Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Νυρεμβέργη»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
προφανώς υποθέτω πως δεν προχωρήσατε σε ανάγνωση του κειμένου σας προ της δημοσίευσής του
(προφανώς υποθέτω πως δεν προχωρήσατε σε ανάγνωση του κειμένου σας προ της δημοσίευσής του)
{{Πηγές|08|07|2012}}<br>
<br>
{{Πόλη (Γερμανία)}}
 
Η '''Νυρεμβέργη''' ([[γερμανική γλώσσα|γερμ.]] Nürnberg) είναι πόλη της [[Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας|Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας]] στο ομόσπονδο κρατίδιο της [[Βαυαρία|Βαυαρίας]]. Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Πέγκνιτς (Pegnitz) και σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων, προς τα βόρεια, από το [[Μόναχο]]. Ο πληθυσμός της είναι 500.132 κάτοικοι. Η αστική περιοχή περιλαμβάνει επίσης Fürth, Erlangen και Schwabach, με συνολικό πληθυσμό 763.854 κατοίκους. Από το 2016 η «Ευρωπαϊκή Μητροπολιτική Περιοχή Νυρεμβέργη» είχε περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοίκους.
 
== Ιστορία ==
[[Αρχείο:Nuernberg Burg Panorama PtGUI.jpg|thumb|1x1px|Κάστρο της Νυρεμβεργής]]
[[File:Building in Nürnberg, church in Nürnberg.JPG|thumb|Το δημαρχείο|1x1px]]
[[Αρχείο:Nürnberg St. Lorenz Türme Totale.jpg|thumb|1x1px|Άγιος Λαυρέντιος ]]
Από το [[1050]] έως το [[1571]] η πόλη γνώρισε περίοδο ακμής και επεκτάθηκε εντυπωσιακά. Λόγω της θέσης της πάνω σε βασικές εμπορικές οδούς έγινε σημαντικό οικονομικό και πολιτικό κέντρο. Αναφέρεται συχνά ως "ανεπίσημη πρωτεύουσα" της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, επειδή τα επονομαζόμενα Reichstage (αυτοκρατορικά συμβούλια) και τα δικαστήρια συνεδρίαζαν στο κάστρο της Νυρεμβέργης. Το [[1219]] η Νυρεμβέργη απέκτησε τον τίτλο της αυτοκρατορικής ελεύθερης πόλης από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο τον Β'. Μέχρι το 1427 η πόλη διοικήθηκε από [[βουργράβος|βουργράβους]], μέχρι που ο τελευταίος, ο Φρειδερίκος ΣΤ' φον [[Χοεντσόλερν]], πρώτος πρίγκιψ-εκλέκτωρ του Βρανδεμβούργου, πώλησε τα δικαιώματά του στο συμβούλιο της πόλης, το οποίο την κυβέρνησε μέχρι το 1806 οπότε ενσωματώθηκε στην [[Βαυαρία]]. Η Νυρεμβέργη έγινε γρήγορα, μαζί το [[Άουγκσμπουργκ]], ένα από τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα της διαδρομής από την [[Ιταλία]] στη βόρεια Ευρώπη. Το πολιτιστικό άνθισμα της Νυρεμβέργης κατά το 15ο και το 16ο αιώνα την έκανε το κέντρο της Γερμανικής Αναγέννησης. Το 1525 έφτασε στην πόλη η [[Μεταρρύθμιση]] και το 1532 υπογράφηκε η θρησκευτική ειρήνη της Νυρεμβέργης, από την οποία οι Λουθηρανοί αποκόμισαν σημαντικές παραχωρήσεις.
 
Το [[1632]] κατά τη διάρκεια του [[Τριακονταετής Πόλεμος|Τριακονταετούς Πολέμου]], ο [[Άλμπρεχτ φον Βάλενσταϊν]] (Albrecht von Wallenstein) νίκησε τον βασιλιά [[Γουστάβος Αδόλφος|Γουστάβο Αδόλφο]] της Σουηδίας κατά την πολιορκία της Νυρεμβέργης. Η πόλη άρχισε να υποβαθμίζεται μετά από τον πόλεμο και ανέκτησε τη σημασία της μόνο τον 19ο αιώνα, όταν καθιερώθηκε ως βιομηχανικό κέντρο. Στις αρχές του 19ου αιώνα η Νυρεμβέργη είχε σχεδόν πτωχεύσει.
=== Μεσαίωνας ===
[[Αρχείο:Nuernberg Burg Panorama PtGUI.jpg|αριστερά|μικρογραφία|293x293εσ|Το Αυτοκρατορικό Κάστρο]]
Η Νυρεμβέργη ήταν, σύμφωνα με την πρώτη αναφορά ντοκιμαντέρ της πόλης το 1050, η θέση ενός αυτοκρατορικού κάστρου μεταξύ των Ανατολικών Φράγκων και του βαυαρικού Μαρτίου του Nordgau. Από το 1050 έως το 1571, η πόλη επεκτάθηκε και αυξήθηκε δραματικά λόγω της θέσης της σε βασικές εμπορικές οδούς. Ο βασιλιάς Κόνραντ Γ 'καθιέρωσε ένα μνημείο με τους πρώτους μάγους που προέρχονταν από τον αυστριακό οίκο Raab, αλλά με την εξαφάνιση της αρσενικής τους γραμμής γύρω στο 1190, το μνησικό κληροδότημα κληρονόμησε ο γαμπρός της τελευταίας καταμέτρησης του House of Hohenzollern. Από τα τέλη του 12ου αιώνα μέχρι το Interregnum (1254-73), ωστόσο, η ισχύς των μωρών μειώθηκε καθώς οι αυτοκράτορες Hohenstaufen μεταβίβασαν τις περισσότερες μη στρατιωτικές δυνάμεις σε ένα καστελάν, ενώ η διοίκηση της πόλης και τα δημοτικά δικαστήρια παραδόθηκαν σε έναν αυτοκράτορα δήμαρχο (Γερμανίας: Reichsschultheiß) από 1173 / 74. Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των μνημείων και του καστελάν, με σταδιακή μεταβίβαση των εξουσιών στους τελευταίους στα τέλη του 14ου και στις αρχές του 15ου αιώνα, τελικά ξέσπασαν σε ανοιχτή εχθρότητα, που επηρέασε πολύ την ιστορία η πόλη.
 
Το [[1806]] με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να διαλύεται και τυπικά, η Νυρεμβέργη πέρασε στην κυριαρχία της [[Βαυαρία|Βαυαρίας]]. Το βαυαρικό κράτος ανέλαβε τα χρέη της Νυρεμβέργης και εγγυήθηκε τη χρεολυσία τους. O πρώτος γερμανικός σιδηρόδρομος, από τη Νυρεμβέργη στο κοντινό Φιρτ (Fürth), άρχισε να λειτουργεί το [[1835]].
Η Νυρεμβέργη αναφέρεται συχνά ως η «ανεπίσημη πρωτεύουσα» της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα επειδή η αυτοκρατορική διατροφή (Reichstag) και τα δικαστήρια συναντήθηκαν στο κάστρο της Νυρεμβέργης. Οι δίαιτες της Νυρεμβέργης αποτελούσαν σημαντικό μέρος της διοικητικής δομής της αυτοκρατορίας. Η αυξανόμενη απαίτηση του βασιλικού δικαστηρίου και η αυξανόμενη σημασία της πόλης προσέλκυσαν την αύξηση του εμπορίου και του εμπορίου στη Νυρεμβέργη. Το 1219, ο Frederick II χορήγησε το Großen Freiheitsbrief (Great Letter of Freedom), περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των πόλεων, Imperial Immediacy (Reichsfreiheit), το προνόμιο να νομίζει νομίσματα και μια ανεξάρτητη τελωνειακή πολιτική, απομακρύνοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου την πόλη από την περιουσία των μωρών. Η Νυρεμβέργη σύντομα έγινε, με το Augsburg, ένα από τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα στη διαδρομή από την Ιταλία στη Βόρεια Ευρώπη.
 
Το 1298, οι Εβραίοι της πόλης κατηγορήθηκαν ότι έχουν βεβηλώσει τον οικοδεσπότη και 698 από αυτούς σκοτώθηκαν σε μία από τις πολυάριθμες σφαγές του Rintfleisch. Πίσω από τη σφαγή του 1298 υπήρξε και η επιθυμία να συνδυαστούν τα βόρεια και νότια τμήματα της πόλης, τα οποία χωρίστηκαν από το Pegnitz. Οι Εβραίοι των γερμανικών εδαφών υπέστησαν πολλές σφαγές κατά τη διάρκεια των ετών πανώλης. Το 1349 οι Εβραίοι της Νυρεμβέργης υποβλήθηκαν σε ένα πογκρόμ. Καίγονταν στο στοίχημα ή εκδιώχθηκαν, και μια αγορά χτίστηκε πάνω από την πρώην εβραϊκή συνοικία.
 
Η πληγή επέστρεψε στην πόλη το 1405, 1435, 1437, 1482, 1494, 1520 και 1534.
[[Αρχείο:Nuremberg defensive wall north f burggarten bastion f w.jpg|αριστερά|μικρογραφία|Παλαιά οχυρά της Νυρεμβέργης]]
Τα μεγαλύτερα κέρδη για τη Νυρεμβέργη ήταν τον 14ο αιώνα. συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Ταύρου του Κάρολου του IV του 1356, ονομάζοντας τη Νυρεμβέργη ως την πόλη όπου οι νεοεκλεγέντες βασιλιάδες της Γερμανίας πρέπει να κρατήσουν την πρώτη αυτοκρατορική διατροφή τους, καθιστώντας τη Νυρεμβέργη μία από τις τρεις σημαντικότερες πόλεις της αυτοκρατορίας. Ο Κάρολος ήταν ο προστάτης του Frauenkirche, που χτίστηκε μεταξύ 1352 και 1362 (ο αρχιτέκτονας ήταν πιθανόν ο Peter Parler), όπου το αυτοκρατορικό δικαστήριο λατρευόταν κατά τη διάρκεια παραμονής του στη Νυρεμβέργη. Η βασιλική και αυτοκρατορική σύνδεση ενισχύθηκε όταν ο Sigismund του Λουξεμβούργου χορήγησε το Imperial regalia για να παραμείνει μόνιμα στη Νυρεμβέργη το 1423, όπου παρέμειναν μέχρι το 1796, όταν τα γαλλικά στρατεύματα επέβαλαν την απομάκρυνσή τους στο Ρέγκενσμπουργκ και από εκεί στη Βιέννη.
 
Το 1349 τα μέλη των συντεχνιών επαναστάτησαν ανεπιτυχώς εναντίον των πατριώτες στο Handwerkeraufstand, υποστηριζόμενοι από εμπόρους και κάποιους συμβούλους, οδηγώντας σε απαγόρευση οποιασδήποτε αυτο-οργάνωσης των τεχνιτών στην πόλη, καταργώντας τις συντεχνίες που συνηθούσαν αλλού στην Ευρώπη; τα συνδικάτα διαλύθηκαν τότε και οι ολιγάρχες παρέμειναν στην εξουσία ενώ η Νυρεμβέργη ήταν μια ελεύθερη πόλη. Ο Χάρης Α 'έδωσε στην πόλη το δικαίωμα να συνάψει συμμαχίες ανεξάρτητα, τοποθετώντας την έτσι σε πολιτική βάση με τους πρίγκιπες της αυτοκρατορίας. τοποθετήστε με τους μάγους χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσετε βιώσιμη ζημιά στην πόλη. Αφού το κάστρο καταστράφηκε με πυρκαγιά το 1420 κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης μεταξύ του Frederick IV (από το 1417 μαρκάρ του Βρανδεμβούργου) και του δούκα της Βαυαρίας-Ingolstadt, τα ερείπια και το δάσος που ανήκε στο κάστρο αγοράστηκαν από την πόλη (1427) στην ολική κυριαρχία της πόλης εντός των συνόρων της. Μέσα από αυτές και άλλες εξαγορές η πόλη συγκέντρωσε σημαντικό έδαφος. Οι Χουστικοί Πόλεμοι, η επανάληψη του Μαύρου Θανάτου το 1437, και ο πρώτος πόλεμος των Μαρκών, οδήγησαν σε σοβαρή πτώση του πληθυσμού στα μέσα του 15ου αιώνα. Στις αρχές του 16ου αιώνα, με τον Albert IV, Δούκα της Βαυαρίας-Μόναχο, στον Πόλεμο της Διαδοχής του Landshut, η πόλη κατέκτησε σημαντική έκταση, καταλήγοντας σε έκταση 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων (64,7 km2), που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα Αυτοκρατορικές πόλεις. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ο λογοτεχνικός πολιτισμός της Νυρεμβέργης ήταν πλούσιος, ποικίλος και επιρροής.
 
=== Πρόωρη Σύγχρονη Ιστορία ===
Η πολιτιστική άνθηση της Νυρεμβέργης, τον 15ο και 16ο αιώνα, την κατέστησε το κέντρο της Γερμανικής Αναγέννησης. Το 1525, η Νυρεμβέργη δέχτηκε την προτεσταντική μεταρρύθμιση και το 1532 υπεγράφη εκεί η θρησκευτική ειρήνη της Νυρεμβέργης, με την οποία οι Λουθηραίοι απέκτησαν σημαντικές παραχωρήσεις. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1552 κατά του Καρόλου Β, η Νυρεμβέργη προσπάθησε να αγοράσει την ουδετερότητά της, επιτέθηκε χωρίς κήρυξη πολέμου και αναγκάστηκε σε μια μειονεκτική ειρήνη. Στην ειρήνη του Augsburg επιβεβαιώθηκε από τον αυτοκράτορα τα περιουσιακά στοιχεία των Προτεσταντών, τα θρησκευτικά τους προνόμια επεκτάθηκαν και επιβεβαιώθηκε η ανεξαρτησία τους από τον επίσκοπο του Bamberg, ενώ εγκρίθηκε και η εκκοσμίκευση των μοναστηριών του 1520.
[[Αρχείο:De Merian Frankoniae 090.jpg|μικρογραφία|Χάρτης της Νυρεμβέργης, το 1648]]
Η κατάσταση των πραγμάτων στις αρχές του 16ου αιώνα, η αύξηση των εμπορικών οδών αλλού και η οστεοποίηση της κοινωνικής ιεραρχίας και των νομικών δομών συνέβαλαν στη μείωση του εμπορίου. Η συχνή χάραξη των στρατιωτών της αυτοκρατορίας, της Σουηδίας και του Λιγκ, το οικονομικό κόστος του πολέμου και η διακοπή του εμπορίου προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην πόλη και σχεδόν το μισό του πληθυσμού. Το 1632, η πόλη, που καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις του Σουηδού Γκούσταβου Αντόλφους, πολιορκήθηκε από το στρατό του αυτοκρατορικού στρατηγού Albrecht von Wallenstein. Η πόλη μειώθηκε μετά τον πόλεμο και ανάκτησε τη σημασία της μόνο τον 19ο αιώνα, όταν μεγάλωσε ως βιομηχανικό κέντρο. Ακόμη και μετά τον Τριακονταετή Πόλεμο υπήρξε μια αργή ανθοφορία της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού - η κοσμική μπαρόκ αρχιτεκτονική αποτελεί παράδειγμα στη διάταξη των πολιτικών κήπων που χτίστηκαν έξω από τα τείχη της πόλης και στην ανοικοδόμηση της Προτεσταντικής πόλης του Egidienkirche, πυρκαγιά στις αρχές του 18ου αιώνα, θεωρείται σημαντική συμβολή στην μπαρόκ εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της Μεσαίας Φραγκονίας.
 
Μετά την τριάντα χρόνια πολέμου, η Νυρεμβέργη προσπάθησε να παραμείνει αποσπασμένη από τις εξωτερικές υποθέσεις, αλλά ζητήθηκαν συνεισφορές για τον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής και τον επταετή πόλεμο και οι περιορισμοί των εισαγωγών και εξαγωγών στέρησαν την πόλη πολλών αγορών για τις κατασκευές της. Ο βουλευτής της Βαυαρίας, Charles Theodore, διέπρεψε μέρος της γης που έλαβε η πόλη κατά τη διάρκεια του πολεμικού διαστήματος Landshut, στην οποία η Βαυαρία είχε διατηρήσει την απαίτησή της. Η Πρωσία ζήτησε επίσης μέρος της επικράτειας. Συνειδητοποιώντας την αδυναμία του, η πόλη ζήτησε να ενσωματωθεί στη Πρωσία, αλλά ο Φρειδερίκ Ουίλιαμ Β 'αρνήθηκε, φοβούμενος να προσβάλει την Αυστρία, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Στην αυτοκρατορική διατροφή το 1803 επιβεβαιώθηκε η ανεξαρτησία της Νυρεμβέργης, αλλά με την υπογραφή της Συνομοσπονδίας του Ρήνου στις 12 Ιουλίου 1806 συμφωνήθηκε να παραδοθεί η πόλη στη Βαυαρία από τις 8 Σεπτεμβρίου, με τη Βαυαρία να εγγυάται την απόσβεση της το δημόσιο χρέος των 12,5 εκατομμυρίων φρουρών της πόλης.
 
=== Μετά τον Μεγάλο Γαλλικό Πόλεμο ===
Μετά την πτώση του Ναπολέοντα, το εμπόριο και το εμπόριο της πόλης αναβίωσε. η ικανότητα των κατοίκων της και η ευνοϊκή της κατάσταση σύντομα προκάλεσαν την ευημερία της πόλης, ιδιαίτερα αφού το δημόσιο χρέος της αναγνωρίστηκε ως τμήμα του βαυαρικού εθνικού χρέους. Έχοντας ενσωματωθεί σε μια καθολική χώρα, η πόλη αναγκάστηκε να απέχει από περαιτέρω διακρίσεις κατά των καθολικών, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από τα δικαιώματα της ιθαγένειας. Οι καθολικές υπηρεσίες γιορτάστηκαν στην πόλη από τους ιερείς της τεκτονικής τάξης, συχνά με μεγάλες δυσκολίες. Αφού τα περιουσιακά τους στοιχεία είχαν κατασχεθεί από τη βαυαρική κυβέρνηση το 1806, τους δόθηκε το Frauenkirche στην αγορά το 1809, το 1810 ιδρύθηκε η πρώτη καθολική ενορία, η οποία το 1818 αριθμούσε 1.010 ψυχές.
 
Το 1817, η πόλη ενσωματώθηκε στην περιοχή Rezatkreis (ονομαζόμενη για τον ποταμό Franconian Rezat), η οποία μετονομάστηκε σε Μέση Φραγκονία (Γερμανική: Mittelfranken) την 1η Ιανουαρίου 1838. Ο πρώτος γερμανικός σιδηρόδρομος, ο βαυαρικός Ludwigsbahn, από τη Νυρεμβέργη έως το κοντινό Fürth, άνοιξε το 1835. Η ίδρυση των σιδηροδρόμων και η ενσωμάτωση της Βαυαρίας στη Zollverein (γερμανική τελωνειακή ένωση του 19ου αιώνα), το εμπόριο και η βιομηχανία άνοιξαν το δρόμο για μεγαλύτερη ευημερία. Το 1852, υπήρχαν 53.638 κάτοικοι: 46.441 Προτεστάντες και 6.616 Καθολικοί. Στη συνέχεια, έγινε η σημαντικότερη βιομηχανική πόλη της Βαυαρίας και μια από τις πιο εύπορες πόλεις της νότιας Γερμανίας, αλλά μετά τον αυστριακό πολέμιο της προυσίας δόθηκε στη Πρωσία η κυβερνητική εξουσία στο extange για μέρος των φόρων από εκεί. Το 1905 ο πληθυσμός της , συμπεριλαμβανομένων πολλών ενσωματωμένων προαστίων, ήταν 291.351: 86.943 Καθολικοί, 196.913 Προτεστάντες, 3.738 Εβραίοι και 3.766 μέλη άλλων θρησκειών.
 
===Σύγχρονη Ιστορία===
Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο [[Αδόλφος Χίτλερ]], η Νυρεμβέργη έγινε το επίσημο κέντρο των [[NSDAP|Ναζί]], οι οποίοι οργάνωναν στην πόλη [[Κομματικό συνέδριο της Νυρεμβέργης|τα ετήσια συνέδρια του Κόμματος]] από το 1933 μέχρι το 1938. Οι Ναζί επέλεξαν την πόλη ως συνεδριακό κέντρο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, [[NSDAP]]. Ένας μεγάλος αριθμός κτιριακών εγκαταστάσεων κατασκευάστηκε ειδικά για αυτές τις συνελεύσεις, μερικά από τα οποία παρέμειναν ημιτελή. Οι πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδριάσεις των Ναζί απαθανατίστηκαν κινηματογραφικά από τη σκηνοθέτιδα [[Λένι Ρίφενσταλ]] (Leni Riefenstahl). Σήμερα μπορούμε να δούμε στην πόλη πολλά παραδείγματα της ναζιστικής αρχιτεκτονικής. Η πόλη ήταν η πατρίδα του σημαντικού ναζιστικού στελέχους [[Γιούλιους Στράιχερ]] (Julius Streicher) και έγινε κέντρο της αντισημιτικής προπαγάνδας. Οι βιομηχανικές περιοχές της πόλης βομβαρδίστηκαν σφοδρά κατά τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές των ετών [[1943]]/[[1944]].
[[Αρχείο:Nuremberg sebald castle f lorenz f s.jpg|350px|thumb|Πύργοι του Sankt Sebald και το κάστρο όπως φαίνεται από το Sankt Lorenz]]
 
Στις [[2 Ιανουαρίου]] [[1945]] το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης βομβαρδίστηκε συστηματικά από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του. Η πόλη οικοδομήθηκε εκ νέου μετά από τον πόλεμο και αποκαταστάθηκε σε ορισμένο βαθμό η προπολεμική εμφάνισή της και ορισμένα από τα μεσαιωνικά κτήρια της. Μεταξύ του 1945 και του [[1949]] οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης τα ανώτατα στελέχη των Ναζί που συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και στο [[Ολοκαύτωμα]], στη δίκη που έγινε γνωστή ως [[Δίκη της Νυρεμβέργης]]. Η πόλη επιλέχτηκε συμβολικά για την διεξαγωγή της δίκης αλλά και επειδή το Δικαστικό της μέγαρο είχε υποστεί μικρές μόνον καταστροφές.
 
== ΠολιτισμόςΑξιοθέατα ==
* [[Αρχείο:Nürnber Wasserturm Weinstadel.jpg|thumb|179x179px|Νυρεμβέργη ]][[Αρχείο:Nürnberg panorama.jpg|thumb|226x226px|Άποψη της πόλης ]][[Nürnberger Christkindlesmarkt]] (η διάσημη Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης)
Η Νυρεμβέργη ήταν ένα πρώιμο κέντρο του ανθρωπισμού, της επιστήμης, της εκτύπωσης και της μηχανικής εφευρέσεως. Η πόλη συνέβαλε σημαντικά στην επιστήμη της αστρονομίας. Το 1471 ο Johannes Mueller του Königsberg (Βαυαρία), που αργότερα αποκαλείται Regiomontanus, έκτισε ένα αστρονομικό παρατηρητήριο στη Νυρεμβέργη και δημοσίευσε πολλά σημαντικά αστρονομικά διαγράμματα. Το 1515, ο Albrecht Dürer, ντόπιος της Νυρεμβέργης, δημιούργησε ξυλόγλυπτα από τους πρώτους χάρτες των αστεριών των βόρειων και νότιων ημισφαιρίων, δημιουργώντας τα πρώτα τυπωμένα αστέρια, τα οποία είχε παραγγείλει ο Johannes Stabius. Περί το 1515 ο Dürer δημοσίευσε επίσης το "Stabiussche Weltkarte", το πρώτο προοπτικό σχέδιο του χερσαίου πλανήτη. Ίσως το πιο περίφημο, το κύριο μέρος του έργου του Νικολάου Κοπέρνικου δημοσιεύθηκε στη Νυρεμβέργη το 1543.
* Germanisches Nationalmuseum - Γερμανικό Εθνικό Μουσείο
 
* Μουσείο Παιχνιδιών
Οι εκτυπωτές και οι εκδότες έχουν μακρά ιστορία στη Νυρεμβέργη. Πολλοί από αυτούς τους εκδότες συνεργάστηκαν με γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής για την παραγωγή βιβλίων που θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν έργα τέχνης. Το 1470 ο Anton Koberger άνοιξε το πρώτο τυπογραφείο στην Ευρώπη στη Νυρεμβέργη. Το 1493, δημοσίευσε τα Χρονικά της Νυρεμβέργης, γνωστά και ως Παγκόσμια Χρονικά (Schedelsche Weltchronik), μια εικονογραφημένη ιστορία του κόσμου από τη δημιουργία μέχρι σήμερα. Καταγράφηκε στην τοπική φραγκονική διάλεκτο από τον Hartmann Schedel και είχε εικονογραφήσεις από τον Michael Wohlgemuth, τον Wilhelm Pleydenwurff και τον Albrecht Dürer. Άλλοι συνέβαλαν στη γεωγραφική γνώση και ταξίδια με τη δημιουργία χαρτών. Αξιοσημείωτο μεταξύ αυτών ήταν ο πλοηγός και γεωγράφος Martin Behaim, ο οποίος έκανε την πρώτη παγκόσμια σφαίρα.
* Τα ανάκτορα των Ναζί στο [[Dutzendteich]]
 
* Δικαστήρια (όπου έγινε η [[Δίκη της Νυρεμβέργης]])
Γλύπτες όπως οι Veit Stoss, Adam Kraft και Peter Vischer συνδέονται επίσης με τη Νυρεμβέργη.
 
Αποτελείται από ευημερούσες τεχνίτες, ευημερούσαν εδώ οι συντεχνίες των Meistersingers. Ο Richard Wagner έκανε το πιο διάσημο μέλος του, ο Hans Sachs, ο ήρωας της όπερας Die Meistersinger von Nürnberg. Ο μπαρόκ συνθέτης Johann Pachelbel γεννήθηκε εδώ και ήταν οργανισμός της εκκλησίας St. Sebaldus.
 
Η Ακαδημία Καλών Τεχνών που βρίσκεται στη Νυρεμβέργη είναι η παλαιότερη ακαδημία τέχνης στην Κεντρική Ευρώπη και κοιτάζει πίσω σε μια παράδοση 350 χρόνων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
 
Η Νυρεμβέργη είναι επίσης γνωστή για την Χριστουγεννιάτικη αγορά της (Χριστουγεννιάτικη αγορά), η οποία προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο αγοραστές κάθε χρόνο. Η αγορά είναι διάσημη για τα χειροποίητα στολίδια και τις νοστιμιές της.
 
=== Μουσεία ===
* [[Γερμανικό Εθνικό Μουσείο]]
 
* [[Οικία του Albrecht Dürer]]
 
* [[Kunsthalle Νυρεμβέργη]]
 
* [[Kunstverein Nürnberg]]
 
* [[Μουσείο Neues Νυρεμβέργη]] (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)
 
* [[Μουσείο παιχνιδιών της Νυρεμβέργης]]
 
* [[Μουσείο Μεταφορών της Νυρεμβέργης]]
 
=== Τέχνες του θεάματος ===
Το κρατικό θέατρο της Νυρεμβέργης, που ιδρύθηκε το 1906, είναι αφιερωμένο σε όλους τους τύπους θεάτρου όπερας, μπαλέτου και σκηνής. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2009/2010, το θέατρο παρουσίασε 651 παραστάσεις για ένα ακροατήριο 240.000 ατόμων. Η κρατική Φιλαρμονική Νυρεμβέργη (Staatsphilharmonie Nürnberg) είναι η ορχήστρα του Κρατικού Θεάτρου. Το όνομά του άλλαξε το 2011 από το παλιό του όνομα: τη Φιλαρμονική της Νυρεμβέργης (Nürnberger Philharmoniker). Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ορχήστρα όπερας στη Βαυαρία. Εκτός από τις παραστάσεις της όπερας, παρουσιάζει επίσης τη δική του σειρά συναυλιών συνδρομής στο Meistersingerhalle. Ο Christof Perick ήταν ο κύριος ηγέτης της ορχήστρας μεταξύ 2006-2011. Ο Μάρκος Μποσχ επικεφαλής της ορχήστρας από τον Σεπτέμβριο του 2011.
 
Η Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης (Nürnberger Symphoniker) εκτελεί περίπου 100 συναυλίες ετησίως σε συνολικό ετήσιο ακροατήριο άνω των 180.000. Οι συναυλίες κανονικής συνδρομής εκτελούνται κυρίως στο Meistersingerhalle αλλά χρησιμοποιούνται και άλλοι χώροι, όπως η νέα αίθουσα συναυλιών του Kongresshalle και του Serenadenhof. Ο Alexander Shelley είναι ο κύριος διευθυντής της ορχήστρας από το 2009.
 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Επιμελητηρίου Νυρεμβέργης (Internationales Kammermusikfestival Nürnberg) λαμβάνει χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε έτους και το 2011 γιόρτασε τη δέκατη επέτειό του. Συναυλίες λαμβάνουν χώρα γύρω από την πόλη. τα γεγονότα ανοίγματος και κλεισίματος πραγματοποιούνται στο μεσαιωνικό Burg. Το Bardentreffen, ένα ετήσιο λαϊκό φεστιβάλ στη Νυρεμβέργη, θεωρείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής στη Γερμανία και πραγματοποιείται από το 1976. Το 2014 ο Bardentreffen πρωταγωνίστησε 368 καλλιτέχνες από 31 χώρες.
 
=== Κουζίνα ===
Η Νυρεμβέργη είναι γνωστή για το Nürnberger Bratwurst (λουκάνικο σχάρας), το οποίο είναι μικρότερο και λεπτότερο από άλλα λουκάνικα bratwurst. Μια άλλη ειδικότητα της Νυρεμβέργης είναι το Nürnberger Lebkuchen, ένα είδος ψωμιού τζίντζερ που καταναλώνεται κυρίως γύρω από τα Χριστούγεννα.
 
== Κύρια αξιοθέατα ==
[[Αρχείο:Nuremberg from Burg 17.04.10.jpg|μικρογραφία|1100x1100εσ|H Νυρεμβέργη, από το κάστρο]]
* Κάστρο της Νυρεμβέργης: τα τρία κάστρα που πλέουν πάνω από την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού κάστρου των μωρών, με τα κτήρια του Ελεύθερου Ράιχ στα ανατολικά, το αυτοκρατορικό κάστρο στα δυτικά.
 
* Heilig-Geist-Spital. Στο κέντρο της πόλης, στην όχθη του ποταμού Pegnitz, βρίσκεται το Νοσοκομείο του Αγίου Πνεύματος. Ιδρύθηκε το 1332 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Μεσαίωνα. Οι Lepers φυλάσσονταν εδώ σε κάποια απόσταση από τους άλλους ασθενείς. Στεγάζει τώρα ηλικιωμένους και ένα εστιατόριο.
 
* Το Hauptmarkt, που κυριαρχείται από το μπροστινό μέρος της μοναδικής Gothic Frauenkirche (Εκκλησία της Παναγίας), προσφέρει ένα γραφικό σκηνικό για τη διάσημη Χριστουγεννιάτικη αγορά. Ένα κύριο αξιοθέατο στην πλατεία είναι η γοτθική Schöner Brunnen (Όμορφη Κρήνη), η οποία ανεγέρθηκε γύρω στο 1385 αλλά στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με ένα αντίγραφο (το αρχικό σιντριβάνι κρατιέται στο Germanisches Nationalmuseum). Η αναλλοίωτη γέφυρα αναγέννησης Fleischbrücke διασχίζει το Pegnitz κοντά.
 
* Το Gothic Lorenzkirche (εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου) κυριαρχεί στο νότιο τμήμα της περιφραγμένης πόλης και είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήρια στη Νυρεμβέργη. Το κύριο σώμα χτίστηκε γύρω στα 1270-1350.
 
* Η ακόμη και νωρίτερη και εξίσου εντυπωσιακή Sebalduskirche είναι ο ομόλογός του St. Lorenz στο βόρειο τμήμα της παλιάς πόλης.
 
* Η εκκλησία του πρώην Katharinenkloster διατηρείται ως ερείπιο, το charterhouse (Kartause) ενσωματώνεται στο κτίριο του Germanisches Nationalmuseum και η χορωδία του πρώην Franziskanerkirche αποτελεί μέρος ενός σύγχρονου κτιρίου.
 
* Άλλες εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στα τείχη της πόλης είναι: οι εκκλησίες του Αγίου Λαρέντσε, του Αγίου Clare, του Αγίου Μάρθα, του Αγίου Ιακώβου του Μεγάλου, του Άγιου Γκέιλς και της Αγίας Ελισάβετ.
 
* Το Germanisches Nationalmuseum είναι το μεγαλύτερο μουσείο πολιτιστικής ιστορίας της Γερμανίας, μεταξύ των εκθεμάτων του είναι έργα γνωστών ζωγράφων όπως οι Albrecht Dürer, Rembrandt και Ernst Ludwig Kirchner.
 
* Το μουσείο Neues Nürnberg είναι ένα μουσείο σύγχρονης και σύγχρονης τέχνης.
 
* Το κάστρο Walburga και το ρωμανικό Doppelkapelle (Chapel με δύο ορόφους) αποτελούν μέρος του Κάστρου της Νυρεμβέργης.
 
* Το Johannisfriedhof είναι ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο, που περιέχει πολλούς παλιούς τάφους (Albrecht Dürer, Willibald Pirckheimer και άλλους). Το Rochusfriedhof ή το Wöhrder Kirchhof είναι κοντά στην παλιά πόλη.
 
* Η γέφυρα αλυσίδων (Kettensteg), η πρώτη γέφυρα αλυσίδας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
 
* Το Tiergarten Nürnberg είναι ζωολογικός κήπος που εκτείνεται σε περισσότερα από 60 εκτάρια (148 στρέμματα) στο δάσος Nürnberger Reichswald.
 
* Υπάρχει επίσης μια μεσαιωνική αγορά ακριβώς μέσα στα τείχη της πόλης, που πωλούν χειροποίητα αγαθά.
 
* Το Γερμανικό Εθνικό Σιδηροδρομικό Μουσείο (Γερμανικό) (σημείο αγκυροβόλησης της ERIH, η ευρωπαϊκή οδός βιομηχανικής κληρονομιάς) βρίσκεται στη Νυρεμβέργη.
 
* Ο δακτύλιος της Νυρεμβέργης (τώρα συγκολλημένος μέσα σε σιδερένιο φράκτη του Schöner Brunnen) λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη σε εκείνους που τον περιστρέφουν.
 
* Το γήπεδο του ναζιστικού γίγνεσθαι με το κέντρο τεκμηρίωσης.
 
== Εκπαίδευση ==
Η Νυρεμβέργη προσφέρει 51 δημόσια και 6 ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε όλες σχεδόν τις συνοικίες της. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσφέρεται στα 23 Mittelschulen, 12 Realschulen και 17 Gymnasien (πολιτεία, πόλη, εκκλησία και ιδιόκτητο). Υπάρχουν επίσης αρκετοί άλλοι πάροχοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως οι Berufsschule, Berufsfachschule, Wirtschaftsschule κλπ.
 
=== Ανώτερη εκπαίδευση ===
Η Νυρεμβέργη φιλοξενεί το κοινό πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, μια σχολή τέχνης (Akademie der Bildenden Künste Nürnberg) και ένα μουσικό σέρβις (Hochschule für Musik Nürnberg), δύο Fachhoc
 
hschulen (Technische Hochschule Nürnberg και Evangelische Hochschule Nürnberg). Υπάρχουν επίσης ιδιωτικά σχολεία όπως η Akademie Deutsche POP Nürnberg που προσφέρει ανώτατη εκπαίδευση.
 
== Συγκοινωνία ==
Η θέση της πόλης δίπλα σε πολλούς αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομους και πλωτές οδούς συνέβαλε στην αυξανόμενη σημασία της για το εμπόριο με την Ανατολική Ευρώπη.
 
=== Σιδηρόδρομοι ===
Η Νυρεμβέργη Hauptbahnhof είναι μια στάση για τρένα IC και ICE στο γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο μεγάλων αποστάσεων. Η γραμμή υψηλής ταχύτητας Νυρεμβέργη-Ingolstadt-Μόναχο με λειτουργία 300 km / h (186 mph) άνοιξε στις 28 Μαΐου 2006 και ενσωματώθηκε πλήρως στο σιδηροδρομικό πρόγραμμα στις 10 Δεκεμβρίου 2006. Οι ώρες ταξιδιού στο Μόναχο μειώθηκαν σε μόλις ένα ώρα. Ο σιδηρόδρομος μεγάλης ταχύτητας Νυρεμβέργη-Ερφούρτα έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2017.
 
=== Περιφερειακές και αστικές συγκοινωνίες ===
Το δίκτυο του τραμ Nuremberg άνοιξε το 1881. Από το 2008, επεκτάθηκε συνολικά σε 36 χλμ. (22 μίλια), είχε έξι γραμμές και μετέφερε 39,152 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ο πρώτος τομέας του μετρό του Νυρεμβέργου U-Bahn άρχισε το 1972. Τα τραμ, τα λεωφορεία και το μετρό της Νυρεμβέργης λειτουργούν από την VAG Nürnberg (Verkehrsaktiengesellschaft Nürnberg ή Nuremberg Transport Corporation), μέλος του VGN (Verkehrsverbund Grossraum Nürnberg ή Greater Δίκτυο Μεταφορών της Νυρεμβέργης).
 
Υπάρχει επίσης ένας προαστιακός σιδηρόδρομος μετρό του S-Bahn της Νυρεμβέργης και ένα περιφερειακό δίκτυο τρένων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Nürnberg Hauptbahnhof. Από το 2008, η Νυρεμβέργη είχε το πρώτο U-Bahn στη Γερμανία (U2 / U21 και U3) που λειτουργεί χωρίς οδηγό. Ήταν επίσης το πρώτο σύστημα μετρό παγκοσμίως στο οποίο και τα τρένα που λειτουργούσαν από τους οδηγούς και τα ελεγχόμενα με υπολογιστή τρένα μοιράζονταν κομμάτια.
 
=== Αυτοκινητόδρομοι ===
Η Νυρεμβέργη βρίσκεται σε βολική τοποθεσία στη συμβολή αρκετών σημαντικών διαδρομών Autobahn. Το A3 (Κάτω Χώρες-Φρανκφούρτη-Βυρτζμπουργκ-Βιέννη) διέρχεται σε νοτιοανατολική κατεύθυνση κατά μήκος της βορειοανατολικής πλευράς της πόλης. Το A9 (Βερολίνο-Μόναχο) περνάει από βορρά προς νότο στα ανατολικά της πόλης. Το A6 (France-Saarbrücken-Prague) διέρχεται προς ανατολάς προς τα δυτικά προς τα νότια της πόλης. Τέλος, το A73 ξεκινά στα νοτιοανατολικά της Νυρεμβέργης και ταξιδεύει βορειοδυτικά μέσω της πόλης, προτού συνεχίσει προς το Fürth και το Bamberg.
 
=== Αεροδρόμιο ===
Το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης έχει πτήσεις προς μεγάλες γερμανικές πόλεις και πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ήταν μια πόλη εστίασης για την Air Berlin, τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, αλλά μετά την πτώχευσή της παρέμειναν μόνο οι επιχειρήσεις Niki. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι η Γερμανία, η TUI fly ή η SunExpress, ενώ οι εταιρείες χαμηλού κόστους Ryanair και WizzAir συνδέουν την πόλη με διάφορα ευρωπαϊκά κέντρα. Σημαντικό μέρος της κυκλοφορίας του αεροδρομίου πετάει προς και από κυρίως τουριστικούς προορισμούς κατά τη χειμερινή περίοδο αιχμής. Το αεροδρόμιο (Flughafen) είναι το τερματικό της γραμμής 2 του μετρό. είναι το μόνο αεροδρόμιο της Γερμανίας που εξυπηρετείται από ένα μετρό.
 
=== Κανάλια ===
Η Νυρεμβέργη είναι ένα σημαντικό λιμάνι στο κανάλι Ρήνου-Μάιν-Δούναβη.
 
== Γεωγραφία και κλίμα ==
Αρκετά παλιά χωριά ανήκουν πλέον στην πόλη, για παράδειγμα το Grossgründlach, το Kraftshof, το Thon και το Neunhof στα βορειοδυτικά. Ziegelstein στα βορειοανατολικά, Altenfurt και Fischbach στα νοτιοανατολικά. και Katzwang, Kornburg στο νότο. Το Langwasser είναι ένα σύγχρονο προάστιο.
 
Η Νυρεμβέργη έχει υγρό ηπειρωτικό κλίμα (Köppen: Dfb) που συνορεύει με ένα ωκεάνιο κλίμα (Köppen: Cfb). Το κλίμα της πόλης επηρεάζεται από την ενδοχώρα και το μεγαλύτερο υψόμετρο. Οι χειμώνες είναι μεταβλητοί, είτε με ήπιους ή ψυχρούς καιρούς: η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους -3 ° C έως τους 4 ° C, ενώ τα καλοκαίρια είναι γενικά θερμά, κυρίως γύρω στους 13 ° C ) τη νύχτα στους 25 ° C (77 ° F) το απόγευμα. Οι βροχοπτώσεις είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, παρόλο που ο Φεβρουάριος και ο Απρίλιος τείνουν να είναι λίγο ξηροί ενώ ο Ιούλιος τείνει να έχει περισσότερες βροχοπτώσεις.
 
{| class="wikitable"
! colspan="14" |Δεδομένα σχετικά με το κλίμα για τη Νυρεμβέργη της Γερμανίας για την περίοδο 1981-2010, θερμοκρασίες ρεκόρ για το 1955-2013
|-
!Μήνας
!Ιαν
!Φεβ
!Μαρ
!Απρ
!Μάι
!Ιου
!Ιου
!Αυγ
!Σεπ
!Οκτ
!Νοε
!Δεκ
!Χρόνος
|-
!Εγγραφή υψηλού ° C (° F)
|15.0
(59)
|19.3
(66.7)
|23.7
(74.7)
|31.0
(87.8)
|32.2
(90)
|35.1
(95.2)
|38.6
(101.5)
|37.6
(99.7)
|32.3
(90.1)
|27.7
(81.9)
|20.4
(68.7)
|15.1
(59.2)
|38.6
(101.5)
|-
!Μέσο υψηλό ° C (° F)
|2.5
(36.5)
|4.4
(39.9)
|9.2
(48.6)
|16.4
(61.5)
|21.4
(70.5)
|23.8
(74.8)
|26.6
(79.9)
|26.2
(79.2)
|19.4
(66.9)
|13.9
(57)
|7.2
(45)
|3.5
(38.3)
|13.8
(56.8)
|-
!Ημερήσια μέση ° C (° F)
|−0.3
(31.5)
|0.8
(33.4)
|4.7
(40.5)
|9.0
(48.2)
|14.0
(57.2)
|16.9
(62.4)
|19.1
(66.4)
|18.4
(65.1)
|14.0
(57.2)
|9.3
(48.7)
|4.2
(39.6)
|1.0
(33.8)
|9.3
(48.7)
|-
!Μέσο χαμηλό ° C (° F)
|−3.1
(26.4)
|−2.9
(26.8)
|0.4
(32.7)
|3.3
(37.9)
|8.0
(46.4)
|12.1
(53.8)
|13.3
(55.9)
|12.7
(54.9)
|9.0
(48.2)
|5.2
(41.4)
|1.2
(34.2)
|−1.8
(28.8)
|4.7
(40.5)
|-
!Εγγραφή χαμηλού ° C (° F)
|−25.4
(−13.7)
|−30.2
(−22.4)
|−18.3
(−0.9)
|−9.2
(15.4)
|−4.3
(24.3)
|0.0
(32)
|3.1
(37.6)
|0.6
(33.1)
|−2.7
(27.1)
|−7.3
(18.9)
|−12.7
(9.1)
|−23.0
(−9.4)
|−30.2
(−22.4)
|-
!Μέση βροχόπτωση mm (ίντσες)
|41.7
(1.642)
|36.6
(1.441)
|47.0
(1.85)
|39.8
(1.567)
|60.8
(2.394)
|66.1
(2.602)
|80.4
(3.165)
|63.5
(2.5)
|49.6
(1.953)
|52.6
(2.071)
|47.4
(1.866)
|51.4
(2.024)
|636.8
(25.071)
|-
!Μέσες μηνιαίες ώρες ηλιοφάνειας
|58.2
|87.2
|116.8
|175.0
|216.0
|217.9
|234.7
|219.9
|161.2
|114.4
|57.2
|43.2
|1,701.6
|-
| colspan="14" |
|}
 
== Δημογραφικά Στοιχεία ==
Η Νυρεμβέργη υπήρξε δημοφιλής προορισμός για τους μετανάστες. Το 39,5% των κατοίκων είχε μεταναστευτικό υπόβαθρο το 2010 (με MigraPro).
 
{| class="wikitable"
!Σειρά
!Χώρα
!Πληθυσμός (2017)
|-
|1
|Τουρκία
|40,192
|-
|2
|Ρωσία
|20,815
|-
|3
|Ελλάδα
|14,183
|-
|4
|Ουκρανία
|13,113
|-
|5
|Ρουμανία
|7,319
|-
|6
|Πολωνία
|7,202
|-
|7
|Κροατία
|6,845
|-
|8
|Ιταλία
|5,912
|-
|9
|Συρία
|5,313
|-
|10
|Ιράκ
|5,172
|-
|11
|Βουλγαρία
|4,651
|-
|12
|Σερβία
|4,389
|-
|13
|Αυγανιστάν
|3,815
|-
|14
|Βοσνία
|3,543
|-
|15
|Κόσοβο
|3,419
|}
{| class="wikitable"
! colspan="3" |Ιστορικός Πληθυσμός
|-
!Χρονολογία
!Πληθυσμός
!<abbr>±% Ποσοστιαία Μεταβολή</abbr>
|-
!1397
|5,626
|—    
|-
!1750
|30,000
| +433.2%
|-
!1810
|28,544
|−4.9%
|-
!1825
|33,018
| +15.7%
|-
!1830
|39,870
| +20.8%
|-
!1840
|46,824
| +17.4%
|-
!1855
|56,398
| +20.4%
|-
!1864
|70,492
| +25.0%
|-
!1875
|91,018
| +29.1%
|-
!1900
|261,081
| +186.8%
|-
!1910
|333,142
| +27.6%
|-
!1920
|364,093
| +9.3%
|-
!1930
|416,700
| +14.4%
|-
!1940
|429,400
| +3.0%
|-
!1950
|362,459
|−15.6%
|-
!1960
|458,401
| +26.5%
|-
!1970
|478,181
| +4.3%
|-
!1980
|484,405
| +1.3%
|-
!1990
|493,692
| +1.9%
|-
!2000
|488,400
|−1.1%
|-
!2005
|499,237
| +2.2%
|-
!2010
|505,664
| +1.3%
|-
!2015
|509,975
| +0.9%
|}
 
== Οικονομία ==
[[Αρχείο:Nürnber Wasserturm Weinstadel.jpg|thumb|179x179px|Νυρεμβέργη ]]Η Νυρεμβέργη για πολλούς ανθρώπους εξακολουθεί να συνδέεται με τα παραδοσιακά προϊόντα μελόψωσής της (Lebkuchen), λουκάνικα και χειροποίητα παιχνίδια. Τα ρολόγια τσέπης - τα αυγά της Νυρεμβέργης - έγιναν εδώ τον 16ο αιώνα από τον Peter Henlein. Τον 19ο αιώνα η Νυρεμβέργη έγινε η «βιομηχανική καρδιά» της Βαυαρίας με εταιρείες όπως η Siemens και η MAN που καθιέρωσαν μια ισχυρή βάση στην πόλη. Η Νυρεμβέργη εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο με ισχυρή θέση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τα αντικείμενα που κατασκευάζονται στην περιοχή περιλαμβάνουν ηλεκτρολογικό υλικό, μηχανικά και οπτικά προϊόντα, μηχανοκίνητα οχήματα, είδη γραφής και σχεδίασης, χαρτικά προϊόντα και έντυπα. Η πόλη είναι επίσης ισχυρή στους τομείς της αυτοματοποίησης, της ενέργειας και της ιατρικής τεχνολογίας. Η Siemens εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός εργοδότης στην περιοχή της Νυρεμβέργης, αλλά το ένα τρίτο των γερμανικών πρακτορείων έρευνας αγοράς βρίσκονται επίσης στην πόλη. Η Διεθνής Έκθεση Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στον κόσμο. Η πόλη φιλοξενεί επίσης αρκετές εξειδικευμένες εκθέσεις υψηλής τεχνολογίας κάθε χρόνο, προσελκύοντας ειδικούς από κάθε γωνιά της γης.[[Αρχείο:Nürnberg panorama.jpg|thumb|226x226px|Άποψη της πόλης ]]
 
== Αθλητισμός ==
* Το στάδιο της Νυρεμβέργης «Φράνκενσταντιον», χρησιμοποιείται ως έδρα της [[ποδόσφαιρο|ποδοσφαιρικής]] ομάδας [[ΦΚ Νυρεμβέργη]] (FC Nürnberg). Το στάδιο έχει χωρητικότητα 50.000 θέσεων και η ομάδα της Νυρεμβέργης είναι η πρώτη στην μπούντεσλιγκα που απο το 2008 έχει δώσει ξεχωριστό όνομα σε κάθε θύρα του γηπέδου τιμώντας με αυτόν τον τρόπο πρώην ποδοσφαιριστές της. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Νυρεμβέργης έχει κατακτήσει τα περισσότερα πρωταθλήματα Γερμανίας μετά την Μπάγιερν Μονάχου. Συγκεκριμένα έχει 9 κατακτήσεις πρωταθλημάτων.
* Πολύ σημαντική είναι και η ομάδα χόκεϊ επί πάγου της πόλης που ονομάζεται Ice Tigers και αγωνίζεται στην "Αρένα της Νυρεμβέργης".
 
=== Ποδόσφαιρο ===
Η Νυρεμβέργη FC, γνωστή ως Der Club (Αγγλικά: "The Club"), ιδρύθηκε το 1900 και παίζει στην 2η Bundesliga (εποχή 2017-18). Τα επίσημα χρώματα του συλλόγου είναι κόκκινα και λευκά, αλλά τα παραδοσιακά χρώματα είναι κόκκινα και μαύρα. Οι σημερινοί πρόεδροι είναι ο Andreas Bornemann και ο Michael Meeske. Παίζουν στο Max-Morlock-Stadion το οποίο ανανεώθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA 2006 και φιλοξενεί 50.000 θεατές.
* Γερμανικό Πρωτάθλημα: 1920, 1921, 1924, 1925, 1927, 1936, 1948, 1961, 1968
 
* Γερμανικό Κύπελλο: 1935, 1939, 1962, 2007
 
=== Μπάσκετ ===
Το SELLBYTEL Baskets Nürnberg έπαιξε στην Μπουντεσλίγκα Μπάσκετ από το 2005 έως το 2007. Από τότε οι ομάδες της Νυρεμβέργης προσπάθησαν να επιστρέψουν στο γερμανικό πρωτάθλημα ελίτ. Οι πρόσφατα εγκατεστημένοι Nürnberg Falcons BC έχουν ήδη εδραιωθεί ως μια από τις κυριότερες ομάδες της δεύτερης κατηγορίας ProA της Γερμανίας και αποσκοπούν στην ανάληψη της κληρονομιάς των καλαθιών SELLBYTEL Nürnberg. Οι Falcons παίζουν τα παιχνίδια στο σπίτι τους στο Halle im Berufsbildungszentrum (BBZ).
 
== Διεθνείς σχέσεις ==
 
=== Δύδιμες πόλεις - αδελφοποιημένες πόλεις ===
Η Νυρεμβέργη είναι αδελφοποιημένη με:
 
  Νίκαια, Γαλλία, από το 1954
 
  Κρακοβία, Πολωνία, από το 1979
 
  Σκόπια, Μακεδονία, από το 1982
 
  Γλασκώβη, Ηνωμένο Βασίλειο, από το 1985
 
  San Carlos, Νικαράγουα, από το 1985
 
  Πράγα, Τσεχία, από το 1990
 
  Χάρκοβο, Ουκρανία, από το 1990
 
  Η Hadera, Ισραήλ, από το 1995
 
  Shenzhen, Κίνα από το 1997
 
  Αττάλεια, Τουρκία, από το 1997
 
  Καβάλα, Ελλάδα, από το 1998
 
  Ατλάντα, Γεωργία, από το 1998
 
  Κόρδοβα, Ισπανία, από το 2010
 
=== Σχετικές πόλεις ===
Εκτός από τις επίσημες δίδυμες πόλεις (αδελφές πόλεις), υπάρχει ένας αριθμός με τον οποίο η Νυρεμβέργη διατηρεί «εγκάρδιες σχέσεις»:
 
  Klausen / Chiusa, Ιταλία 1970
 
  Gera, Γερμανία, από το 1988, ανανεώθηκε το 1997
 
  Kalkudah, Σρι Λάνκα
 
  Βερόνα, Ιταλία 2006
 
  Braşov, Ρουμανία 2006
 
  Bar, Μαυροβούνιο 2006
 
=== Συνεργασία ===
Η Νυρεμβέργη συμμετέχει επίσης σε συνεργασία με διάφορες άλλες πόλεις σε διεθνές επίπεδο:
 
  Μπολόνια, Ιταλία 2006
 
  Changping, Κίνα 2006
 
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
{{Βικιλεξικό|Νυρεμβέργη|Νυρεμβέργη}}
[[Αρχείο:Nuremberg sebald castle f lorenz f s.jpg|105x105px|thumb|Πύργοι του Sankt Sebald και το κάστρο όπως φαίνεται από το Sankt Lorenz]]
{{commonscat|Nuremberg}}
* [http://www.wirtschaft.nuernberg.de/ver2004/decidedownloads/dl/Standortfolder__Nuernberg_bewegt__in_griechisch_77.pdf ιστοσελίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στα Ελληνικά]
* [http://www.wirtschaft.nuernberg.de/ver2004/decidedownloads/dl/Standortfolder__Nuernberg_bewegt__in_griechisch_77.pdf ιστοσελίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στα Ελληνικά]
 
 
{{Πόλεις της Βαυαρίας}}
{{Βικιλεξικό|Νυρεμβέργη|Νυρεμβέργη
}}
{{commonscat|Nuremberg}}
{{Γερμανικές πόλεις βάσει πληθυσμού}}
{{Authority control}}
{{Portal bar|Γεωγραφία|Ευρώπη|Γερμανία}}
{{Γερμανίας γεωγραφία-επέκταση}}{{Πηγές|08|07|2012}}{{coord|49.45|11.0833|type:city(499709)|format=dms|display=title}}
{{coord|49.45|11.0833|type:city(499709)|format=dms|display=title}}
 
{{DEFAULTSORT:Νυρεμβεργη}}
231

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης