Εσμαχάν Σουλτάνα (κόρη του Σελίμ Β'): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Phailoname (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Phailoname (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
}}
}}


Η '''Εσμαχάν Χανίμ Σουλτάνα''' ([[οθωμανική τουρκική γλώσσα|οθωμανικά τούρκικα]]: سيدة تهب سلطان خان, [[τούρκικα]]: ''Esmahan Hanım Sultan'', [[1544]] - [[1585]]) ήταν κόρη του σουλτάνου [[Σελίμ Β΄]] της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]], εγγονή του [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν Α΄]] και της [[Χιουρέμ Σουλτάνα|Χουρέμ Σουλτάν]] και αδελφή του σουλτάνου [[Μουράτ Γ΄]].<ref>[http://www.shsu.edu/~his_ncp/Turkey2.html The Rise of the Turks and the Ottoman Empire] Retrieved on 2007-09-16</ref>
Η '''Εσμαχάν Χανίμ Σουλτάνα''' ([[οθωμανική τουρκική γλώσσα|οθωμανικά τούρκικα]]: سيدة تهب سلطان خان, [[τούρκικα]]: ''Esmahan Hanım Sultan'', [[1544]] - [[1585]]) ήταν κόρη του σουλτάνου [[Σελίμ Β΄]] της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]], εγγονή του [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν Α΄]] και της [[Χιουρέμ Σουλτάνα|Χουρέμ Σουλτάνας]] και αδελφή του σουλτάνου [[Μουράτ Γ΄]].<ref>[http://www.shsu.edu/~his_ncp/Turkey2.html The Rise of the Turks and the Ottoman Empire] Retrieved on 2007-09-16</ref>


== Ζωή ==
== Ζωή ==
Η Εσμαχάν Σουλτάν γεννήθηκε το 1544 στο παλάτι της [[Μανίσα|Μανίσας]]. Ο πατέρας της ήταν ακόμα διάδοχος όταν γεννήθηκε. Την 1η Αυγούστου 1562 ο [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν Α΄]] γιόρτασε τον τριπλό γάμο των εγγονών του. Η Εσμαχάν Σουλτάν παντρεύτηκε τον [[Σοκολού Μεχμέτ Πασά]], η [[Γκεβχερχάν Σουλτάν (κόρη του Σελίμ Β')|Γκεβχερχάν Σουλτάν]] παντρεύτηκε τον Πιγιαλέ Πασά και η [[Σαχ Σουλτάν (κόρη του Σελίμ Β')|Σαχ Σουλτάν]] παντρεύτηκε τον Χασάν Αγά.
Η Εσμαχάν Σουλτάνα γεννήθηκε το 1544 στο παλάτι της [[Μανίσα|Μανίσας]]. Ο πατέρας της ήταν ακόμα διάδοχος όταν γεννήθηκε. Την 1η Αυγούστου 1562 ο [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν Α΄]] γιόρτασε τον τριπλό γάμο των εγγονών του. Η Εσμαχάν Σουλτάν παντρεύτηκε τον [[Σοκολού Μεχμέτ Πασά]], η [[Γκεβχερχάν Σουλτάνα (κόρη του Σελίμ Β΄)|Γκεβχερχάν Σουλτάνα]] παντρεύτηκε τον Πιγιαλέ Πασά και η [[Σαχ Σουλτάνα (κόρη του Σελίμ Β΄)|Σαχ Σουλτάνα]] παντρεύτηκε τον Χασάν Αγά.


Το 1565 ο Σοκολού έγινε [[Μεγάλος Βεζίρης]]. Όταν μετά το θάνατο του παππού της [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν Α΄]] το 1566, Σουλτάνος έγινε ο πατέρας της [[Σελίμ Β΄]], η Εσμαχάν έφτασε στην [[Κωνσταντινούπολη]] με τη μητέρα της [[Νουρμπανού Σουλτάνα|Νουρμπανού Σουλτάν]] και τα αδέλφια της.
Το 1565 ο Σοκολού έγινε [[Μεγάλος Βεζίρης]]. Όταν μετά το θάνατο του παππού της [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν Α΄]] το 1566, Σουλτάνος έγινε ο πατέρας της [[Σελίμ Β΄]], η Εσμαχάν έφτασε στην [[Κωνσταντινούπολη]] με τη μητέρα της [[Νουρμπανού Σουλτάνα|Νουρμπανού Σουλτάν]] και τα αδέλφια της.


Το 1579 ο Σοκολού πέθανε και μετά το θάνατό του παντρεύτηκε τον Νισαντζί Φεριντούν Πασά. Πέθανε στη γέννα το 1585 στην [[Κωνσταντινούπολη]], σε ηλικία 41 ετών. Το τι απέγινε το μωρό είναι άγνωστο. Ο τάφος της βρίσκεται στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Είχε δύο παιδιά, τον [[Σουλτανζάντε]] Ιμπραήμ Χαν και την Γκιουλρούχ Σουλτάν.
Το 1579 ο Σοκολού πέθανε και μετά το θάνατό του παντρεύτηκε τον Νισαντζί Φεριντούν Πασά. Πέθανε στη γέννα το 1585 στην [[Κωνσταντινούπολη]], σε ηλικία 41 ετών. Το τι απέγινε το μωρό είναι άγνωστο. Ο τάφος της βρίσκεται στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Είχε δύο παιδιά, τον [[Σουλτανζαδέ]] Ιμπραήμ Χαν και την Γκιουλρούχ Σουλτάν.


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 15:46, 26 Δεκεμβρίου 2017

Εσμαχάν Σουλτάνα
سيدة تهب سلطان خان
Γέννηση1544
Μανίσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1585 (41 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΑγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΣοκολού Μεχμέτ Πασάς
Νισαντζί Φεριντούν Πασάς
ΕπίγονοιΣουλτανζαδέ Ιμπραήμ Χαν
Γκιουλρούχ Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΣελίμ Β΄
ΜητέραΝουρμπανού Σουλτάν
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΤούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Εσμαχάν Χανίμ Σουλτάνα (οθωμανικά τούρκικα: سيدة تهب سلطان خان, τούρκικα: Esmahan Hanım Sultan, 1544 - 1585) ήταν κόρη του σουλτάνου Σελίμ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εγγονή του Σουλεϊμάν Α΄ και της Χουρέμ Σουλτάνας και αδελφή του σουλτάνου Μουράτ Γ΄.[1]

Ζωή

Η Εσμαχάν Σουλτάνα γεννήθηκε το 1544 στο παλάτι της Μανίσας. Ο πατέρας της ήταν ακόμα διάδοχος όταν γεννήθηκε. Την 1η Αυγούστου 1562 ο Σουλεϊμάν Α΄ γιόρτασε τον τριπλό γάμο των εγγονών του. Η Εσμαχάν Σουλτάν παντρεύτηκε τον Σοκολού Μεχμέτ Πασά, η Γκεβχερχάν Σουλτάνα παντρεύτηκε τον Πιγιαλέ Πασά και η Σαχ Σουλτάνα παντρεύτηκε τον Χασάν Αγά.

Το 1565 ο Σοκολού έγινε Μεγάλος Βεζίρης. Όταν μετά το θάνατο του παππού της Σουλεϊμάν Α΄ το 1566, Σουλτάνος έγινε ο πατέρας της Σελίμ Β΄, η Εσμαχάν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη με τη μητέρα της Νουρμπανού Σουλτάν και τα αδέλφια της.

Το 1579 ο Σοκολού πέθανε και μετά το θάνατό του παντρεύτηκε τον Νισαντζί Φεριντούν Πασά. Πέθανε στη γέννα το 1585 στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 41 ετών. Το τι απέγινε το μωρό είναι άγνωστο. Ο τάφος της βρίσκεται στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Είχε δύο παιδιά, τον Σουλτανζαδέ Ιμπραήμ Χαν και την Γκιουλρούχ Σουλτάν.

Παραπομπές

Πηγές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Esmehan Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ismihan Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).