Γάιος Καλιγούλας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
κληροδοτηματα
(εισαγωγή, βιογραφία, πολιτισμός)
(κληροδοτηματα)
 
Το 35 μ.Χ. ο Καλιγούλας ονομάστηκε κληρονόμος της περιουσίας του Τιβέριου μαζί με τον Τιβέριο Γέμελλο.
 
== Κληροδοτήματα ==
 
=== Ιστοριογραφία ===
Η περίοδος της διακυβέρνησης του Καλιγούλα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα προβληματική καθώς μόνο δυο ιστορικές πηγές που αναφέρονται στον Καλιγούλα έχουν διασωθεί - τα έργα του Φίλωνα και του Σενέκα. Τα έργα του Φίλωνα, ''On the Embassy to Gaius'' και ''Flaccus'', δίνουν μερικές λεπτομέρειες για τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Καλιγούλα αλλά επικεντρώνονται κυρίως σε γεγονότα που αφορούν τον εβραϊκό πληθυσμό της Ιουδαίας και της Αιγύπτου που συμπαθεί. Τα έργα του Σενέκα παρέχουν διάσπαρτα ανέκδοτα για την προσωπικότητα του Καλιγούλα. Ο Σενέκας κόντεψε να οδηγηθεί στον θάνατο από τον Καλιγούλα το 39 μ.Χ. πιθανόν εξαιτίας των σχέσεών του με συνωμότες.
 
Κάποτε υπήρχαν λεπτομερείς μελέτες με θέμα τον Καλιγούλα αλλά πλέον έχουν χαθεί. Επιπλέον, οι ιστορικοί μελετητές που τις έγραψαν περιγράφονται ως μεροληπτικοί υπέρ του Καλιγούλα. Ωστόσο, αυτές οι χαμένες ιστορικές πηγές, μαζί με τα έργα του Σενέκα και του Φίλωνα, υπήρξαν η βάση για τις σωζόμενες μελέτες για τον Καλιγούλα οι οποίες γράφτηκαν από τις επόμενες γενιές ιστορικών. Ελάχιστοι από τους σύγχρονους ιστορικούς είναι γνωστοί με το όνομά τους. Ο Fabius Rusticus και ο Cluvius Rufus έγραψαν και οι δυο μελέτες για τον Καλιγούλα που έχουν πλέον χαθεί. Ο Fabius Rusticus ήταν φίλος του Σενέκα που ήταν γνωστός για τον εξωραϊσμό και την παρερμήνευση της ιστορίας. Ο Cluvius Rufus ήταν γερουσιαστής που αναμείχθηκε στην δολοφονία του Καλιγούλα.
 
Η αδερφή του Καλιγούλα, Αγριππίνα η νεότερη, έγραψε μια αυτοβιογραφία που σίγουρα περιλάμβανε μια λεπτομερή περιγραφή στην διακυβέρνηση του Καλιγούλα αλλά και αυτό το τεκμήριο έχει χαθεί. Η Αγριππίνα εξορίστηκε από τον Καλιγούλα εξαιτίας της σχέσης της με τον Marcus Lepidus, ο οποίος συνωμότησε εναντίον του. Η κληρονομιά του Νέρωνα, γιου της Αγριππίνας και μελλοντικού αυτοκράτορα, κατασχέθηκε από τον Καλιγούλα. Ο Gaetulicus, ποιητής, παρήγαγε έναν σημαντικό αριθμό από κολακευτικά γραπτά για τον Καλιγούλα, αλλά έχουν χαθεί.
 
Το κύριο μέρος όλων όσων είναι γνωστά για τον Καλιγούλα προέρχεται από τον Σετόνιο και τον Κάσσιο. Ο Σετόνιος έγραψε την ιστορία του Καλιγούλα 80 χρόνια μετά τον θάνατο του τελευταίου ενώ ο Κάσσιος έγραψε την ιστορία του Καλιγούλα 180 χρόνια μετά τον θάνατό του. Το έργο του Κάσσιου είναι ανεκτίμητο επειδή παρέχει πληροφορίες για την χρονολογία βασιλείας του Καλιγούλα.
 
Άλλες πηγές προσφέρουν περιορισμένες πληροφορίες για τον Καλιγούλα. Ο Josephus δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της δολοφονίας του Καλιγούλα. Ο Τάκιτος παρουσιάζει κάποιες πληροφορίες για την ζωή του Καλιγούλα κατά την βασιλεία του Τιβέριου. Σε ένα πλέον χαμένο κομμάτι των Απομνημονευμάτων του, ο Τάκιτος έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή της ζωής του Καλιγούλα. Η ''Φυσική Ιστορία'' του Πλίνιου του πρεσβύτερου κάνει μερικές σύντομες αναφορές στον Καλιγούλα.
 
Υφίστανται ελάχιστες σωζόμενες ιστορικές πηγές για τον Καλιγούλα και καμιά ιστορική πηγή που να τον παρουσιάζει με ευνοϊκό τρόπο. Η έλλειψη πηγών έχει οδηγήσει σε σημαντικά κενά στην σύγχρονη γνώση της βασιλείας του Καλιγούλα. Λίγα έχουν γραφεί για τα δυο πρώτα χρόνια της βασιλείας του και υπάρχουν περιορισμένες λεπτομέρειες για μεταγενέστερα σημαντικά γεγονότα όπως η προσάρτηση της Μαυριτανίας στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι στρατιωτικές ενέργειες του Καλιγούλα στην Βρετανία και η διαμάχη με την ρωμαϊκή γερουσία.
 
=== Υγεία ===
Όλες οι σωζόμενες πηγές, εκτός του Πλίνιου του πρεσβύτερου, χαρακτηρίζουν τον Καλιγούλα ως τρελό. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν αναφέρονται μεταφορικά ή κυριολεκτικά στον Καλιγούλα. Επιπλέον, δεδομένης της αντιδημοτικότητας του Καλιγούλα από τις σωζόμενες πηγές, είναι δύσκολο να διαχωριστεί η πραγματικότητα από την φαντασία. Πρόσφατες πηγές προσπαθούν να αποδώσουν μια ιατρική αιτιολογία για την συμπεριφορά του, αναφέροντας ως πιθανότητες την εγγεφαλίτιδα, την επιληψία ή την μηνιγγίτιδα. Το ερώτημα περί του εάν ήταν ή όχι ο Καλιγούλας τρελός (ιδιαίτερα μετά την ασθένειά του στην αρχή της βασιλείας του) παραμένει αναπάντητο.
 
Ο Φίλωνας από την Αλεξάνδρεια, ο Josephus και ο Σενέκας υπογραμμίζουν ότι ο Καλιγούλας ήταν τρελός αλλά περιγράφουν αυτή τη τρέλα ως ένα ατομικό χαρακτηριστικό που προέκυψε μέσα από την εμπειρία. Ο Σενέκας αναφέρει ότι ο Καλιγούλας έγινε αλαζονικός και προσβλητικός με το που έγινε αυτοκράτορας και χρησιμοποιεί τα ελαττώματα της προσωπικότητάς του ως παραδείγματα από τα οποία μπορούν οι αναγνώστες να μάθουν. Σύμφωνα με τον Josephus, η εξουσία έκανε τον Καλιγούλα ιδιαίτερα ματαιόδοξο και τον οδήγησε να πιστεύει ότι ήταν θεός. Ο Φίλωνας από την Αλεξάνδρεια δηλώνει ότι ο Καλιγούλας έγινε αδίστακτος αμέσως μετά την ασθένειά του κατά τον όγδοο μήνα της βασιλείας του, το 37 μ.Χ. Ο Juvenal αναφέρει ότι είχε αποκτήσει ένα μαγικό φίλτρο που τον οδήγησε στην τρέλα.
 
Ο Σετόνιος υποστήριξε ότι ο Καλιγούλας υπέφερε από επιληψία όταν ήταν νέος. Σύγχρονοι ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι ο Καλιγούλας ζούσε με έναν συνεχή φόβο επιληπτικών κρίσεων. Παρόλο που η κολύμβηση αποτελούσε μέρος της αυτοκρατορικής εκπαίδευσης, ο Καλιγούλας δεν μπορούσε να κολυμπήσει. Οι επιληπτικοί αποθαρρύνονται από το να κολυμπούν στα ανοιχτά νερά επειδή απροσδόκητοι σπασμοί σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις σωτηρίας μπορεί να είναι μοιραίοι. Επίσης, ο Καλιγούλας φέρεται πως μιλούσε στο φεγγάρι. Η επιληψία συνδεόταν στενά με το φεγγάρι.
 
Όσον αφορά την εμφάνιση του σώματος και την υγεία, ο Σετόνιος περιέγραφε τον Σετόνιο ως κοκαλιάρη και χλωμό : "ήταν ψηλός, πολύ χλωμός, ο λαιμός και τα πόδια του πολύ ισχνά, τα μάτια του βαθουλωμένα, τα φρύδια του φαρδιά, τα μαλλιά του αδύναμα και το κεφάλι του καραφλό. Ήταν παλαβός και στο σώμα και στο μυαλό, υπέκυψε στην ασθένεια όταν ήταν παιδί. Όταν έγινε άνδρας υπέμενε αισθητά την κόπωση ; περιστασιακά, υπέφερε από λιποθυμικά επεισόδια, κατά την διάρκεια των οποίων ήταν ανίκανος να κάνει κάθε προσπάθεια." Βασιζόμενοι σε επιστημονικές ανακατασκευές των επίσημων ζωγραφισμένων προτομών του, ο Καλιγούλας είχε καφέ μαλλιά, καφέ μάτια και ξανθό δέρμα.
 
Μερικοί σύγχρονοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Καλιγούλας υπέφερε από υπερθυρεοειδισμό. Αυτή η διάγνωση οφείλεται κυρίως στην ευερεθιστότητα του Καλιγούλα και στο ιδιαίτερο "βλέμμα" του όπως περιγράφεται από τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο.
 
=== Επαναξιολόγηση του τόπου ταφής ===
Στις 17 Ινουαρίου 2011 η αστυνομία στο Nemi της Ιταλίας ανακοίνωσε την πεποίθησή της ότι ανακάλυψε τον τόπο ταφής του Καλιγούλα μετά την σύλληψη ενός κλέφτη που προσπαθούσε να ληστέψει ένα άγαλμα το οποίο πίστευαν ότι ανήκε στον αυτοκράτορα. Ο ισχυρισμός αυτός αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την ιστορικό του πανεπιστημίου του Cambridge Mary Beard.
 
== Πολιτισμός ==
3.129

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης