Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ντολμά Μπαχτσέ (ανάκτορο)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1843, με εντολή του σουλτάνου [[Αμπντούλ Μετζίτ Α΄]], και ολοκληρώθηκε το 1856. Το κόστος της ανέγερσης έφτασε τα 5 εκατομμύρια οθωμανικά χρυσά νομίσματα, το ισοδύναμο δηλαδή 35 τόννων χρυσού.<ref>[http://www.emporis.com/application/?nav=building&lng=3&id=107341 Emporis: ''Dolmabahçe Palace'']</ref> Για την επικάλυψη των οροφών του παλατιού, έκτασης 45.000 μ<sup>2</sup>, με φύλλα χρυσού, χρησιμοποιήθηκαν 14 τόννοι αυτού του μετάλλου.<ref name=IstanbulNet>[http://www.istanbul.net.tr/istanbul_muzeler_detay.asp?id=103 Dolmabahçe Palace Museum]</ref><ref name=CultureTourism>[http://www.turizm.gov.tr/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF60A59C2B880054A5 Ministry of Culture and Tourism: ''Dolmabahçe Palace'']</ref>
 
Η πρόσοψη του παλατιού έχει μήκος 248 μέτρα. Μια μεγάλη αίθουσα αποτελεί τον πυρήνα του, με δύο πτέρυγες εκατέρωθεν όπου συναντώνται τα πολυτελή δωμάτια και τα βασιλικά διαμερίσματα. Οι χώροι διαμονής και εργασίας των ανδρών (σελαμλίκ[[σελαμλίκι]]) και το [[χαρέμι]] βρίσκονται στη νότια και βόρεια πλευρά αντίστοιχα. Το κτιριακό συγκρότημα περιλάμβανε ακόμα διαμερίσματα για το προσωπικό που διέμενε εντός του ανακτόρου, κουζίνα, ιμαρέτ για τη διατροφή του προσωπικού, νοσηλευτήριο, στάβλους, καθώς και θαλάμους για τους λογχοφόρους φύλακες της κατοικίας. Συνολικά υπήρχουν 285 δωμάτια, καλύπτοντας έκταση 45.000 τετραγωνικών μέτρων.
 
Το Ντολμάμπαχτσε σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Καραμπέτ και Νικογιός Μπαλιάν. Τον εσωτερικό διάκοσμο του ανακτόρου ανέλαβε ο Γάλλος διακοσμητής Σεσάν, ενώ αρκετοί ευρωπαίοι καλλιτέχνες ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν έργα ζωγραφικής για να κοσμήσουν το παλάτι.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης