Χαλανδριανή Σύρου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Vagrand (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Αναίρεση έκδοσης 4432072 από τον Giannis7Syros (Συζήτηση χρήστη:Giannis7Syros)Στην έκταση του λήμματος είναι μικρή αναφορά.
μ {{Δήμος Σύρου - Ερμούπολης}}
Γραμμή 49: Γραμμή 49:
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
* [http://www.hermoupolis.gr/Home.aspx/ Δήμος Σύρου - Ερμούπολης]
* [http://www.hermoupolis.gr/Home.aspx/ Δήμος Σύρου - Ερμούπολης]
{{Δήμος Σύρου - Ερμούπολης}}

[[Κατηγορία:Χωριά της Σύρου]]
[[Κατηγορία:Χωριά της Σύρου]]

Έκδοση από την 07:59, 7 Φεβρουαρίου 2018

Συντεταγμένες: 37°28′58″N 24°56′4″E / 37.48278°N 24.93444°E / 37.48278; 24.93444

Χαλανδριανή
Χαλανδριανή is located in Greece
Χαλανδριανή
Χαλανδριανή
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΝοτίου Αιγαίου
ΔήμοςΣύρου - Ερμούπολης
Γεωγραφία
ΝομόςΚυκλάδων
Πληροφορίες
Τηλ. κωδικός22810

Η Χαλανδριανή είναι μικρός οικισμός στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού της Σύρου, όπου έχει ανασκαφεί προϊστορική ακρόπολη. Απέχει 9,5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ερμούπολη.

Στην περιοχή ζουν σήμερα λιγοστοί κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες, ενώ έχει χτιστεί και το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας της Χαλανδριανής.

Βόρεια της Χαλανδριανής και σε απόσταση περίπου 45 λεπτών με τα πόδια, βρίσκεται ο επίσης προϊστορικός οικισμός του Καστρίου. Οι δύο αυτές περιοχές συνδέονται με ένα δύσβατο μονοπάτι.

Ανασκαφές

Η ακρόπολη βρίσκεται πάνω σε απόκρημνο βράχο που έχει πρόσβαση μόνο από μία πλευρά. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1898 από τον Χρήστο Τσούντα και βρέθηκαν όστρακα, επιγραφές, λείψανα τείχους, περιτειχίσματος και κτιρίων. Το περιτείχισμα ήταν χαμηλό και το τείχος ισχυρό, με έξι πύργους από τους οποίους διασώζονται ερείπια.

Κοντά στην ακρόπολη βρέθηκε νεκροταφείο και ένα δεύτερο σε παρακείμενη πλαγιά του λόφου που περιλαμβάνει 600 τάφους. Δεν βρέθηκαν κατάλοιπα οικιών αλλά ο χώρος, σύμφωνα με τα ευρήματα, κατοικήθηκε από την προϊστορική εποχή. Βρέθηκαν επίσης πολλά πήλινα ειδώλια, εργαλεία, όπλα, κοσμήματα και πολλά τηγανοειδή αγγεία με περίτεχνες διακοσμήσεις.

Διοίκηση και πληθυσμός

Διοικητικά, η Χαλανδριανή ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Άνω Σύρου, η οποία υπάγεται στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης. Πριν το Πρόγραμμα Καλλικράτης, υπαγόταν στον Δήμο Άνω Σύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στον οικισμό ζουν σήμερα 3 κάτοικοι. Η πορεία του πληθυσμού:

Έτος 1991 2001 2011
Πληθ. 4 0 3

Πηγές

  • Αντουανέττας Καλλέγια, Περιοδικό CORPUS αρχαιολογία-ιστορία των πολιτισμών, τεύχος 22 Δεκεμβρίου 2000.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι