ιρακινών δυνάμεων. Ο διεθνής συνασπισμός χαρακτήρισε τα γεγονότα ως "συντονισμένα κινήματα, όχι επιθέσεις". Την ίδια ημέρα προωθήθηκαν οι ιρακινές δυνάμεις και κατέλαβαν την πόλη Tuz Khurmatu στην επαρχία Σαλαντίν, 60 χλμ. Νότια του Κιρκούκ, καθώς και το Kifri στο διοικητικό συμβούλιο Διύαλα.
  • Στις 17 Οκτωβρίου 2017, το ISIS επιτέθηκε στα χωριά Μάκα και Τβέλχα, βόρεια του Κιρκούκ. Η εξέλιξη ήταν, το Ιράκ να έχει περαιτέρω εδαφικά κέρδη όπως το Κανακίν κοντά στα ιρανικά σύνορα καθώς και τα Τζαλάβλα, Μπασίκα και Σιντζάρ προς τη Συρία.
  • Μια δήλωση του ιρακινού στρατού στις 18 Οκτωβρίου επιβεβαίωσε ότι η Μοσούλη και άλλα εδάφη του Ιρακινού Κουρδιστάν στην επαρχία Νινευή είχαν ληφθεί από τη Πεσμεργκά. Ο Ali Akbar Khafaji, ιρακινός αστυνομικός, ισχυρίστηκε ότι οκτώ μαχητές του PMU και ένας μαχητής της Πεσμεργκά σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασε αφού η PMU δεν έλαβε προειδοποίηση από την Πεσμεργκά να μην προχωρήσει στο φράγμα της Μοσούλης.
  • Στις 19 Οκτωβρίου 2017, το Reuters ανέφερε ότι 100.000 Κούρδοι έφυγαν από την πόλη Κιρκούκ και Tuz Khurmatu μετά τη νίκη των ιρακινών δυνάμεων, ενώ 18.000 κατέφυγαν στο Ερμπίλ και Suleimaniya, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Ερβίλ. Την επόμενη μέρα, ο Hemin Hawrami, ανώτερος βοηθός του Προέδρου του KRG, Masoud Barzani, δήλωσε σε μια θέση στο Twitter ότι 57.000 οικογένειες από το Κιρκούκ χρειάζονται "άμεση βοήθεια" μετά την άφιξή τους σε διάφορα τμήματα του ιρακινού Κουρδιστάν και την υποδοχή σε μη ολοκληρωμένες κατοικίες , έχοντας ξεφύγει από τη "βία, τη λεηλασία και τα εγκλήματα" που διαπράχθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεισ και σε μεγάλο βαθμό Σιίτες Λαϊκές Κινητικές Δυνάμεις. Τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν μια δήλωση ότι ανησυχούσαν για τις αναφορές βίας για εξαναγκασμό εκτοπισμένων κούρδων πολιτών και προέτρεψαν να προσαχθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη. Αναφέρθηκε επίσης ότι τα γραφεία βοήθειας του ΟΗΕ έλαβαν αναφορές ότι στην πόλη Tuz Khurmatu, 150 σπίτια είχαν καεί και 11 σπίτια είχαν ανατιναχθεί, ενώ τα γραφεία των τοπικών τουρκμενικών πολιτικών κομμάτων που υποστήριζαν την κουρδική ανεξαρτησία υποβλήθηκαν σε επιθέσεις. Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι κατηγόρησε τους υποκινητές των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να δημοσιεύουν ψευδή βίντεο σχετικά με τις υποτιθέμενες παραβιάσεις. Η αστυνομία του Κιρκούκ κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην δημοσιεύουν φήμες.

Ένα άτομο σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε διαμαρτυρία ενάντια στις ιρακινές δυνάμεις στην πόλη Κανακίν. Μια ομάδα περίπου 150 έως 200 άμαχων νεολαίας που έφεραν σημαίες του Κουρδιστάν διαμαρτύρονταν και διαδηλώνοντας ότι δεν θέλουν οι ομοσπονδιακές αστυνομικές δυνάμεις να περιπολούν τους δρόμους τους. Η διαδήλωση ήταν μικρή αλλά ψυχαγωγική, τελειώνοντας με κάποιο χορό. Πολλοί δήλωσαν ότι ήθελαν απλώς την τοπική αστυνομία να έχει παρουσία στην πόλη και δεν ασχολήθηκε με τον μεγαλύτερο πολιτικό αγώνα για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

  • Στις 20 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε μάχη στο Altun Kupri, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις κινήθηκαν προς αυτήν. Η Πεσμεργκά χρησιμοποίησε πυραύλους MILAN στη μάχη που οδήγησε στην κριτική του Ιράκ, όπως αυτές δόθηκαν από τη Γερμανία στη Πεσμεργκά προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά του ISIS. Ωστόσο, η Πεσμεργκά αρνήθηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει τους πυραύλους. Νωρίτερα, η Γερμανία δήλωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά την εκπαίδευση των δυνάμεων των κούρδων. Ένας Κούρδος ισχυρίστηκε επίσης ότι περισσότεροι από 150 αγωνιστές του PMU σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Αυτό θεωρήθηκε ως η πρώτη σημαντική μάχη στην οποία η Πεσμεργκά έβαλε μεγάλη αντίσταση, την ώρα που αρκετές περιοχές κατακτούνται από τις ιρακινές δυνάμεις. Οι δυνάμεις του Ιράκ έχουν πλήρη έλεγχο της επαρχίας Κιρκούκ και η Ιρακινή Κρατική Διοίκηση Επιχειρήσεων εν τω μεταξύ αρνήθηκε ότι οι μαχητές Χαστ αλ Σαάμπι ήταν παρόντες μεταξύ των στρατευμάτων που προχώρησαν στο Άλταν Κουπρί, υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματα ήταν δυνάμεις της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. Πρόσθεσε ότι 2 στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν κατέλαβαν την πόλη.
  • Στις 24 Οκτωβρίου οι δυνάμεις της Πεσμεργκά ξεκίνησαν επίθεση σε ένα σημείο ελέγχου που διέθεταν οι ιρακινές δυνάμεις στο Μακμούρ. 30 Ιρακινοί στρατιώτες συνελήφθησαν και 4 σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν από την Πεσμεργκά. Το PUK κατηγόρησε το Πεσμεργκά για την κακομεταχείριση όσων συνελήφθησαν από αυτούς και όλοι οι Ιρακινοί στρατιώτες απελευθερώθηκαν μετά την επέμβαση της Πεσμεργκά ενάντια στην τοπική ομάδα της Πεσμεργκά που ενεργούσε ενάντια στις εντολές.

Πηγές

  1. «How the Kurds lost Iraq: 'They had tanks and planes and we had no chance». Independent. 31 Οκτωβρίου 2017.  Unknown parameter |accessdsate= ignored (βοήθεια)
  2. «https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-kurds-ceasefire/iraqi-forces-kurdish-peshmerga-agree-on-ceasefire-kurdistan-says-idUSKBN1CW1LG». 27 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)