Γέφυρα Έρεσουντ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αντικατάσταση παρωχημένου προτύπου με references tag
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
}}</ref>.
}}</ref>.


Η γέφυρα εκτείνεται σε περίπου 8 χιλιόμετρα από την σουηδική ακτή μέχρι το τεχνητό νησί [[Πέμπερχολμ]], που κατασκευάστηκε σε μικρή απόσταση από το μικρό φυσικό νησί [[Σάλτχολμ]]. Στο μέσο της περιοχής και στη συνέχεια για άλλα 4 χιλιόμετρα μέχρι το δανέζικο νησί [[Άμαγκερ]]. Η γέφυρα Όρεσουντ είναι η μεγαλύτερη γέφυρα που συνδυάζει σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο στην Ευρώπη, και συνδέει δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές: την [[Κοπεγχάγη]], πρωτεύουσα της Δανίας, και την σημαντική Σουηδική πόλη [[Μάλμε]]. Στην πράξη, ενώνει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της [[Σκανδιναβία]]ς με αυτό της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης<ref>
Η γέφυρα εγκαινιάστηκε στις 1 Ιουλίου του [[2000]]. Εκτείνεται σε 8 χιλιόμετρα από την σουηδική ακτή μέχρι το τεχνητό νησί [[Πέμπερχολμ]], που κατασκευάστηκε σε μικρή απόσταση από το μικρό φυσικό νησί [[Σάλτχολμ]]. Στο μέσο της περιοχής και στη συνέχεια για άλλα 4 χιλιόμετρα μέχρι το δανέζικο νησί [[Άμαγκερ]]. Η γέφυρα Όρεσουντ είναι η μεγαλύτερη γέφυρα που συνδυάζει σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο στην Ευρώπη, και συνδέει δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές: την [[Κοπεγχάγη]], πρωτεύουσα της Δανίας, και την σημαντική Σουηδική πόλη [[Μάλμε]]. Στην πράξη, ενώνει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της [[Σκανδιναβία]]ς με αυτό της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης<ref>
{{cite web
{{cite web
|author =
|author =

Έκδοση από την 22:20, 21 Φεβρουαρίου 2018

Συντεταγμένες: 55°34′N 12°51′E / 55.57°N 12.85°E / 55.57; 12.85

Γέφυρα Έρεσουντ
Η γέφυρα στο πλήρες της μέγεθος ανάμεσα στο Πέμπερχολμ και το Μάλμε
ΜεταφέρειEuropean route E20 in Denmark, Oresund Line και European route E20 in Sweden
ΔιασχίζειΈρεσουντ
ΤοποθεσίαDragør Municipality και Malmö Municipality, Σουηδία[1] και Δανία
Ιστοσελίδαhttps://www.oresundsbron.com
Σχέδιοroad–rail bridge, καλωδιωτή γέφυρα, double-decker bridge, διεθνής γέφυρα και multi-level bridge
Υλικόχάλυβας και οπλισμένο σκυρόδεμα
Συνολικό μήκος7.845 μέτρα
Πλάτος23,5 μέτρα
ΑρχιτέκτοναςDissing+Weitling
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η γέφυρα Όρεσουντ ή Έρεσουντ, Öresund ή Øresund (Δανέζικα: Øresundsbroen, Σουηδικά: Öresundsbron, μεικτό υβριδικό όνομα: Øresundsbron) είναι μία γέφυρα με σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο διπλής κατεύθυνσης στο στενό του Όρεσουντ, και η οποία συνδέει το νοτιότερο τμήμα της Σουηδίας με την Δανία[2].

Η γέφυρα εγκαινιάστηκε στις 1 Ιουλίου του 2000. Εκτείνεται σε 8 χιλιόμετρα από την σουηδική ακτή μέχρι το τεχνητό νησί Πέμπερχολμ, που κατασκευάστηκε σε μικρή απόσταση από το μικρό φυσικό νησί Σάλτχολμ. Στο μέσο της περιοχής και στη συνέχεια για άλλα 4 χιλιόμετρα μέχρι το δανέζικο νησί Άμαγκερ. Η γέφυρα Όρεσουντ είναι η μεγαλύτερη γέφυρα που συνδυάζει σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο στην Ευρώπη, και συνδέει δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές: την Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, και την σημαντική Σουηδική πόλη Μάλμε. Στην πράξη, ενώνει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Σκανδιναβίας με αυτό της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης[3].

Η διεθνής ευρωπαϊκή οδός Ε20 διατρέχει τον αυτοκινητόδρομο, ενώ η Γραμμή Όρεσουντ τον σιδηρόδρομο. Η γέφυρα Όρεσουντ κατασκευάστηκε από την Δανέζικη Dissing+Weitling.

Η αιτιολόγηση για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, λόγω του σκαψίματος ενός τούνελ για ένα κομμάτι της απόστασης, αντί να υψωθεί γέφυρα και στο κομμάτι αυτό, ήταν ότι έπρεπε να ληφθούν κάποιες προφυλάξεις ούτως ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση κάποιου αεροπλάνου με κομμάτι της γέφυρας, εφόσον το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης βρίσκεται αρκετά κοντά στην κατασκευή. Η γέφυρα μπορεί να διασχίζει τα σύνορα μεταξύ Δανίας και Σουηδίας, αλλά σύμφωνα με την Συμφωνία Schengen, συνήθως δεν γίνονται καθόλου επιθεωρήσεις διαβατηρίων.

Η γέφυρα έλαβε το βραβείο IABSE-Εξαίρετη Κατασκευή για το έτος 2002.

Κόστος

Μέσα στο τούνελ

Το κόστος για την σύνδεση του Όρεσουντ, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητοδρόμου και του σιδηροδρόμου άγγιξε της 30.1 δισεκατομμύρια Κορώνες Δανίας (ή 5.7 δις δολάρια των Η.Π.Α), με το κόστος της γέφυρας να αποσβένεται το 2035. Το 2006 η Σουηδία ξεκίνησε ένα έργο προϋπολογισμού 9.45 δις Σουηδικών Κορωνών, στο τούνελ της πόλης Malmö , κατασκευάζοντας μία νέα σιδηροδρομική σύνδεση με τη γέφυρα. Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία μοιράζεται εξ ίσου στην Σουηδική και την Δανέζικη Κυβέρνηση. Η εταιρεία έχει δανειστεί με την εγγύηση των δύο κυβερνήσεων προκειμένου να προχωρήσει την κατασκευή, και τα μόνα έσοδά της είναι οι εισφορές των χρηστών. Μετά την αύξηση της κυκλοφορίας, αυτές οι εισφορές, με τη μορφή τελών διέλευσης, είναι αρκετά για να υποστηρίξουν τη διαδικασία αποπλήρωσης των δανείων, η οποία υπολογίζεται να διαρκέσει 30 χρόνια.

Οι φορολογούμενοι δεν έχουν επιβαρυνθεί περαιτέρω για τη γέφυρα και το τούνελ, αλλά για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν και έσοδα από την φορολογία. Ειδικά από την πλευρά της Δανίας, η σύνδεση με τη Σουηδία έχει ιδιαίτερο εγχώριο ενδιαφέρον, καθώς συνδέεται το αεροδρόμιο με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τέλη Διοδίων

Τον Μάιο του 2012, οι τιμές των διοδίων ήταν όπως εμφανίζονται (ταξίδι μίας διαδρομής χωρίς έκπτωση, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) σε Κορώνες Δανίας (DKK), Σουηδίας (SEK) και ευρώ (EUR):

Όχημα DKK SEK EUR
Ι.Χ. 310 375 43
Τροχόσπιτο 620 750 86
Minibus (6-9 μέτρα) 620 750 86
Μοτοσικλέτα 165 200 23
Λεωφορείο (πάνω από 9 μέτρα) 1500 1830 206
Φορτηγό (μέχρι 20 μέτρα) 1050 1280 144
Φορτηγό (πάνω από 20 μέτρα) 1575 1920 216
Εισιτήριο Τρένου 78 110 9

Πολιτιστικές Αναφορές

Η γέφυρα Όρεσουντ είναι το σκηνικό για την δραματική/αστυνομική σειρά της δανέζικης και σουηδικής τηλεόρασης "The Bridge".

H γέφυρα εμφανίζεται συχνά σε οθόνες εκκίνησης και εγγυήσεις αγοράς για την εταιρεία διανομής ανοιχτού λογισμικού Talend.


Παραπομπές

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 24596. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.
  2. Angia Sassi Perino, Giorgio Faraggiana (2005). «Γέφυρα Έρεσουντ,σελίδα 133». Γέφυρες. Αθήνα: Καρακωτσόγλου. σελ. 192. ISBN 960-6611-23-Χ Check |isbn= value: invalid character (βοήθεια). 
  3. «Η ιστοσελίδα της γέφυρας». 


Εξωτερικοί σύνδεσμοι