Τσερκέζοι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Στη δεκαετία του [[1860]] όταν η [[Κιρκασία]] καταλήφθηκε από τους Ρώσους, μερικές χιλιάδες Κιρκάσιοι, που ανήκαν στη αίρεση των μουριδών, μετά από σθεναρή αντίστασή τους, υπό την ηγεσία του [[ιμάμης|ιμάμη]] Σαμίλ κατά του Ρωσοκοζάκου στρατηγού Γερμόλωφ που, εφαρμόζοντας τη τακτική της καμένης γης κατέλαβε τα οχυρά τους, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην [[Οθωμανική Αυτοκρατορία]] παρά να υποστούν το ζυγό των απίστων (χριστιανών).
 
Οι '''Τσερκέζοι''' όπως ονομάζονταν τότε έγιναν δεκτοί από τις οθωμανικές αρχές κατ΄κατ' εφαρμογή του δόγματος του [[πανισλαμισμός|πανισλαμισμού]] που είχε ήδη ξεκινήσει από τους [[Σουλτάνος|Σουλτάνους]] και είχε υιοθετήσει το οθωμανικό κατεστημένο. Τότε η οθωμανική διοίκηση εκμεταλλευόμενη το θρησκευτικό μένος τους χρησιμοποίησε αυτούς ως μέσο ανταγωνισμού και καταπίεσης των χριστιανών της επικράτειας τοποθετώντας τους σε ευαίσθητες περιοχές όπως στην [[Μακεδονία]] αλλά και στην [[Αρμενία]]. Οι Τσερκέζοι πραγματικά άριστοι ιππείς δημιούργησαν στρατιωτικά αμιγή έφιππα τμήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε όλους τους πολέμους που διεξήχθησαν στο τέλος του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Στη διάρκεια του [[Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897|Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897]] περίπου το 1/4 του οθωμανικού ιππικού ήταν Τσερκέζοι.
 
* Οι Τσερκέζοι δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους [[Τσέτες]] που αποτελούσαν παρόμοια άτακτα σώματα στη [[Μικρασιατική εκστρατεία]].

Μενού πλοήγησης