Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Δίον Πιερίας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αναίρεση έκδοσης 6859199 από τον 194.63.180.210 (Συζήτηση)
(Αναίρεση έκδοσης 6859199 από τον 194.63.180.210 (Συζήτηση))
Ετικέτα: Αναίρεση
== Ιστορία ==
[[Αρχείο:Dion idravlis.jpg|thumb|Η ύδραυλις, ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μουσικά όργανα, που φυλάσσεται στο Μουσείο του Δίου]]
Το Δίον ήταν μια αρχαιοτάτηαρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση του αρχαίου Δίου τοποθετείται στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η ομώνυμη κωμόπολη. Όπως μαρτυρούν ο Στράβωνας και ο Λίβιος, το Δίον «πόλις ουκ εν τω αιγιαλώ του Θερμαϊκού Κόλπου εστίν εν ταις υπωρείαις του Ολύμπου, αλλ' όσον επτά απέχει σταδίουσταδίους». Η πρώτη γραπτή αναφορά στο Δίον είναι στον [[Θουκυδίδης|Θουκυδίδη]], ο οποίος την αναφέρει ως την πρώτη πόλη από την οποία πέρασε ο στρατηγός της [[Σπάρτη]]ς [[Βρασίδας]] το 424 π.Χ.
 
Η πόλη φαίνεται να ιδρύθηκε από τους Περραιβούς της Θεσσαλίας, προς τιμήν του Δία (σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ιστορικός Δήμιτσας). Το όνομα της πόλης αποδίδεται στον Δία. Κάθε χρόνο γίνονταν τα «Δία», με κέντρο τον ναό του πατέρα των θεών. Στο Δίον τελούνταν και αθλητικοί αγώνες, τα "Ολύμπια τα εν Δίω", και επινίκιες εορτές και θυσίες. Οι κάτοικοι του τόπου λέγονταν και Δίοι, Διείς και Διασταί. Ο πρώτος μήνας του μακεδονικού έτους ονομάστηκε Δίος. Η πόλη συνδέθηκε επίσης με τον Ορφέα, καθώς μία παράδοση αναφέρει ότι ο τελευταίος σκοτώθηκε από γυναίκες του Δίου και στον τόπο εκείνο τοποθετήθηκε πέτρινη υδρία με τα οστά του.
46.557

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης