Οίκος του Λίμπουργκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:


==Ιστορία του Οίκου==
==Ιστορία του Οίκου==
Το 1218 ο 6ος απόγονος του Βάλεραν Α΄, ο Ερρίκος Ε΄ νυμφεύτηκε την Ερμεζίνντα των Νεβέρ, κόμισσα του Λουξεμβούργου, έτσι η κομητεία πέρασε στον Οίκο του<ref>Η Ερμεζίνντα των Νεβέρ ήταν εγγονή της Ερμεζίνντας των Αρντέν, κόμισσας του Λουξεμβούργου του [[Οίκος του Αρντέν|Οίκου Αρντέν-Λουξεμβούργου]].</ref>. Είναι ο ιδρυτής νεότερου κλάδου, του [[Οίκος του Λουξεμβούργου|Οίκου του Λουξεμβούργου]], που τέσσερα μέλη του έγιναν βασιλείς της Βοημίας και της Γερμανίας. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ερρίκος Δ΄ δούκας του Λίμπουρκ νυμφεύτηκε την Ίρμγκαρτ κόμισσα του Μπερκ. Είχε δύο γιους: τον Βάλεραν Δ΄ δούκα του Λουξεμβούργου, που είχε μόνο μία κόρη, η οποία τον διαδέχθηκε και τον Αδόλφο Ζ΄ κόμη του Μπερκ. Ο εγγονός του τελευταίου, ο Αδόλφος Θ΄ κόμης του Μπερκ ήταν το τελευταίο άρρεν μέλος του Οίκου.
Το 1218 ο 6ος απόγονος του Βάλεραν Α΄, ο Ερρίκος Ε΄ νυμφεύτηκε την Ερμεζίνντα της Νεβέρ, κόμισσα του Λουξεμβούργου, έτσι η κομητεία πέρασε στον Οίκο του<ref>Η Ερμεζίνντα της Νεβέρ ήταν εγγονή της Ερμεζίνντας των Αρντέν, κόμισσας του Λουξεμβούργου του [[Οίκος του Αρντέν|Οίκου Αρντέν-Λουξεμβούργου]].</ref>. Είναι ο ιδρυτής νεότερου κλάδου, του [[Οίκος του Λουξεμβούργου|Οίκου του Λουξεμβούργου]], που τέσσερα μέλη του έγιναν βασιλείς της Βοημίας και της Γερμανίας. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ερρίκος Δ΄ δούκας του Λίμπουρκ νυμφεύτηκε την Ίρμγκαρτ κόμισσα του Μπερκ. Είχε δύο γιους: τον Βάλεραν Δ΄ δούκα του Λουξεμβούργου, που είχε μόνο μία κόρη, η οποία τον διαδέχθηκε και τον Αδόλφο Ζ΄ κόμη του Μπερκ. Ο εγγονός του τελευταίου, ο Αδόλφος Θ΄ κόμης του Μπερκ ήταν το τελευταίο άρρεν μέλος του Οίκου.


Το 1288 ο [[Ιωάννης Α΄ της Βραβάντης|Ιωάννης Α΄]] δούκας της Βραβάντης κατέλαβε το δουκάτο του Λίμπουρκ, το οποίο έμεινε στον [[Οίκος του Ρέγκιναρ|Οίκο του]].
Το 1288 ο [[Ιωάννης Α΄ της Βραβάντης|Ιωάννης Α΄]] δούκας της Βραβάντης κατέλαβε το δουκάτο του Λίμπουρκ, το οποίο έμεινε στον [[Οίκος του Ρέγκιναρ|Οίκο του]].

Έκδοση από την 16:15, 16 Δεκεμβρίου 2017

Ο Οίκος του Λίμπουρκ, γερμ. Limburg είναι μία ευγενής οικογένεια της Λωρραίνης (Λοθαριγγίας). Γενάρχης του Οίκου είναι ο Βάλεραν Α΄ κόμης του Λίμπουρκ και του Αρλόν (απεβ. 1082), μάλλον σύζυγος της Αδέλας, κόρης του Θεοδωρίχου Α΄ δούκα της Άνω Λωρραίνης του Οίκου Αρντέν-Μπαρ.

Ο θυρεός του κόμη (μετέπειτα δούκα) του Λίμπουρκ.

Ιστορία του Οίκου

Το 1218 ο 6ος απόγονος του Βάλεραν Α΄, ο Ερρίκος Ε΄ νυμφεύτηκε την Ερμεζίνντα της Νεβέρ, κόμισσα του Λουξεμβούργου, έτσι η κομητεία πέρασε στον Οίκο του[1]. Είναι ο ιδρυτής νεότερου κλάδου, του Οίκου του Λουξεμβούργου, που τέσσερα μέλη του έγιναν βασιλείς της Βοημίας και της Γερμανίας. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ερρίκος Δ΄ δούκας του Λίμπουρκ νυμφεύτηκε την Ίρμγκαρτ κόμισσα του Μπερκ. Είχε δύο γιους: τον Βάλεραν Δ΄ δούκα του Λουξεμβούργου, που είχε μόνο μία κόρη, η οποία τον διαδέχθηκε και τον Αδόλφο Ζ΄ κόμη του Μπερκ. Ο εγγονός του τελευταίου, ο Αδόλφος Θ΄ κόμης του Μπερκ ήταν το τελευταίο άρρεν μέλος του Οίκου.

Το 1288 ο Ιωάννης Α΄ δούκας της Βραβάντης κατέλαβε το δουκάτο του Λίμπουρκ, το οποίο έμεινε στον Οίκο του.

Γενεαλογία του Οίκου του Λίμπουρκ

 
 
 
 
 
 
 
 
Βάλεραν Α΄
κόμης του Λίμπουρκ
ΟΙΚΟΣ ΛΙΜΠΟΥΡΚ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ερρίκος
δούκας της Κάτω Λωρραίνης,
Α΄ κόμης του Λίμπουρκ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βάλεραν
δούκας της Κάτω Λωρραίνης,
Β΄ κόμης του Λίμπουρκ
 
Σίμων
κοντόσταυλος της Ιερουσαλήμ
 
Κορράδος Α΄
κόμης του Λουξεμβούργου
ΟΙΚΟΣ ΑΡΝΤΕΝ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ερρίκος Β΄
δούκας του Λίμπουρκ
 
Γοδεφρείδος Α΄
κόμης του Ναμύρ
ΟΙΚΟΣ ΝΑΜΥΡ
 
Ερμεζίνντα των Αρντέν
κόμισσα του Λουξεμβούργου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ερρίκος Γ΄
δούκας του Λίμπουρκ
 
Ερρίκος Δ΄
κόμης του Λουξεμβούργου,
Α΄ κόμης του Ναμύρ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Κουνιγκούντα της Λωρραίνης
 
Βάλεραν Γ΄
δούκας του Λίμπουρκ
 
2.Ερμεζίνντα των Ναμύρ
κόμισσα του Λουξεμβούργου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(1) Ερρίκος Δ΄
δούκας του Λίμπουρκ
 
(2) Ερρίκος Ε΄
κόμης του Λουξεμβούργου
ΚΛΑΔΟΣ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
 
(2) Γκέραρτ Α΄
κόμης του Ντυρμπουύ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βάλεραν Δ΄
δούκας του Λίμπουρκ
 
Αδόλφος Ζ΄
σύζ. Μαργαρίτα Χόσταντεν
κόμισσα του Μπερκ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αδόλφος Η΄
κόμης του Μπερκ
 
Γουλιέλμος Α΄
κόμης του Μπερκ
 
Ερρίκος
κύριος του Βίνντεκ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αδόλφος Θ΄
κόμης του Μπερκ

Υποσημειώσεις

  1. Η Ερμεζίνντα της Νεβέρ ήταν εγγονή της Ερμεζίνντας των Αρντέν, κόμισσας του Λουξεμβούργου του Οίκου Αρντέν-Λουξεμβούργου.

Πηγές

Πρότυπο:Ευγενείς Οίκοι της Ευρώπης (11ος-20ος αι.)

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maison de Limbourg της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).